A macska tulajdonságai negatív értelemben

macska-tulajdonságai-1-

A macska tulajdonságai negatív szemszögből nézve nem feltétlenül ismertek azok számára, akik még sosem tartottak otthon cicát. Sajnos azt látom, hogy az állatokat sokszor ismeretlenül is elítélik olyan dolgok miatt, amik nem is feltétlenül igazak. Úgyhogy öntsünk tiszta vizet a pohárba!

A macska tulajdonságai – a lustaság

Tényleg annyira olyan semmirekellőek lennének a cicák, mint ahogyan azt sokan hiszik? Szerintem nem. Az tény, hogy rengeteget tudnak aludni, de emellett bizony nagyon aktívak is lehetnek – persze csak ha éppen úgy tartja a kedvük.Léteznek olyan típusú cicusok, akik folyamatosan kóborolni, illetve vadászni szeretnének és eszük ágában sincsen otthon szunyókálni. A párzási időszakban is jelentősen megváltozhatnak a macskák tulajdonságai, hiszen ilyenkor sokkal aktívabbá válhatnak.

A telihold időszaka is tartogathat magában néhány meglepetést, ugyanis ilyenkor a cicák feltűnően éberebbek és elevenebbek. A macska jellemzői közé tartozhat ilyenkor az idegesség és az álmatlanság.

macska tulajdonságai

A macska tulajdonságai – a falánkság

Nem mindegyik állat annyira falánk, mint ahogyan azt sokan hiszik. Vannak egészen válogatós cicák is, akik szinte semmit sem esznek meg még akkor sem, ha emiatt csontsoványra fogynak. Így tehát a macska tulajdonságai nem vehetőek egy kalap alá minden példány esetében.

Persze a cicák többsége nem ebbe a kategóriába tartozik, hiszen a legtöbbjük tényleg szereti a hasát. De azért a legtöbbjük nem hajlandó mindent megenni, ami csak az útjába kerül.Talán furcsa lehet, de a cicáknak is szükségük van változatosságra. Ők sem szeretik állandóan ugyanazt enni, tehát a gazdiknak gondoskodniuk kell arról, hogy otthon lehetőleg minél többféle eledel közül lehessen választani.

macska-tulajdonságai-2

A macska tulajdonságai – a koszosság

Tapasztalt gazdiként bátran kijelenthetem, hogy a cicák túlnyomó többsége ápolt. Az egészséges és jóltartott cicák rendszeresen tisztálkodnak, ezért néhány kivételtől eltekintve nem koszos a szőrük.

A kijárós macskáknál előfordulhatnak kellemetlen szagok, de ezzel a macska bizonyos szinten túl nem tud mit csinálni. (Például télen rendszeresen füstszagú lesz a kinti cicák szőre.) Viszont a lakásban tartott állatok egyáltalán nem büdösek és koszosak, ezért ettől senkinek sem kell félnie.

macska-tulajdonságai-3

A macska tulajdonságai – a betegségek

A cicák többségében egészségesek az immunrendszerük szívósságának köszönhetően. Betegségek az esetükben nem túl gyakran fordulnak elő. Ha mégis, akkor azoknak a nagy része az otthoni „házi patika” (fájdalom- és gyulladáscsillapító, fertőtlenítő, fültisztító folyadék, kamillafőzet stb.) segítségével orvosolható. A macska jellemzői közé tartozik még a jó regenerálódási képesség.

Mindazonáltal meg kell jegyeznem, hogy én már évtizedek óta élek együtt macskákkal, de eddig soha egyiküktől sem kaptam el semmit – pedig a mi állatainknak időnként volt részük nehezebben gyógyítható betegségekben is.

Bár az áruk eléggé borsos, de érdemes az állatorvossal beadatni az oltásokat. Így minden gazdi biztosra mehet… A macska jellemzői így valószínűleg nem fognak egészségügyi problémákat okozni az embereknél.A macska tulajdonságai – az agresszivitás

Kár lenne tagadni, hogy időnként bizony minden macska szokott agresszív lenni. Szerintem az összes gazdi csodálkozott már el azon, hogy mennyire képes kibújni a vadállat az aranyos és békés cicusából, amint elfog egy kismadarat.

Ugyanakkor emberként nem kell félnünk a cicáktól, mert nem képesek életveszélyesen vagy halálosan megsebesíteni az embert.

Éppen ezért ha felmerül az a kérdés, hogy a kisgyerekes családok inkább cicát vagy kutyát vegyenek otthonra, akkor én inkább mindig az előző opció mellett szoktam voksolni, ugyanis a macska tulajdonságai nem teszik lehetővé, hogy a gyereknek komoly baja essen.

macska tulajdonságai

Ellenben jusson eszünkbe, hogy hányszor hallottunk már olyat a híradásokban, hogy egy-egy csemete meghalt vagy súlyosan megsérült kutyatámadások miatt. Úgyhogy – bár én szeretem a kutyusokat is – nagytestű és/vagy agresszív fajtát biztosan nem vennék gyerek mellé.

A macska tulajdonságai – összegzés

Én sosem állítottam, hogy a cicák angyalok lennének, mert egyáltalán nem azok. 😀 Ezzel a cikkel csak azt szerettem volna bebizonyítani a macskákat nem ismerő embereknek, hogy ne feltétlenül higgyenek a sztereotípiáknak, hiszen mindegyik állat teljesen más.

A macska jellemzői túlnyomórészt pozitívak, ezért érdemes lehet az örökbefogadás mellett dönteni.

Macska tulajdonságai negatív értelemben – (Forrás: youtube.com – Avboden)