Előfordulhat, hogy az anyamacska összenyomja a kölykeit?

anyamacska összenyomja a kölykeit

Ha anyamacskát láttam, akkor már korábban is aggódva figyeltem a kicsiket, akikre gyakran feküdt vagy ült rá az anyukájuk. –>

Ebből eddig nem volt probléma, ám most bekövetkezett a baj. A legutóbbi alomnál az anyacica ugyanis véletlenül két kölyköt is összenyomott. (A cicáknak egyszerre 2-8 kölykük születik, ami azt jelenti, hogy lehetetlen mindig mindegyikre odafigyelniük.)

Azt azért tegyük hozzá, hogy a kiscicáknak is vannak eszközeik arra, hogy megakadályozzák a tragédiát. Valamilyen szinten tudnak kúszni-mászni, illetve elég hangosan képesek sírni. Viszont ez sem garancia arra, hogy megmenekülnek, ha az anyjuk rosszul ül vagy fekszik rájuk.

anyamacska összenyomja a kölykeit

Sajnos a gyengébb, kisebb és / vagy betegebb kölykök könnyen beszorulhatnak a mamájuk alá, aminek végzetes következményei lehetnek.

Felmerül a kérdés, hogy mit lehet tenni a tragédia elkerülése érdekében..?

Először is próbáld meg egy nagyobb dobozba rakni a cicákat, mert így több helyük lesz a mocorgásra. Az is előnyös, ha nincsenek ráncok a számukra leterített pléden, hanem sima a felülete, mert így kisebb eséllyel gabalyodnak bele a kölykök. Lehetőleg olyan anyagból készült textilt kell a kicsik alá tenned, amibe nem akad bele a körmük.

anyamacska összenyomja a kölykeit

Jó, ha ránézel a csapatra akkor is, ha hangosabb vinnyogást hallasz. Az sem árt, ha kiveszed a félig-meddig beszorult kiscicákat az anyamacska alól. Időnként tekints rá az alomra, bár értelemszerűen nem lehetsz örökké a kiscicák mellett.

Ha egy kiscica lemarad a fejlődésben, akkor érdemes elgondolkodnod a hozzátáplálásán. Ma már nagyon jó cumisüvegeket és tejpótlókat lehet venni az állatboltokban. Gond esetén akár az állatorvost is felkeresheted, nehogy a legyengült kölyök az anyamacska alatt végezze.

Sajnos 100%-os módszer nincsen a halálesetek elkerülésére, de ha résen vagy, akkor valamennyire lecsökkentheted a tragédiák kockázatát. Szerencsére az ilyen típusú baleset nem túl gyakori, de azért érdemes szemmel tartanod a cicákat!

 


Anyamacska és apamacska a kölykeikkel. (A sziámi az anyacica.) – Forrás: youtube.com – Rockartfortheheart Larry Martin Rocks)