Cica gondozása ősszel

Cica gondozása ősszel

Egy cica gondozása ősszel nem túl nehéz feladat, de azért van néhány dolog, amire oda kell figyelned, ha azt akarod, hogy a kedvenced igazán jól érezze magát.Cica gondozása ősszel – Vedlés

Mivel az idő hidegebbre fordul, ezért a macskádnak nagyobb bundára van szüksége. A nyári szőrét levedli, amiben érdemes egy kicsit segítened nekik. Előnyös, ha időnként átfésülöd a bundáját. Így nem nehezíti meg annyira az emésztését a rengeteg, mosakodás miatt lenyelt szőrszál.

A szőrkefét érdemes kéznél tartanod abban az esetben is, ha a cica meghempergett az avarban és leveles lett a bundája. Nem árt az sem, ha esős időben bevizezed a felmosórongyot, mert a macska behozhatja a sarat a tappancsain.

cica gondozása ősszel

Cica gondozása ősszel – Táplálkozás

A macskád elkezdhet lényegesen többet enni, ha azt érzi, hogy közeleg a hideg idő. Ilyenkor adj neki többet enni, hogy magára szedhessen egy kis súlyt, ami védelmet nyújt majd neki a hideg ellen.

A vedlés miatt érdemes olyan tápot választanod, ami segít feloldani a szőrcsomókat, vagy ami megkönnyíti az emésztést.Cica gondozása ősszel – Ivás

Ha a cicád kijárós, akkor elképzelhető, hogy kint is van egy itatós tálkája. Vigyázz, mert a víz könnyen megfagy a hideg időben, a macska pedig szomjan maradhat.

cica gondozása ősszel

Cica ősszel – Melegedés

Mindig legyen egy olyan hely, ahol a macskád melegedhet egy kicsit. Ma már nagyon sokféle búvóhely és házikó közül tudsz választani, ha szeretnél venni egyet. Ha ez nem fér bele Neked anyagilag, akkor egy ruhákkal kibélelt kartondoboz is nagy segítséget jelenthet. Állítólag már melegítős palackokat is lehet venni az állatoknak.

Ne hagyd kint a macskádat hosszú időre, ha hideg az idő! Sokan azt hiszik, hogy a cicáknak nem árthat a hűvös idő, de ez nem igaz. A macskák is megfázhatnak kint, ezért időnként mindenképpen engedd be a lakásba a kedvencedet!Macska ősszel – A későn született kiscicák

Előfordulhat, hogy szeptemberben vagy októberben még kismacskák születnek. Rájuk különösen oda kell figyelned, hiszen a hideg egyáltalán nem tesz jót a kölyköknek. Mindenképpen tartsd őket meleg helyen, mert még nagyon sérülékenyek! (A kiscicák elválasztása után pedig fontold meg az anyacica ivartalanítását!)

cica gondozása ősszel

Macska gondozása ősszel – Összefoglalás

Az őszi hónapokban szerencsére nem olyan nehéz gondoskodni a kedvencedről, mint például nyáron vagy télen. De azért így se feledkezz meg arról, hogy a cicák mindig a lehető legjobbat érdemlik, és ősszel is tegyél meg mindent azért, hogy a macskád jól érezze magát a bőrében! 🙂
 


Őszi macska – Őszi cica játszik. (Forrás: youtube.com – Madara Vasilevska)