A macska ivartalanítás mennyi idő?

a-macska-ivartalanítás-mennyi-idő

A cikkből kiderül, hogy a macska ivartalanítás mennyi időbe telik. Olvass tovább, hogy kiderüljön, hogy mennyi időt kell a műtétre szánnod!A macska ivartalanítás mennyi idő kandúr esetében?

Egy fiú cicánál maga a „szigorú értelemben vett” beavatkozás elvégzése csupán 5-10 percet vesz igénybe. Persze ezt azért megelőzi az állat koplaltatása, előkészítése, vizsgálata, illetve elaltatása, majd felébresztése is, ami szintén időbe telik. A gazdinak arra is számítania kell, hogy a hazahozott, frissen műtött állat utólagos gondoskodást igényel. Mindennel együtt tehát érdemes egy egész napot rászánni a procedúrára.

Sok állatorvosi rendelőben a fiú macskák ivartalanításához nem kell külön időpontot kérni, mert a rendelési időben végzik el az orvosok az operációt (de azért érdemes rákérdezni a dologra). A beavatkozás összességében véve 15-20 perc szokott lenni (de persze számítani kell arra, hogy sok rendelőben hosszúak a sorok, úgyhogy a sorra kerülés is időbe kerül).

Vannak olyan helyek, ahol egy időre ott tartják megfigyelésre az ébredező állatot, míg máshol szinte azonnal haza lehet vinni a cicust. Viszont az utóbbi esetben nagyon óvatosan kell bánni az állattal, például vigyázni kell arra, hogy ne kerüljön semmi az orra és a szája elé, illetve hogy a légútja lehetőleg egyenes pozícióban legyen a légzése megkönnyítése érdekében. Ha valami miatt mélyebb altatásra volt szükség, akkor ügyelni kell a szemek kiszáradás elleni csepegtetésére vagy krémezésére.
A kandúr cicáknak is otthoni gondoskodásra van szükségük az ivartalanítás után, hiszen dűlöngélhetnek, hányhatnak, bepisilhetnek és gyengék lehetnek. Pont ezért tehát az ivartalanításra összességében véve érdemes rászánni egy egész napot.

A kandúr macskák esetében az állatorvos nem szokta bevarrni a sebet, ezért nincs szükség varratszedésre sem. Esetleg elképzelhető, hogy néhány nappal vagy egy héttel később vissza kell vinni a kandúrt egy 5-10 perces kontrollra normál rendelési időben.

A macska ivartalanítás mennyi idő nőstény esetében?

Egy nőstény macska esetében a maga a műtét kb. 15-30 percet vesz igénybe, de ezt még természetesen megelőzi a cica koplaltatása, előkészítése, megvizsgálása, elaltatása és felébresztése is. A nőstényeknek a műtét után még egy darabig ott kell maradniuk a rendelőben, illetve otthon a gazdinál is felügyeletet és gondoskodást igényelnek a műtét napján. Mindennel együtt tehát érdemes egy egész napot rászánni a procedúrára.

A műtét hossza függ az állat korától, súlyától, illetve attól, hogy éppen tüzel-e. Nem ajánlott egy nőstény macskát a tüzelése alatt ivartalaníttatni, mivel ilyenkor a cicák vérzékenyebbek, illetve kitágulnak a méhük környékén lévő erek is, valamint az adott testtájékuk is érzékenyebbé válik. Gazdiként persze nem könnyű kivárni a tüzelés elmúlását, de érdemes erre törekedni, mert ezzel csökkenthető a műtéti kockázatok valószínűsége.
Egy nőstény macskának egy darabig ott kell maradnia a rendelőben az operáció után. Van olyan állatorvos, aki már akkor hazaadja az állatot, amikor még nem is nagyon ébredezik, és a gazdira bízza a cica szemcseppezését vagy szemkrémezését (amire azért van szükség, mert a cica altatás alatt nem tud pislogni). Ha az állatorvos ilyen hamar hazaküldi a cicát, akkor okvetlenül ügyelni kell arra, hogy a légútjai szabadok és egyenesek legyenek, illetve hogy a szemei ne száradjanak ki. Lehetőleg egy stabil, merev hordozóban kell hazavinni a macskát úgy, hogy minél kevesebb rázkódás érje. Jó tudni azt is, hogy altatásos állapotban nagyon lassan lélegzik az állat.

Bevallom, hogy én jobban szeretem azt a gyakorlatot, amikor a nőstény cica ott marad az állatorvosi rendelőben néhány órára a műtét után, és csak akkor megy haza, amikor már magához tért. Ez biztonságosabb, hiszen a közel van az orvosi segítség, stabilizálódik a légzés és újra beindul a pislogás. Ha lehetőség nyílik rá, akkor inkább ezt a megoldást válaszd!

Nőstény macska ivartalanítása esetén nem kell végig ott maradnod a rendelőben, és valószínűleg az orvos is el fog küldeni. Ilyenkor betervezhetsz egy néhány órás elfoglaltságot, a cicát pedig a rendelőben hagyhatod a hordozóval együtt.
Ennek tükrében tehát jobb, ha a nőstény cica ivartalanítására rászánsz egy teljes napot, ugyanis számítanod kell arra, hogy az operáció után dűlöngélni és hányni fog a macska. Megeshet az is, hogy bepisil vagy összenyálazza a dolgokat, illetve hogy piszkálja a sebét.

A nőstény macskák esetében általában szükség van a varratszedésre és a kontrollra, ezért a cicát vissza kell vinni egy 5-15 perces vizsgálatra az állatorvoshoz kb. (bő) egy héttel a műtétet követően a normál rendelési időben.

Összefoglalva…

Ha szigorúan csak a beavatkozást nézzük, akkor a kandúr cicák esetében csupán 5-10 perc, a nőstények esetében pedig 15-30 perc a macska ivartalanítása. Viszont szükség van koplalás általi előkészítésre, előzetes vizsgálatokra és utógondozásra is, ezért mindent egybevéve a kandúr és a nőstény cica ivartalanítása esetében is érdemes szabaddá tenned egy egész napot annak érdekében, hogy nyugodtan foglalkozhass az állattal.

Ne feledd, hogy a nőstényeket még egyszer vissza kell vinned varratszedésre és kontrollra is bő egy hét elteltével, tehát erre szintén érdemes betervezned egy idősávot! (Sőt, az is lehet, hogy egy kandúr esetében is kontrollt ír elő az állatorvos!)

A teljes gyógyulás mindkét nem esetében minimum 10 napot, de akár heteket is igénybe vehet, ezért a műtét utáni időszakban legyél türelmes a cicáddal! Mivel egy nőstény macska ivartalanítása nagyobb operációnak számít, ezért a lányok gyógyulásához több időre van szükség.