A cica cumisüveg használata

cica-cumisüveg-használata-0

A cica cumisüveg használata sokkal egyszerűbb lesz alábbi tippek segítségével! Mivel nekem elsősorban 3-4 hetes, árván maradt macskák gondozásában van valamennyi tapasztalatom, ezért a cikkemben erről fogok írni.

Vajon elfogadja a kölykök a cica cumisüveget?

cica cumisüvegA kismacskák sajnos nem minden esetben mutatnak hajlandóságot a cumizásra. Mi kettő kicsit gondoztunk – az egyikük nagyon szívesen evett, a másik viszont csak ímmel-ámmal szopott a cica cumisüvegből. (Szerencsére a kölykök már ettek szilárd ételt, úgyhogy ez nem volt olyan nagy gond.)Amennyiben a kismacska nem fogadja el a cumisüveget, akkor a gyógyszertárakban kapható, kis méretű fecskendővel (nem a tűs változatával!) lehet még próbálkozni. Állítólag ezt néhány kölyök jobban szereti. A kismacska etetése fecskendővel nem könnyű, de egy kis gyakorlattal kivitelezhető.

cica-cumisüveg-használata-1

Ha egyszerre több kismacskát is etetsz, akkor előnyös, ha a több cica cumisüveget is veszel. Erre azért van szükség, mert a kölykök állítólag „leosztják” maguk között, hogy az anyamacskán melyikük melyik ciciből ehet. Ennek tükrében nem biztos, hogy a kiscicák szívesen használják azt a cumisüveget, amelyen érzik a testvérük szagát.

Egyébként én is úgy tapasztaltam, hogy a vonakodó kismacska nagyobb eséllyel fogadta el a cica cumisüveget abban az esetben, ha előtte teljesen megtisztítottuk a kupak gumis részét. Néha az is segített, ha a tejet kiraktuk a macskának egy apró tálkába, mert onnan könnyen tudott lefetyelni.

Milyen tejpótlót válassz a cica cumisüveg használatakor?

Minél jobb minőségűt! Amikor nekem tejpótlót kellett vásárolnom, akkor megnéztem a termékek címkéjén, hogy melyik mennyi tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és bizony ég és föld volt közöttük a különbség.Természetesen ez az árakban is megmutatkozott… én végül egy középkategóriás tejpor mellett döntöttem, mert a nagyon minőségi termékek már 5-6 ezer forintba kerültek volna cica cumisüveggel együtt.

Végül nálunk jónak bizonyult ez a választás, hiszen a kismacskák hajlandóak voltak elfogyasztani a nekik adott tejpótlót.

Megjegyzés: A kiscicák etetése tejjel (bolti tejjel, főleg laktózos változatban) NEM jó ötlet. Kérlek, vegyél inkább speciális, kölyökmacskáknak készített tejpótlót (vagy keress egy dajkacicát, illetve állatvédő szervezetet) ha árván maradt kiscicákról kell gondoskodnod.

Hogyan készítsd el a tejpótlós keveréket?

cica-cumisüveg-használata-2-a

Szerencsére nem lesz annyira nehéz dolgod, hiszen csak bele kell kanalaznod a tejpótló port a cica cumisüvegébe, majd meleg vizet kell ráengedned a csapból. (A tejpótló dobozán rajta van, hogy milyen arányban keverd össze a vizet és a port. Bár én mindig több tápszert raktam bele, hogy minél több tápanyaghoz jussanak a kismacskák.)

Ezt követően pedig fel kell ráznod a keveréket, miközben befogod a cumi száját, nehogy véletlenül szétfröcskölődjön a tejpótló.
Ezután várj egy kicsit addig, amíg a tej langyos nem lesz. Ne feledd: attól, hogy a cica cumisüveg oldala nem annyira meleg, attól még a belül lévő folyadék lehet forró!

