A macska ihat tejet..?

a-macska-ihat-tejet-vagy-nem

Sokan keresik a választ arra a kérdésre, hogy a macska ihat tejet vagy sem. Ebben a cikkben végre tiszta vizet (és tejet!) öntünk a pohárba! 🙂A macska ihat tejet vagy ez inkább nem ajánlott?

Igazság szerint a cicáknak nem szabadna laktózt tartalmazó tehéntejet inniuk, mivel a közvélekedéssel ellenben a tej sajnos nem jó a macskáknak, mivel hasmenést, hányást és hasgörcsöt okozhat az esetükben.

A felnőtt macskák nem tudják megemészteni a tehéntejben lévő laktózt és tejcukrot. Ezenkívül a tehéntej magas zsírtartalma sem tesz jót a cicáknak, mivel ez elhízást és ebből fakadóan komoly betegségeket okozhat náluk.

A boltokban egyébként lehet kapni olyan kifejezetten felnőtt cicáknak való macskatejet, ami csökkentett laktóztartalommal rendelkezik. Ez jobb választás a sima tehéntejnél, de a benne lévő sok zsír még így is aggodalomra adhat okot. Emiatt csak kisebb adagban tegyél macskatejet a cicád elé.
Akkor hogy lehet, hogy a kismacskák anyatejet isznak?

A kiscicák a születésük után egy darabig (kb. 12 hétig) még termelik a laktáz nevű enzimet, aminek a segítségével fel tudják dolgozni az anyatejben lévő laktózt. Később viszont megszűnik ez a képességük.

Ez persze NEM azt jelenti, hogy szabad tehéntejet adnod egy szopós kismacskának – sőt, még a cicák számára készített „sima” macskatejet sem kaphat egy kölyök! Ha valamiért nem elegendő egy anyamacska teje, vagy ha elárvultak a kölykök, akkor speciális, újszülött cicáknak való anyatejpótló készítményt kell adnod nekik! (Ezt az állatszaküzletekben, az interneten vagy az állatorvosoknál szerezheted be.)

Mit érdemes adnod a cicádnak tej helyett?

Tej helyett inkább tiszta és friss vizet tegyél a macskád elé. Ha a cicád így nem szívesen iszik, akkor próbáld meg közvetlenül a csapnál megitatni, vagy vegyél neki egy ivószökőkutat.

Az is sokat segít, ha inkább próbálsz nedves eledelt, macskalevest vagy valamilyen több nedvességet tartalmazó jutalomfalatkát adni a cicádnak.
Összefoglalva… A macska ihat tejet?

Ne adj a macskádnak tehéntejet, mert ez hasmenést, hasgörcsöt, hányást vagy elhízást okozhat nála. Ha mindenképpen szeretnéd tejjel megjutalmazni a cicusodat, akkor vegyél neki kifejezetten cicáknak készített macskatejet, de ne engedd, hogy rendszeresen ezt igya. Maximum jutalom gyanánt kapjon belőle egyszer-egyszer egy kisebb mennyiséget. 🙂