Cica tartása lakásban

cica-tartása-lakásban-1

Rutinos cicásként jelenleg 2 macskát nevelek egy emeletes házban. Éppen ezért tudom, hogy sokak véleménye szerint a cica lakásban való tartása egyáltalán nem ajánlott. Szeretném leírni az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat, hogy képet adjak az olvasóknak erről a témáról. Hiszen lehet, hogy mégsem annyira rossz a helyzet, mint ahogyan azt sokan gondolják… 🙂Cica tartása lakásban: mozgásszegény életmód

Az emeletes házban élő macskák valóban kevesebbet tudnak mozogni, mint a családi házban lakó társaik. Ennek ellenére szerintem nem kell olyan tragikusan felfogni a dolgot, hiszen egy kis leleményességgel biztosítható az állatoknak a számukra szükséges testmozgás.

cica-tartása-lakásban-2

Érdemes nekik olyan játékokat venni, amiknek a használatához ugrálás, mászás vagy futás kell. Persze nem könnyű végignézni, amint a macska a labdát dobálgatva a szövetkanapénkon ugrándozik, de hát ugye a cicáért mindent… 😛

Tapasztalatom szerint a legtöbb macska viszonylag jól elvan egyedül is, azonban egy társsal sokkal jobban érezhetik magukat. (Amennyiben a másik cica kiválasztása elég körültekintően történik.) A kezdeti nehézségek után hamar összebarátkozhatnak és együtt rohangálhatnak, birkózhatnak és kergetőzhetnek.

Ha a cica tartása lakásban történik, akkor érdemes (szinte) mindenhová bejárást biztosítani az állatnak. Nagyon sok esetben találkozom azzal a jelenséggel, hogy az állat ilyen-olyan okok miatt nem mehet be bizonyos helyiségekbe. Sajnos így már tényleg kicsi lehet a macskának egy amúgy sem túl nagy társasházi lakás. Arról nem is beszélve, hogy várhatóan folyamatosan hisztizni fog a cica és valószínűleg addig próbálkozik majd, amíg be nem tud szökni a szobába. A tiltott gyümölcs mindig édesebb… 🙂

 

cica-tartása-lakásban-3

Nem titok, hogy a macskák szívesen másznak fára. Ha viszont nem mehetnek ki a természetbe, akkor előbb-utóbb más magaslati helyeket fognak keresni maguknak. Így fordulhat elő, hogy a szekrények teteje lesz a főhadiszállás, ha a cica tartása lakásban történik. Gazdaként persze nem örülünk neki, ha a kedvencünk egyik szekrény tetejéről a másikra ugrál, de próbáljunk meg (viszonylag) toleránsak lenni. A macska csupán az ösztöneinek engedelmeskedik, nem minket akar vele idegesíteni.Cica tartása lakásban: állandó kaparászás

A macskák időnként bizony alaposan megélesítik a körmüket. Ezt pedig nagyon sokszor a szőnyeg, a kanapé vagy az ágy bánja…

Ha a cica tartása lakásban valósul meg, akkor mindenképpen érdemes beruházni egy kaparófára. Az persze egyáltalán nem biztos, hogy Őfelsége használni is fogja, de próbálkozni azért lehet. 🙂

Bizonyos időközönként újat kell belőle venni, hiszen a cicák néhány hónap alatt teljesen szétbontják. Mivel a sarokban is elfér, ezért általában nem okoz gondot az elhelyezése. Létezik vízszintes és függőleges állású fajtája is.

cica-tartása-lakásban-4

Az egyik hátránya az, hogy apró szálak esnek le a kaparófáról a használat következtében, amiket időnként össze kell szedni. De ez még mindig sokkal kevésbé kényelmetlen, mintha egy új kanapét kellene venni az állandó karomélesítése miatt… 😉

Sokan kérdezték már tőlem, hogy tudok-e valamilyen tuti receptet a tiltott helyeken való kaparászás ellen. Nekem egyrészt a jó minőségű kaparófák jelentettek megoldást, illetve az, ha azonnal rászóltam a macskára, amint a kanapén kezdte élesíteni a körmét.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ezek a tanácsok tökéletesen működnek, hiszen a cicák időnként feszegetik a határaikat (és tesztelik az idegeimet). Az is előfordul, hogy hazatérve veszem észre, hogy a távollétemben „alkottak”, hiszen tudták, hogy végre szabad a pálya.Létezik még macskariasztó spray is a tiltott helyekről való elkergetés érdekében. Bevallom, én ezt még sosem próbáltam. Most utánanéztem a tapasztalatoknak és nagyon vegyesek a visszajelzések. Mindenképpen a jó minőségű termékeket éri meg előnyben részesíteni, mert ezekkel lehet kedvező esetben eredményt elérni. (Persze ha az embereket zavarja a spray szaga, akkor nem éri meg vesződni vele.)