Az is csalóka, ha a kezeden teszteled a tej hőmérsékletét, ugyanis a bőr felülete nem annyira érzékeny, mint a száj nyálkahártyája.Talán az a legjobb, ha a folyadék szinte testhőmérsékletűre hűl le a cica cumisüvegben. (Bár a macskák teste néhány fokkal melegebb, mint az emberé.)

Az etetés előtt újra rázd fel a cumit és hagyd, hogy a kismacska „tesztelje” az italát. Remélhetőleg minden szempontból megfelel majd neki a finomság. 🙂

A cumit próbáld meg óvatosan belerakni az állat szájába. Ha nem érti, hogy mit szeretnél, akkor mozgasd meg egy kicsit az ajkai környékén a cumi gumis végét. Ha nem megy, akkor sajnos meg kell próbálnod valahogyan szétfeszíteni a száját… 🙁
Próbáld meg a kismacskát olyan pozícióba helyezni, mint amilyenben egyébként is lenne a szoptatás során.

Az evés után nem maradhat el a gyengéd pocakmasszázs, ami az emésztés szempontjából fontos. Lehetőleg egy pamutronggyal kell elvégezni ezt a műveletet, mert elképzelhető, hogy a hatására a kiscica pisilni vagy kakilni fog. (Ez egyébként úgy is elősegíthető, hogy nedves ronggyal megtörölgeted a feneke környékét.)

cica-cumisüveg-használata-4-a

Úgy láttam, hogy a cicák szinte magától értetődően tudták, hogy mit akarunk tőlük, tehát működött náluk a szopóreflex. (Amúgy is szokásuk volt megrágcsálni és megszopogatni pl. a csücsköket, mielőtt nem kapták meg a cumijukat.)

Az etetést követően pedig kérlek ne felejtsd el elmosni a cumit, mert a poros víz könnyen beleszárad. Általában a boltban kapható, cumis szettekhez adnak ajándékba egy kis kefét, amelynek a segítségével könnyebben megy a tisztítás. Amennyiben van a csomagban egy második cumikupak, akkor azt is érdemes használnod.
A cica cumisüveg használata – mire lesz még szükséged?

Azt tanácsolom, hogy vegyél magadhoz egy nagyobb textilkendőt és néhány zsebkendőt is, ha meg szeretnél etetni egy cicust. A tej időnként melléfolyhat, vagy kiköpheti a kismacska, tehát jobb, ha erre inkább előre felkészülsz.

Lehetőleg teremts nyugodt környezetet az evéshez, mert így nagyobb annak az esélye, hogy a kölykök rendben megeszik a kajájukat.

cica-cumisüveg-használata-5-a

Egyébként nem mindig fogyasztják el az összes tejet, úgyhogy az igényeik szerint kell őket táplálni. Persze az is megesik, hogy még éhesek maradnak a cica cumisüveg kiivását követően és emiatt kell nekik hoznod még egy kis tejet.

Egyéb gyakorlati tudnivalók cica cumisüveg használatával kapcsolatban

Sokan kérdezik, hogy naponta hányszor kell megetetni a 2-4 hetes kicsiket. Erre sajnos nem tudok egzakt választ adni, mert mi mindig akkor etettük meg őket, amikor láttuk rajtuk, hogy éhesek. De napi kb. 2-3 alkalommal biztosan megpróbálkoztunk a cica cumisüveg használatával. Természetesen a hetek múlásával ezek az alkalmak szépen lassan ritkultak.

A kb. 7-8 hetes kismacskáknak már főként szilárd táplálékot kell enniük. De ha minden igaz, akkor fokozatosan maguktól átszoknak a „normális” kajára.

cica-cumisüveg-használata-6-a

Az biztos, hogy a cumiztatás és a cica cumisüveg használata nem lesz egy leányálom, de egy kis igyekezettel fel lehet így is nevelni az árván maradt, néhány hetes kimacskákat.

Cica cumisüveg használata – (Forrás: KittPupps)