A macska mikortól ivarérett?

a-macska-mikortól-ivarérett

Egy felelősségteljes gazdának tudnia kell, hogy a macska mikortól ivarérett. A cikkből megtudhatod a választ erre a kérdésre.
A macska mikortól ivarérett? – Nőstények

A nőstény cicák általában körülbelül 6 hónapos korukban válnak ivaréretté, de ettől függetlenül ilyenkor még nem ajánlott hagyni, hogy vemhesek legyenek, mert nagyon fiatalok hozzá. (Ezzel ajánlatos várni, amíg a cica el nem éri a 1-1,5 éves kort.) A vemhesség elkerülése érdekében pedig 5-6 hónapos kor körül tanácsos ivartalaníttatni a nőstény macskákat.

Azonban fontos azt is hozzátenni, hogy vannak olyan cicák, amelyek a fent írt 6 hónapos koruknál előbb vagy később válnak ivaréretté. Olyan is megesik, hogy a nőstények már 4 hónapos koruk körül ivarérettek lesznek – például a szabadban tartott cicák hamarabb válhatnak felnőtté. Olyan lánycicák is vannak, akik csak 9 hónapos koruk után lesznek ivarérettek.

Sok dologtól függ, hogy a nőstény macskák mikortól lehetnek vemhesek. Egyrészt számít a cica fajtája, a tartásának módja, az időjárás milyensége, a nappalok hossza, illetve a macskák tömege, kora és egészségügyi állapota is.

A nőstények ivaréretté válását (és párzásra való hajlandóságát, vagyis tüzelését) a következő dolgok jelezhetik: nyugtalanság, apró vérfoltok, fokozott dörgölőzés és nyávogás, kedveskedés, földön való fetrengés, kandúrok iránti érdeklődés. Gyakran megesik, hogy a bent tartott nőstények szinte követelik, hogy engedjék ki őket a szabadba. Előfordul, hogy jellegzetes, párzásra szolgáló pózban mutatják, hogy készek az „akcióra”.
A macska mikortól ivarérett? – Kandúrok

A kandúr cicák általában körülbelül 7-9 hónapos korukban válnak ivaréretté, de ettől függetlenül akár már 6 hónapos korukban is képesek lehetnek vemhessé tenni a nőstényeket. Viszont ilyen fiatal korban még nem ajánlott a pároztatás. A fiú cicák ivartalanítására 6-8 hónapos korukban érdemes sort keríteni.

Természetesen a kandúrok ivarzását is befolyásolja a cica fajtája, a tartásának módja, az időjárás milyensége, a nappalok hossza, illetve a macskák tömege, kora és egészségügyi állapota is.

Honnan lehet felismerni, hogy egy kandúr cica ivaréretté vált? Ilyen esetben a fiúcicák nyugtalanabbak és vadabbak lesznek. Fokozottan védik a területüket, gyakrabban kóborolnak el otthonról és növekvő érdeklődést mutatnak a nőstények iránt. A vizeletük kellemetlen szagúvá válik, és gyakran „lespriccelik” a területük határait.
A macska mikortól ivarérett?

Ökölszabályként azt mondhatjuk, hogy a nőstények 4-9 hónapos korukban lesznek ivarérettek, de a legtöbbjük már kb. 6 hónapos korától képes teherbe esni.

A kandúrok pedig körülbelül 7-9 hónapos korukban lesznek ivarérettek, de akár már 6 hónapos korukban is vemhessé tudnak tenni egy nőstényt.


A macska mikortól ivarérett? Ez a nőstény cica éppen tüzel. – (Forrás: youtube.com – meow meow)