A macska választ gazdát..?

macska-választ-gazdát

Biztosan Te is elgondolkodtál már azon, hogy vajon igaz-e az a feltételezés, hogy valójában a macskák választják ki a gazdájukat…A macska választ gazdát – kölyökkor esetén

A kiscicák a legtöbbször úgy találnak gazdára, hogy az emberek kinézik őket maguknak, és örökbe fogadják közülük azt, amelyik tetszik nekik. Ebben az esetben természetesen nem a cica választ gazdát.

Viszont előfordul olyan is, hogy a leendő gazdik úgy érkeznek oda az alomhoz, hogy nem tudják pontosan, hogy melyik cicát viszik majd haza. Ilyenkor valóban érdemes türelmesnek lenni és megnézni, hogy valamelyik kismacska az átlagosnál nagyobb érdeklődést mutat-e, mert ha igen, akkor egy kis jóindulattal azt mondhatjuk, hogy ő választotta ki a gazdáját.

Olyan is megeshet a Youtube-on lévő videók tanúsága szerint, hogy a menhelyeken a cicák a mancsukat nyújtogatják, ha egy potenciális örökbefogadó érkezik. Vagy az sem ritka, hogy egy bajba került kiscica kiköt valakinek az udvarában, illetve hogy odamegy valamelyik járókelőhöz és segítséget kér tőle. Nem kizárt persze, hogy ilyenkor végül a segítséget nyújtó emberek örökbe fogadják a kölyköt. Ez is egy kicsit olyan, mintha a macska maga választaná ki a gazdáját… Bár persze senki sincs arra kötelezve, hogy el is fogadja a cica „ajánlatát”.
A macska választ gazdát – felnőttkor esetén

Természetesen egy felnőtt cica esetében is előfordulhatnak azok az esetek, amelyeket fentebb leírtam. Viszont van még egy olyan szcenárió, amelyről érdemes lenne írni.

Ez pedig az, amikor egy macska elégedetlen a már meglévő gazdájával, és felnőtt fejjel, immár talpraesettebben, önként keres magának egy új gazdit.

Velünk már többször is megesett olyan, hogy a szomszédaink macskái konkrétan átköltöztek hozzánk, mert nálunk jobban érezték magukat. Persze ez a dolog nem hirtelen történt, hanem egy lassabb, fokozatosabb folyamat része volt.
Először csak egyszer-egyszer jöttek át, majd egyre hosszabb ideig maradtak, végül pedig ottragadtak. (Pedig nem erőltettük a dolgot.) Azt hiszem, hogy ilyen esetekre is mondhatjuk azt, hogy tulajdonképpen a macska választott gazdát…

Egyébként a gazdinak nem kell feltétlenül „rossznak” lennie ahhoz, hogy a macska végül elszokjon otthonról és új gazdát keressen magának. Elég az is, ha a cica szimplán csak jobban érzi magát a másik helyen.

Úgy vettem észre, hogy a cicákat nagy mértékben „motiválja” a gazdaváltásra egy új kutyus beszerzése. (Különösen akkor, ha az eb bántja vagy fenyegeti a macskákat.) Sajnos nem mindegyik cica viseli jól a kisgyerekek jelenlétét sem. A házfelújítás, a sok zűrzavar és a felfordulás is arra ösztönözheti a cicákat, hogy új gazdát keressenek maguknak.
Nem tesz jót az sem, ha otthon sok a konfliktus, illetve ha az emberek kevés időt töltenek otthon, vagy ha nem foglalkoznak a cicával. A hiányos etetés és itatás szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy egy macska inkább gazdát váltson. Előfordulhat, hogy a folyamatosan kint tartott cicák inkább keresnek maguknak egy olyan gazdit, amelyik hajlandó beengedni őket a házába.

Természetesen vannak olyan esetek is, amikor egy cica rákényszerül arra, hogy új embert keressen magának. Ilyen az a helyzet, amikor például meghal a gazdi, vagy ha a macska elkóborol és nem talál haza. Sajnos az sem ritka, hogy egy macskát kidobnak otthonról.

Összefoglalva – A macska választ gazdát vagy sem..?

Tényleg vannak olyan esetek, amikor a macska választ gazdát, nem pedig fordítva. A cicáknak remek szenzoraik vannak, és képesek megérezni, hogy jó helyen lesznek-e az adott ember mellett. Ha pedig nem találják meg a számításukat, akkor előbb-utóbb elköltözhetnek egy másik gazdihoz. Éppen ezért tehát érdemes jól bánni a cicákkal, mert hiszen ha nem tetszik nekik valami, akkor lehet, hogy továbbállnak..!