A macska C-vitamin termelése

macska-c-vitamin-termelése

A macska C-vitamin termelése egy olyan téma, amely nincsen benne annyira a köztudatban. Pont ezért jártam egy kicsit utána annak, hogy tényleg igaz-e, hogy a cicák képesek maguktól is előállítani a C-vitamint. 
A kutatásaim szerint bizony igaz ez a feltételezés, hiszen a macska C-vitamin termelése egy tényleg létező dolog. 

Egy egészséges macska C-vitamin termelése

Az állatorvosok szerint egy egészséges cica esetében tehát nincs szükség a C-vitamin külön pótlására, hiszen azt a macska megtermeli saját magának. 

Sőt, a hosszan tartó, rendszeres C-vitaminozás még árthat is egy egészséges állatnak, hiszen kövek képződhetnek a kiválasztásért felelős szerveiben. (A felesleges C-vitamin kiürül a szervezetből a vizeleten keresztül.)

Pont ezért nem szabad körültekintés nélkül vitaminkészítményt adni az állatnak, hanem probléma esetén inkább ki kell kérni az állatorvos tanácsát. 
Egy beteg macska C-vitamin termelése

Az már megint más kérdés, hogy mi van akkor, ha egy cica beteg. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy a doktor olyan vitaminkészítmények szedését rendeli el, amelyekben akár C-vitamin is lehet, hiszen ez segítheti az állat gyógyulását.

Viszont tudni kell, hogy ez a megoldás nem a legoptimálisabb egy olyan macska esetén, aminek a szervezete hajlamos a kövesedésre.
Összefoglalás

Összességében véve azt mondhatjuk, hogy egy egészséges cica esetében igazából nincs szükség a C-vitamin pótlására, hiszen azt a macska megtermeli magának.

Viszont ha betegeskedik a kedvenc, akkor az állatorvos írhat fel neki olyan készítményt, amelyben többek között C-vitamin is lehet.

Fontos, hogy nagy körültekintéssel adagold a macskádnak a C-vitamint, mert hosszabb távon a túlzott dózis miatt akár kövek is kialakulhatnak a szervezetében.

 


Ha esetleg mégis vitaminok beadására lenne szükség az egészségügyi gondok miatt az állatorvos javaslatára, akkor ez a videó segítséget nyújthat. (Forrás: youtube.com – Kitten School)