És ha már a szagoknál tartunk: a macskamenta használata is szóba jöhet, ha a cica tartása lakásban történik. Be kell dörzsölni vele azt a helyet (mondjuk a kaparófát), ahol az állatnak kaparásznia kellene. Én már többször is vettem macskamentát az én cicáimnak, de én nem tapasztaltam, hogy delíriumba estek volna tőle.  🙂 Sokak szerint meg kellene őrülniük érte, de én ezt csak igen mérsékelten tapasztaltam. Valószínűleg itt is igaz az az alapelv, hogy inkább a jó minőségű macskamentát éri meg előnyben részesíteni…

cica-tartása-lakásban-5

Szóba jöhet még a karom levágása is, de én ezt az opciót egyáltalán nem ajánlom. Sajnos a legtöbb cica ezt egyáltalán nem viseli el. Csak kapálózik, szenved és karmol, ha megpróbálkozunk a körömvágással. Arról nem is beszélve, hogy könnyen megsérthetjük azt a részét is a karmának, amit nem lenne szabad. (Bár tapasztalatom szerint a cica sokkal több sérülést okoz nekünk, ha megpróbálkozunk a manikűrözéssel.) Teljesen úgysem lehet levágni a macska körmét, tehát valamennyire mindig képes lesz arra, hogy kaparásszon. Viszont nem biztos, hogy meg tud majd kapaszkodni bizonyos felületeken. Így az első napokban csúnya eséseknek leszünk tanúi, ha netán mégis sikerül levágni a cica körmét.

Felmerülhet az a kérdés, hogy a (kutya)kozmetikus tud-e segíteni ebben a helyzetben. Nos, én még sosem mertem elvinni hozzá a macskáimat, mert attól tartottam, hogy ennek ne adj’ Isten kutyatámadás lesz a vége. Szerintem a cicáim csak még jobban bestresszelnének az idegen környezetben és még kevésbé engednék, hogy egy idegen a mancsaikat fogdossa. Ráadásul a macskák nem nagyon hajlandóak pórázon vezetve sétálni, ezért a kutyakozmetikába való eljutás is igen körülményes lenne.

Cica tartása lakásban: így történjen az etetés és az itatás

cica-tartása-lakásban-6

Ha a macskánk lakásban él, akkor teljes egészében nekünk kell gondoskodnunk az etetéséről, hiszen nem tud elmenni vadászni, hogy táplálékot szerezzen magának.

Figyeljünk oda a cica tömegére, mert a mozgásszegényebb életmód és a nagy falatozás kombinációja könnyen elhízást okozhat. Vegyünk olyan tápot, ami kifejezetten lakásban tartott cicáknak készült! Jó választást jelenthet még a light jelzésű eledel is.

A macska etetésére egy nyugodt helyet kell választanunk. Az a legjobb, ha berendezünk neki egy külön sarkot ott, ahol a tányérkái senkinek sincsenek útban. Érdemes alájuk rakni egy konyhai alátétet, mert sokszor előfordul, hogy a cicák kitúrják a tálkájukból az ételt. Ezzel elkerülhetjük, hogy a padló koszos legyen az eledel miatt.
A víz pótlásáról sem szabad megfeledkeznünk, mert a macska a számára szükséges folyadékot sem tudja megszerezni a természetből. Minimum naponta egyszer töltsük fel a tálkáját, mert a víz általában elég hamar elfogy, ha a cica tartása lakásban történik. Meleg időben a párolgással is számolnunk kell. (No meg persze azzal is, hogy a macska kilötyögteti a vizet. 😀 Ezért is kell mindenképpen egy alátét.)

Sima, bolti tej helyett érdemes inkább speciális macskatejet venni. Ebben kevesebb laktóz van, ezért nem okoz (annyira) hasmenést a cicáknak. Egyszerre csak keveset adjunk a nekik a „balesetek” elkerülése érdekében!

