A macska megismeri a gazdáját?

macska-megismeri-a-gazdáját

Cicás körökben gyakran merül fel az a kérdés, hogy a macska vajon megismeri-e a gazdáját. Olvass tovább, hogy megtudhasd a választ erre a kérdésre!A macska megismeri a gazdáját?

A cicák az általam szerzett tapasztalatok, illetve a tudományos kutatások eredményei alapján is képesek megállapítani, hogy ki a gazdájuk. 😉 Viszont a macskák nem egészen azoknak a szempontoknak alapján tájékozódnak, mint az emberek.

Az emberek főleg a látásuk segítségével azonosítják egymást, a macskák azonban elsősorban a szaglásukra és a hallásukra hagyatkoznak. (Meg esetleg a tapintásukra.)

Fontos tudni, hogy a macskák látása egyébként is különbözik az emberétől. A Pennsylvania Egyetem és a Texas Egyetem kutatásai alapján a cicák az esetek 54 százalékában ismerték fel fényképről a gazdájuk arcát több ember fotója közül kiválasztva. Viszont az érdekes, hogy az ismerős cicákat az esetek 91 százalékában ismerték fel a fotóról, ha több opció közül kellett választaniuk.
A Tokiói Egyetem kutatásai segítségével pedig az derült ki, hogy a cicák képesek felismerni a gazdájuk hangját abban az esetben, ha felvételről egymás után több ember hangját is lejátsszák nekik. Sok cica a feje, a fülei vagy a farka mozgatásával jelezte, hogy tudatában van annak, hogy éppen a tulajdonosa beszél a felvételen.

Összefoglalva…

A jó hír az, hogy igen, a macska megismeri a gazdáját (még akár hosszú idő elteltével is). Másrészt viszont azzal is tisztában kell lenned, hogy egy cica más tényezők alapján tájékozódik, mint egy ember. Egy macska nem elsősorban a látására hagyatkozik, hanem a szaglására, a hallására és a tapintására is.

De ne aggódj, mert ha egyedül vagy, akkor nagyon jó eséllyel fel fog Téged ismerni a cicád. Ha pedig egy csapatnyi ember társaságában találkozol a macskáddal, akkor valószínűleg abban az esetben is a tudatában lesz annak, hogy Te vagy a gazdája. 😉

 


A macska megismeri a gazdáját bő egy év elteltével is. 🙂 A cicus korábban elveszett és a gazdája most találta meg véletlenül a házuk környékén. (Forrás: youtube.com – Mag Gie)