A macska jelzi a betegséget..?

macska-jelzi-a-betegséget

Előfordulhat olyan, hogy a macska jelzi a betegséget, ha az egyik családtag (vagy akár ő maga) megbetegszik. Olvass bővebben erről a jelenségről!Mik a tapasztalataink?

A családommal már több, mint 25 éve tartunk macskákat, és úgy vesszük észre, hogy bizony tényleg megesik olyan, hogy a macska jelzi a betegséget.

Például emlékszem arra, hogy a cicáim mennyit feküdtek mellettem, amikor (valószínűleg) elkaptam a COVID-ot. Az egyikük naphosszat a fejemnél üldögélt, a másikuk pedig összegömbölyödött a térdemnél. A cicák nem is kergették el egymást, pedig amúgy nem viselik el annyira jól egymás közelségét.

Előfordult olyan eset is a családban, amikor az egyik rokonomnak a sérült csípője miatt sokáig ágyban kellett feküdnie. Az egyik cica pedig gyakran ült oda a csípője mellé és sok időt töltött vele a kényszerpihenője alatt.
Egy másik rokonomnak a tüdejével volt problémája. Ő meg is jegyezte, hogy furcsa, mert úgy rémlett neki, hogy mostanában a cicák a szokásosnál többet ültek a mellkasán.

Emlékszem arra is, amikor sajnos sokszor hánytam egy betegség miatt. Már akkor láttam a macskáimon, hogy meg vannak ijedve a hányás miatt, amikor először jelentkeztek a tüneteim. A macskák szinte azonnal átkapcsoltak egy másik „üzemmódra”, amikor látták, hogy valami bajom van.

A családunkban időről időre elő szoktak fordulni olyan betegségek (pl. megfázás), amiknél az a praktikus, ha az ember az átlagosnál több időt pihen. Ilyenkor mindig lehet számítani a macskák segítségére, hiszen odafekszenek az ágyba az ember mellé és sokáig türelmesen ott is maradnak.
Macska jelzi a betegséget – De hogyan?

Ne felejtsük el azt, hogy a macskák sokkal élesebb érzékszervekkel rendelkeznek, mint az emberek, ezért könnyen észreveszik, ha egy betegség miatt megváltozik az emberi test hőmérséklete, szaga, tapintása, látványa vagy hangja.

Ráadásul mivel a cicák nem annyira „elfoglaltak”, illetve mivel nem érintkeznek annyi mindennel, ezért képesek sokkal inkább ráhangolódni a környezetükre és a gazdájukra.

Azt se felejtsük el, hogy emberként sem nehéz észrevenni, ha valaki betegnek látszik. Egy élesebb érzékekkel rendelkező macskának pedig nagyobb eséllyel tűnhet fel, ha valami nincsen rendben. (Főleg abban az esetben, ha a gazdi napirendje és szokásrendszere megváltozik.)
Macska jelzi a betegséget – De hogyan „gyógyít”?

A cica dorombolás frekvenciái jót tesznek a testnek és a léleknek is. (Nem csoda, hogy a beteg macskák gyakran a dorombolással igyekszenek magukat gyógyítani.) Ennélfogva hasznos lehet, ha a cica egy beteg ember mellett dorombol.

Másrészt arról se feledkezzünk meg, hogy lelki értelemben is támaszt tud nyújtani a macska a nehéz időkben. Jó, ha az ember ilyenkor nem marad egyedül és van mellette egy hűséges háziállat.

Állítólag akadnak olyan cicák is, amelyek szinte állandóan „kísérgetik” a beteg gazdájukat a házon belül és nagyon ragaszkodóvá, valamint kedveskedővé válnak.

Arról nem is beszélve, hogy a macska teste remekül melegíti embert még a takarón keresztül is. És bizony jól tud esni az érintés is a beteg ember számára. (Vannak, akik arról számolnak be, hogy a cica ilyenkor nem ül rá a gazdájára, hanem csak mellé telepszik, hogy a súlyával ne terhelje őt.)

A cicák a nyugtató jelenlétükkel le tudják csökkenteni a beteg ember stressz-szintjét és vérnyomását. Emellett állítólag képesek felgyorsítani a csontképződését és a sebgyógyulását. A macskák a mentális betegségek esetén is lelki támaszt nyújthatnak.

(Persze azt azért tegyük hozzá, hogy egy fertőző testi kór esetén ügyelni kell arra, hogy a cica ne kapja el a betegséget. Bár tapasztalataim szerint a macskák immunrendszere sokkal erősebb, mint az embereké, hiszen alapból képesek például C-vitamint előállítani.)
Mit mond a tudomány arról, hogy a macska jelzi a betegséget?

A tudományos kutatások alapján már több alkalommal is bebizonyosodott, hogy a kutyák képesek jelezni az emberi betegségeket a testben bekövetkező változások hatására.

Bár a cicákra vonatkozóan sokkal kevesebb ilyen kutatást végeztek, de feltételezhető, hogy mivel a macskák hasonlóan jó érzékszervekkel rendelkeznek, ezért nagy valószínűséggel ők is képesek jelezni a betegségeket.

Például feljegyeztek már olyan eseteket, amikor a cicák „kimutatták” a mellrák és a tüdőrák jelenlétét a gazdájuk testében. (Ennek a feltételezések szerint az lehet a magyarázata, hogy a rákos szöveteknek másféle „szaguk” van, amit az állatok megérezhetnek.)

Összefoglalva…

Bár egyelőre nem túl sok tudományos bizonyítékkal rendelkezünk arra vonatkozóan, hogy a macska jelzi a betegséget, de a tapasztalat azt mutatja, hogy egy cica bizony képes megmutatni, ha beteg a gazdája. Pont ezért érdemes odafigyelni a macska jelzéseire. (Bár azért egyelőre nem fenyeget az a veszély, hogy az egészségügyben a cicákat használják majd a betegségek diagnosztizálásához.)

Nyilván a cica jelei nem helyettesítik az orvosi vizsgálatokat, ezért érdemes minél hamarabb felkeresni a doktort, ha valakinek egészségügyi panaszai vannak. Addig meg remélhetőleg a macska gondoskodik majd arról, hogy a gazdája egy kicsit jobban érezze magát. 🙂

 


A macska jelzi a betegséget és emellett meg is mosdatja a gazdáját – (Forrás: youtube.com – Anna_Banunay)