A cica cumisüveg használata

cica-cumisüveg-használata-0

A cica cumisüveg használata sokkal egyszerűbb lesz alábbi tippek segítségével! Mivel nekem elsősorban 2-4 hetes, árván maradt macskák gondozásában van valamennyi tapasztalatom, ezért a cikkemben erről fogok írni.

Vajon elfogadja a kölykök a cica cumisüveget?

cica cumisüvegA kismacskák sajnos nem minden esetben mutatnak hajlandóságot a cumizásra. Mi kettő kicsit gondoztunk – az egyikük nagyon szívesen evett, a másik viszont csak ímmel-ámmal szopott a cica cumisüvegből. (Szerencsére a kölykök már ettek szilárd ételt, úgyhogy ez nem volt olyan nagy gond.)Amennyiben a kismacska nem fogadja el a cumisüveget, akkor a gyógyszertárakban kapható, kis méretű fecskendővel (nem a tűs változatával!) lehet még próbálkozni. Állítólag ezt néhány kölyök jobban szereti.

cica-cumisüveg-használata-1

Ha egyszerre több kismacskát is etetsz, akkor előnyös, ha a több cica cumisüveget is veszel. Erre azért van szükség, mert a kölykök állítólag „leosztják” maguk között, hogy az anyamacskán melyikük melyik ciciből ehet. Ennek tükrében nem biztos, hogy a kiscicák szívesen használják azt a cumisüveget, amelyen érzik a testvérük szagát.

Egyébként én is úgy tapasztaltam, hogy a vonakodó kismacska nagyobb eséllyel fogadta el a cica cumisüveget abban az esetben, ha előtte teljesen megtisztítottuk a kupak gumis részét. Néha az is segített, ha a tejet kiraktuk a macskának egy apró tálkába, mert onnan könnyen tudott lefetyelni.

Milyen tejpótlót válassz a cica cumisüveg használatakor?

Minél jobb minőségűt! Amikor nekem tejpótlót kellett vásárolnom, akkor megnéztem a termékek címkéjén, hogy melyik mennyi tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és bizony ég és föld volt közöttük a különbség.Természetesen ez az árakban is megmutatkozott… én végül egy középkategóriás tejpor mellett döntöttem, mert a nagyon minőségi termékek már 5-6 ezer forintba kerültek volna cica cumisüveggel együtt.

Végül nálunk jónak bizonyult ez a választás, hiszen a kismacskák hajlandóak voltak elfogyasztani a nekik adott tejet.

Hogyan készítsd el a keveréket?

cica-cumisüveg-használata-2-a

Szerencsére nem lesz annyira nehéz dolgod, hiszen csak bele kell kanalaznod a tejpótló port a cica cumisüvegébe, majd meleg vizet kell ráengedned a csapból. (A tejpótló dobozán rajta van, hogy milyen arányban keverd össze a vizet és a port. Bár én mindig több tápszert raktam bele, hogy minél több tápanyaghoz jussanak a kismacskák.)

Ezt követően pedig fel kell ráznod a keveréket, miközben befogod a cumi száját, nehogy véletlenül szétfröcskölődjön a tej.
Ezután várj egy kicsit addig, amíg a tej langyos nem lesz. Ne feledd: attól, hogy a cica cumisüveg oldala nem annyira meleg, attól még a belül lévő folyadék lehet forró!

Az is csalóka, ha a kezeden teszteled a tej hőmérsékletét, ugyanis a bőr felülete nem annyira érzékeny, mint a száj nyálkahártyája.Talán az a legjobb, ha a folyadék szinte testhőmérsékletűre hűl le a cica cumisüvegben. (Bár a macskák teste néhány fokkal melegebb, mint az emberé.)

Az etetés előtt újra rázd fel a cumit és hagyd, hogy a kismacska „tesztelje” az italát. Remélhetőleg minden szempontból megfelel majd neki a finomság. 🙂

A cumit próbáld meg óvatosan belerakni az állat szájába. Ha nem érti, hogy mit szeretnél, akkor mozgasd meg egy kicsit az ajkai környékén a cumi gumis végét. Ha nem megy, akkor sajnos meg kell próbálnod valahogyan szétfeszíteni a száját… 🙁
Próbáld meg a kismacskát olyan pozícióba helyezni, mint amilyenben egyébként is lenne a szoptatás során.

Az evés után nem maradhat el a gyengéd pocakmasszázs, ami az emésztés szempontjából fontos. Lehetőleg egy pamutronggyal kell elvégezni ezt a műveletet, mert elképzelhető, hogy a hatására a kiscica pisilni vagy kakilni fog. (Ez egyébként úgy is elősegíthető, hogy nedves ronggyal megtörölgeted a feneke környékét.)

cica-cumisüveg-használata-4-a

Úgy láttam, hogy a cicák szinte magától értetődően tudták, hogy mit akarunk tőlük, tehát működött náluk a szopóreflex. (Amúgy is szokásuk volt megrágcsálni és megszopogatni pl. a csücsköket, mielőtt nem kapták meg a cumijukat.)

Az etetést követően pedig kérlek ne felejtsd el elmosni a cumit, mert a poros víz könnyen beleszárad. Általában a boltban kapható, cumis szettekhez adnak ajándékba egy kis kefét, amelynek a segítségével könnyebben megy a tisztítás. Amennyiben van a csomagban egy második cumikupak, akkor azt is érdemes használnod.
A cica cumisüveg használata – mire lesz még szükséged?

Azt tanácsolom, hogy vegyél magadhoz egy nagyobb textilkendőt és néhány zsebkendőt is, ha meg szeretnél etetni egy cicust. A tej időnként melléfolyhat, vagy kiköpheti a kismacska, tehát jobb, ha erre inkább előre felkészülsz.

Lehetőleg teremts nyugodt környezetet az evéshez, mert így nagyobb annak az esélye, hogy a kölykök rendben megeszik a kajájukat.

cica-cumisüveg-használata-5-a

Egyébként nem mindig fogyasztják el az összes tejet, úgyhogy az igényeik szerint kell őket táplálni. Persze az is megesik, hogy még éhesek maradnak a cica cumisüveg kiivását követően és emiatt kell nekik hoznod még egy kis tejet.

Egyéb gyakorlati tudnivalók cica cumisüveg használatával kapcsolatban

Sokan kérdezik, hogy naponta hányszor kell megetetni a 2-4 hetes kicsiket. Erre sajnos nem tudok egzakt választ adni, mert mi mindig akkor etettük meg őket, amikor láttuk rajtuk, hogy éhesek. De napi kb. 2-3 alkalommal biztosan megpróbálkoztunk a cica cumisüveg használatával. Természetesen a hetek múlásával ezek az alkalmak szépen lassan ritkultak.

A kb. 6 hetes kismacskáknak már szinte teljes mértékben szilárd táplálékot kell enniük. De ha minden igaz, akkor fokozatosan maguktól átszoknak a „normális” kajára.

cica-cumisüveg-használata-6-a

Az biztos, hogy a cumiztatás és a cica cumisüveg használata nem lesz egy leányálom, de egy kis igyekezettel fel lehet így is nevelni az árván maradt, néhány hetes kimacskákat.