A macska ehet sajtot..?

macska-ehet-sajtot

Gyakran teszik fel azt a kérdést a gazdik, hogy a macska ehet-e sajtot. Nézzük, hogy mi a helyes válasz erre a kérdésre!Nos, a cicák kis mennyiségben néha fogyaszthatnak natúr, NEM penészes sajtokat, bár ezek sem tesznek jót nekik, hiszen hasmenést, hasfájást, puffadást, hányást és görcsölést okozhatnak. Vannak olyan macskák is, akik allergiásak a tejtermékekben lévő laktózra. Éppen ezért nem igazán tanácsos sajtot adni a macskáknak.

A laktózmentes sajtok fogyasztása sem túl jó ötlet a bennük lévő nagy mennyiségű só, zsír, és (esetleges) fűszerek miatt, így ebből az ételből is csak max. egy kis mennyiséget ehetnek a macskák. Ráadásul a sajtok magas kalóriatartalommal rendelkeznek, ami szintén nem jó az állatok számára.

Sokan tisztában vannak vele, hogy a kiscicák egy ideig képesek feldolgozni a tejben lévő laktózt. Viszont ez a képességük az idő múlásával fokozatosan csökken. A szilárd ételeket fogyasztani kezdő kismacskák esetében már csökkent értékű a laktóz feldolgozásának képessége, úgyhogy nekik sem érdemes nagy mennyiségben sajtot adni.
Fontos tudni azt is, hogy nem szabad a cicákkal borsos, fokhagymás, vöröshagymás, snidlinges és chilis sajtot etetni, hiszen ezek az ételek fokozottan bánthatják a macskák gyomrát.

Most pedig nézzük, hogy néha-néha milyen sajtokat (nem) fogyaszthatnak a cicák…

Brie, camembert és kéksajt: Ezeket NEM szabad megenniük a cicáknak, mert a Hillspet szerint szalmonella és lisztéria-fertőzést okozhatnak, illetve a rajtuk lévő penész is mérgező a macskák számára.

Mozzarella, túró és egyéb krémsajtok: Mivel magas laktóztartalommal rendelkeznek, ezért nem érdemes őket odaadni a cicának. (A puhább sajtokban általában több laktóz van.)

Cheddar sajt: Ez egy olyan félkemény sajt, amiben nincsen túl sok laktóz. Ennek ellenére nem érdemes túl nagy mennyiséget adni belőle a macskának.

Svájci sajt: Mivel magas fehérjetartalommal rendelkezik, másrészt pedig kevés nátrium és zsír van benne, ezért a svájci sajt egy viszonylag egészséges eledelnek számít. Viszont ebből sem szabad nagy mennyiséget adni a cicának.

>> Ha bizonytalan vagy abban, hogy megkínálhatod-e a macskádat sajttal, akkor inkább ne adj neki!
Összefoglalva…

A macska végülis időnként ehet sajtot (kivéve a penészeseket), de csak kis mennyiségben és natúr változatban. Az ízesített sajtokat inkább teljesen mellőzni kell a cica étrendjéből.

Nem szabad elfelejteni, hogy a macskák elsősorban húsevő állatok, tehát nincsen szükségük a sajtra. A sajt túlzott fogyasztása hasmenést, görcsöket, hányást és puffadást okozhat náluk.

A laktózmentes sajtok sem nyújtanak megoldást erre a problémára, hiszen a macskáknak alapból sem tesz jót a sajtok magas só-, zsír- és kalóriatartalma, mivel ettől akár betegek is lehetnek.