A macska ehet kutyakaját…?

macska-ehet-kutyakaját

Sokan szeretnék tudni, hogy a macska ehet-e kutyakaját, hiszen ezek az eledelek nagyon hasonlónak tűnnek. Olvass tovább, hogy megtudhasd a választ arra a kérdésre, hogy a macska ehet-e kutyakaját!A cica alkalmanként kaphat kutyaeledelt, de rendszeres jelleggel semmiképpen sem ajánlott a macskának kutyatápot adni, mert súlyosan megbetegedhet (és akár el is pusztulhat) tőle!

Ennek az az oka, hogy a kutyaeledelből hiányzik néhány olyan összetevő (pl. a taurin és az arginin), amely a macskák számára létfontosságú lenne. Taurin hiányában a cicák szívelégtelenségtől szenvedhetnek, elveszthetik a látásukat, valamint emésztési zavaraik lehetnek. Arginin nélkül pedig agykárosodásuk jöhet létre, illetve akár el is pusztulhatnak.

A kutyák képesek – bár nem túl hatékonyan – előállítani a taurint és az arginint, viszont a macskák nem. Ezenkívül a cicák nem képesek maguknak „elkészíteni” az arachidonsavat sem. Pont ezért tartalmaznak a macskatápok taurint, arginint és arachidonsavat is.

Fontos megemlíteni, hogy a vitaminok szempontjából is különböznek egymástól a macska- és a kutyaeledelek. Például a cicáknak több A-vitaminre és niacinra van szükségük, mint a kutyáknak. Ezeknek a hiányában a macskák gyengévé és étvágytalanná válhatnak, valamint gyomor- és bélrendszeri panaszaik lehetnek.
A macska ehet kutyakaját? – Egyéb alkotóelemek

A kutyaeledelek több növényi összetevőt tartalmaznak, ám ez a macskák számára nem jelent jó hírt, hiszen sok olyan tápanyag van, amelyet ők a növényi összetevőkből nem tudnak előállítani. Mivel a cicák ragadozók, ezért nekik a kutyusoknál több állati összetevőre lenne szükségük.

A macskák belei rövidebbek, ennélfogva a növényi összetevők megemésztése sem annyira egyszerű számukra, illetve a tápanyagok felszívódása is problémásabb lehet az esetükben.

Ki kell emelni azt is, hogy a macskaeledel ideális esetben több fehérjét, több zsírt és kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a kutyaeledel – ami jól tükrözi, hogy mennyire különbözőek a két állatfaj szükségletei.
Ezenkívül a macskatápok sokkal ízletesebbek, mint a kutyaeledelek, mivel a cicák kevesebb ízreceptorral rendelkeznek, ezért számukra intenzívebb ízű tápokat kell gyártani. Ennélfogva egy macskának lehet, hogy nem is ízlene a kutyaeledel

Plusz azt se felejtsük el, hogy a kutyatápok általában nem a macskák méreteihez vannak igazítva. A konzerves eledelben és a száraztápban is kényelmetlenül (és veszélyesen) nagyok a falatkák a cicusok számára.

A macska ehet kutyakaját? – Összefoglalás

A cicák alkalmanként ehetnek kutyaeledelt, de rendszeresen nem! Súlyos betegséget és akár halált is okozhat, ha valaki mindig kutyatáppal eteti a macskáját, tehát inkább a cicáknak készült, minőségi eledeleket kell előnyben részesíteniük a gazdáknak! Különösen igaz ez a kölyökcicák, az idősebb macskák és a rossz fizikai állapotban lévő állatok esetében.

 


A macska ehet kutyakaját..? Ritkán igen, de rendszeres jelleggel nem! Viszont ez a két cica a kutya- és a macskaeledelt is elfogyasztotta. (Forrás: Wi Wish Cats)