Cica hűtése nyáron

macska hűtése nyáron

Egy cica hűtése nyáron alapvető fontosságú. De hogyan segíthetsz a macskádnak a kánikula elviselésében..?Friss, hideg víz kihelyezése

Ez talán banális tanácsnak tűnik, mégis sokan elfeledkeznek arról, hogy friss vizet adjanak a macskának. Pedig az állatok elég válogatósak, úgyhogy nem feltétlenül isszák meg a többnapos vizet… A cica hűtése nyáron úgy az optimális, ha a tálkájába rendszeresen kerül hideg víz. (Esetleg néhány jégkockát is rakhatsz bele.)

Ha pedig valamilyen különleges megoldásra vágysz, akkor akár egy olyan, macskáknak való ivókutat is vehetsz, amiben folyamatosan csobog a víz. Ez a termék azoknak az állatoknak lehet jó, akik nem szeretnek a tálkájukban lévő vízből inni. A macska ivókútról egyébként ebben a cikkben írtam bővebben.

Jég(krém) készítése

Olyat is láttam már, hogy valaki simán csak egy jégtömböt adott oda a cicájának, hogy az állat nyalogathassa és ennek a segítségével hűthesse le magát… De a tapasztalatok alapján nem minden macska szereti ezt a megoldást. Szükség esetén persze az alutálcás eledelt is le lehet többé-kevésbé fagyasztani, majd ilyen állapotban oda lehet adni a cicának. (Vigyázz, mert a macskák is megfázhatnak attól, ha túl sok hideget esznek!)

Járólapon fekvés

Tedd lehetővé a cicádnak, hogy bemenjen azokba a helyiségekbe, ahol ráfekhet a járólapokra! Ez megkönnyíti majd számára a forró napok elviselését. Ha pedig már átmelegedett az a hely, amin éppen fekszik, akkor csak szimplán arrébb mehet egy kicsit. 🙂 (Vagy arrébb tolhatod.)

macska hűtése nyáron

Ételek lehűtése

A kánikulában általában kevesebbet eszik a macska. A cica lehűtése nyáron úgy is lehetséges, hogy néhány órára a hűtőbe rakod azt az eledelt, amit oda szeretnél neki adni. (Bár előfordulhat az is, hogy így nem eszi meg a kaját. 😀 )A cica hűtése nyáron vizes törölközővel

A macska testére akár bevizezett törölközőt is rakhatsz – bár van olyan cica, amelyik ezt egyáltalán nem viseli el. Persze a törölközőt időnként le kell venned róla és újra be kell vizezned, különben csak melegíteni fogja a macskát.

Ventilátor és hűtőtt, palackos víz

A cica hűtése nyáron elméletileg úgy is lehetséges, ha egy üveg hideg vagy fagyott palackos vizet helyezel a bekapcsolt ventilátor mögé. Így állítólag sokkal hűvösebb lesz a szétfújt levegő. Én még nem próbáltam ki ezt a trükköt, de hátha beválik valakinek a melegben… 🙂

Én olyat is szoktam csinálni, hogy egy előre behűtött (vagy teljesen lefagyasztott) palackos vizet fektetek le az éppen pihenő macska mellé. A cica hűtése nyáron így is sikeres lehet, ha az állat a helyén marad…

macska hűtése nyáron

Klíma bekapcsolása

Ha van otthon klímád, akkor nyilván könnyebb a helyzeted. Én úgy tapasztaltam, hogy a cicák kedvelik a légkondit és szívesen üldögélnek ott, ahová a hideg levegő áramlik. Sőt, ha nincs bekapcsolva a klíma, akkor maguktól jelzik, hogy melegük van és be kellene kapcsolni a hűtést… Ugyanis oda ülnek le, ahová a hideg levegő szokott áramlani.

Ha elmész otthonról, akkor előtte lehűtheted egy kicsit az egyik szobát, hogy a cicáknak legyen egy hűvösebb pihenőhelyük a nagy kánikulában.

De azért vigyázz, mert az emberekhez hasonlóan az állatoknak sem tesz jót, ha túl hosszú időn keresztül túl intenzíven megy mellettük a klíma, mert ez megfázást, ízületi fájdalmakat és egyéb problémákat okozhat.

Hűsítő matrac / párna állatoknak

Már létezik olyan matrac is, amelyiknek a belsejében hűsítő zselé van. Én már kipróbáltam ezt a terméket (itt írtam róla bővebben) és tényleg nem rossz, mert lehűti egy kicsit a macskákat…Szőr lenyírása

Inkább a kutyák szőrét szokták lenyírni a nagy melegben, de természetesen ezt a módszert a macskáknál is lehet alkalmazni. A cica hűtése nyáron könnyebb lesz, ha nincs a macskán annyi szőr. A hosszabb bundájú fajtáknál a fésülés, illetve a felesleges szálak rendszeres eltávolítása is sokat segíthet. Bár vannak, akik azt mondják, hogy a cicák szőre hűtő-fűtő hatással rendelkezik, és nem szabad levágni belőle, de bevallom, hogy én erről azért nem vagyok annyira meggyőződve.

Cica hűtése nyáron: árnyékos hely biztosítása

A cicának mindenképpen szüksége lesz egy olyan, árnyékos helyre, ahová elmenekülhet a nap elől a kánikulában. A lakásban / házban érdemes lehúzni a redőnyöket, hogy a nap ne forrósítsa fel a szobákat.

cica hűtése nyáron

Huzat

Természetesen az is sokat segíthet, ha huzatot csinálsz a lakásban. De ebben az esetben figyelned kell arra, hogy a cica ne szökjön ki a nyitva hagyott ajtón vagy ablakon…

Ha pedig réseket hagysz a redőnyön, és nem engeded teljesen le, akkor nagyon vigyázz, nehogy a cica „feltolja” a redőnyt és kimásszon az ablakon. (A macskák meglepően ügyesek…)

Vigyázz a „bukóra” állított műanyag ablakokkal, mert ezek nagy veszélyt rejtenek magukban. Sajnos sok cica hal meg vagy sérül meg amiatt, hogy megpróbál kimászni a bukóra hagyott ablakon, majd beszorul az ablakkeret és az ablakszárny közé. 🙁 Ennek elkerülése érdekében inkább „simán” nyisd ki az ablakot.

„Úszómedence” játékokkal

Olyat is láttam már, hogy valaki egy közepes méretű tálba hideg vizet rakott, majd beletett néhány úszó műanyag játékot. A kiscicáknak ez bizony nagyon tetszett, és szívesen pancsolták szét a vizet, illetve szívesen lökdösgették ide-oda a játékokat a víz felszínén. (Szerintem ez a dolog inkább a kismacskáknak jön be. Arra viszont ügyelni kell, nehogy túl mély legyen nekik a víz, ha esetleg beleesnek a játék közben.)

Cica hűtése nyáron

A macskák alapjában véve szeretik a meleget, de vannak olyan esetek, amikor már igenis gondolni kell a hűtésükre. A nyári kánikulában ők is hőgutát kaphatnak vagy kiszáradhatnak, úgyhogy legyél nagyon elővigyázatos, ha éppen forróság van! Válassz ki néhányat a fenti módszerek közül és hűtsd le a cicádat! 🙂

  


Macska hűtése – Macskák hűtése nyáron, kánikulában. (Forrás: youtube.com – Chris & Eve)