Cica tartása lakásban: az almozás

És ha már ennél a témánál tartunk: a macskának természetesen biztosítani kell egy olyan helyet, ahol nyugodtan elvégezheti a dolgát. Nekem korábban egy nyitott alomtálcám volt, de az annyira nem vált be. A cica állandóan kitúrta belőle az alomdarabkákat, amik aztán a padlón vagy a szőnyegen landoltak. Arról nem is beszélve, hogy a szagok is zavaróak voltak, pedig naponta cseréltem az almot.

cica tartása lakásban 4Így hát egy idő után inkább vettem egy fedett alomházat kb. 7500 forintért, ami több helyet foglal, de sokkal praktikusabb. Ebből csupán néhány kavicsot hord ki a macska és kevésbé szagos, tehát a fenti problémák nagyrészt megoldódtak. A cica privát környezetben végezheti el a dolgát, ami szerintem megnyugtatóbb neki. Az alomban lévő szénszűrő valamilyen szinten képes kiszűrni a rossz szagokat, de azért 100%-os megoldást nem nyújt. Időnként ki kell cserélni, 2 darab szénszűrő kb. 600-1200 forintba kerül, de ez természetesen a méretétől és a márkájától is függ.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a macska hamar megszokta az új alomházat. Kezdetben csak a tálca részét raktam le neki a földre, de még attól is félt egy ideig. Amikor már bele mert menni és biztonsággal használta, akkor helyeztem rá a tetőt a tálcára. Láttam rajta, hogy tartott ettől, de aztán erőt vett magán és így is használta az almot. A legnagyobb kihívást a csapóajtó megszokása jelentette. Ez se volt könnyű, de egy idő után sikerült.

cica tartása lakásban 2Természetesen alomra is szükségünk van, ha a cica tartása lakásban történik. Nekem a szilikonos változat vált be a legjobban. Ez nem olcsó, hiszen egy 3,8 literes zsák 1300-1600 forintba kerül, de a minősége kiváló. (Nyilván vannak más, ennél sokkal kedvezőbb megoldások is!) Ez a mennyiség 2-3 napra elegendő. Az almot elméletileg egy hónapig lehet használni, de én nem tudom, hogy ezt ki találta ki… nekem már egyetlen nap után cserélnem kell, mert annyira összepiszkítják a cicák.

Cica tartása lakásban: szőrproblémák

Hát igen, kár tagadnunk: a macskák bizony jól összeszőröznek mindent. Ezt csak abban az esetben lehet megúszni, ha szőrtelen cicát veszünk. (De az esetek túlnyomó többségében úgysem erről van szó.)

cica-tartása-lakásban-7

Érdemes vásárolnunk egy olyan, jó minőségű szőrkefét, amivel le tudjuk szedni a macskáról a feleslegessé vált szőrszálakat. Tanácsos legalább naponta egyszer átfésülnünk a kis gézengúzokat. (Ha hagyják. 🙂 )

Én személy szerint plédet szoktam teríteni az ülőgarnitúrára. Ez szinte kötelező, ha a cica tartása lakásban történik. Védelmet nyújt a karmolászás és a szőrszálak ellen is. Könnyen kimosható a mosógépben, de senkit sem szeretnék azzal áltatni, hogy az összes szőrszál eltűnik egy nagymosást követően!
Egyébként léteznek olyan kefék is, amik kifejezetten a lehullott szőr összeszedésére valóak. Én ezeket még nem próbáltam, de úgy hallottam, hogy itt is inkább a jobb minőséget érdemes előnyben részesíteni, mert nem mindegyik kefe hatásos.

Cica tartása lakásban és a macskabetegségek

Végre egy olyan területhez értünk, ahol a társasházi macskatartók egyértelműen előnyben vannak! Nos, az emeletes házban lakó állatok sokkal kisebb eséllyel betegszenek meg, mint a kijárós társaik. Nem áll fenn annak a veszélye, hogy elkapnak valamit az egyik fajtársuktól vagy a zsákmányuktól.

cica-tartása-lakásban-8

Ennek ellenére persze előfordulhat akkor is valamilyen megbetegedés, ha a cica tartása lakásban történik. De a fertőző betegségek elkapásának veszélye egyáltalán nem magas.

Cica tartása lakásban és a természettel való kapcsolat

Mivel a macskák nagyon szeretnek a természetben kalandozni, ezért próbáljuk meg pótolni nekik egy kicsit a hiányzó élményt!

Szerintem érdemes arra odafigyelni, hogy az állat néha friss levegőhöz jusson, ugyanis neki sem tesz jót, ha folyamatosan a szobában tesped. Időnként ki kell nyitnunk neki az ablakot és/vagy ki kell engednünk az erkélyre abban az esetben, HA EZ BIZTONSÁGOS.

cica-tartása-lakásban-9

Hagyjuk, hogy a napon sütkérezzen és hogy a poros helyeken fetrengjen! (Az utóbbit nem azért teszi, hogy minket idegesítsen, hanem azért, mert a port száraz samponként használja a szőre megtisztítására.)

