A macska lát a sötétben?

macska-lát-a-sötétben

Vajon igazak azok a feltételezések, amelyek szerint a macska lát a sötétben? Ennek jártunk utána ebben a cikkben. 🙂Annyi bizonyos, hogy a cicák látása sok tekintetben jobb, mint az embereké. Egyes feltételezések szerint a macskák kb. hatszor-nyolcszor jobban látnak a sötétben, mint az emberek.

Viszont az nem igaz, hogy a macskák látnak a teljes sötétségben. Másrészt azonban a cicák szeme több fényt képes befogadni, mint az embereké, ezért a macskáknak már egy kevés fény is elegendő lehet a sötétben való tájékozódáshoz.

A cicák szemében található egy olyan vékony, tükröződő réteg, amely visszaveri a fényt és ezáltal segít abban, hogy a macskák jobban lássanak a sötétben. (Ezért szokott „világítani” a cicák szeme a sötétben.)
A macskák egyébként nem is igazán éjszakai, hanem inkább alkonyati-hajnali állatok. Ennek tükrében nagyon jól látnak olyan körülmények között is, amikor csak kevés fény áll a rendelkezésükre. A cicák szeme emellett igen érzékeny a mozgásra, aminek köszönhetően a macskák könnyen észreveszik a zsákmányukat akár éjszaka is.

Az a pletyka sem igaz, amely szerint a macskák jobban látnak a sötétben, mint nappali fényben. Nekik is jól jön ugyanis az, ha elegendő fény áll a rendelkezésükre az észleléshez. A macskák nappal sem látják túl jól a színeket, sötétben pedig pláne nem.

A macska lát sötétben? – Összefoglalva…

A cicák nem látnak a teljes sötétségben, viszont már nagyon kevés fény elegendő számukra a tájékozódáshoz. A macskák emellett lényegesen jobban látnak a sötétben, mint az emberek.