Én időnként ültetek nekik füvet, aminek az elfogyasztása amúgy is elengedhetetlen az emésztésükhöz. Így sokkal könnyebben ki tudják hányni a szőrlabdákat.

A különféle élő (vagy vágott) növények és virágok is nagyon jó választást jelenthetnek, ha a cica tartása lakásban történik. Azonban ezzel érdemes elővigyázatosnak lennünk, mert vannak olyan növények, amik mérgezőek a macskákra nézve! Ezért mindig nézzünk utána, hogy az elültetni kívánt virág kompatibilis-e a cicákkal.
Én a macskáknak néha hozok terméseket, leveleket és egyéb érdekességeket. (Például most ősszel szedek nekik gesztenyét.) Imádják szagolgatni a kintről származó dolgokat és általában jót játszanak velük.

Cica tartása lakásban a biztonság szempontjából

A biztonság tekintetében is előnyben vannak azok a gazdik, akiknek nem kijárós a macskájuk. Így nem kell félteniük a kedvencüket az autóktól, a kutyáktól, a mérgezéstől, az eltűnéstől, a bántalmazástól és még sok mástól… ennek következtében a várható élettartam sokkal magasabban abban az esetben, ha a cica tartása lakásban történik.

cica-tartása-lakásban-10

Viszont van két problémás pontja is a társasházban való macskatartásnak. Egyrészt a cica kiszökhet a lépcsőházba és eltűnhet, mint szürke szamár a ködben… és aztán ember legyen a talpán, aki megtalálja.

Másrészt az állat sajnos könnyen kieshet az ablakból vagy az erkélyről. Egy pillanat alatt megtörténhet a baj… sajnos a macskák azonnal meghallják, ha valahol kinyitottunk egy ablakot és sok esetben rögtön odasietnek. Nem érdemes úgy hozzáállnunk a dologhoz, hogy „csak gyorsan kinyitom az ablakot, addig úgysem jön ide”, mert ebből már nálam is majdnem baleset lett.

Vigyázni kell a kinyitott ablakkal akkor is, ha a redőny le van húzva. Az én narancssárga kandúrom sajnos már rájött arra, hogy egy kis igyekezettel alulról fel lehet tolni a redőnyt. Úgyhogy azt tanácsolom a gazdiknak, hogy legyenek nagyon elővigyázatosak…

cica-tartása-lakásban-11

A macskaháló jó megoldás lehet abban az esetben, ha nincsen lehetőség szúnyogháló felrakására. Ugyanakkor a rögzítésnek elég erősnek kell lennie, különben a cica simán lebontja a macskahálót. Ha tűzőgéppel történik a fixálás, akkor rosszabb esetben még a kihúzogatott kapcsokat is megeheti az állat…

Én két ablakszárnyra rakattam fel macskabiztos szúnyoghálót. Nem volt olcsó mulatság, kb. 15-20 ezer forintba került darabonként. Erős fémkerettel rendeltem meg és kértem a szerelőket, hogy több helyen is rögzítsék az ablakhoz. Úgy látom, hogy a macska alapjában véve nem bírja szétszedni a szúnyoghálót, maximum kisebb sérüléseket tud rajta ejteni a karmával. Azonban az ördög sohasem alszik, ezért inkább nem hagyom a cicákat hosszabb időre felügyelet nélkül a szúnyoghálós, nyitott ablak mellett.
Cica tartása lakásban és a zajok

Bár a társasházban lakók elsősorban a kutyusokra szoktak panaszkodni, de hazugság lenne azt állítani, hogy a cica tartása lakásban nem jár zajjal. Előfordul, hogy az állatok késő este vagy kora reggel szeretnének ugrálgatni, kergetőzni vagy hangosan nyávogni.

cica-tartása-lakásban-12

Ilyenkor persze rájuk lehet szólni, de azt is számításba kell venni, hogy a macska elég önfejű állat. 🙂 Ha aktív hangulatban van, akkor általában nemigen lehet vele mit csinálni, ha a cica tartása lakásban történik…

A másik problémát a textíliákra való rápisilés jelenti. Ha a macska  esetleg összepiszkít valamit, akkor ezt Murphy törvényei szerint természetesen akkor teszi, amikor már/még nem üzemeltethető a mosógép a többi lakó nyugalma miatt.
Szerencsére a fentebb említett probléma csak nagyon ritkán fordul elő a felnőtt, jólnevelt cicák esetében.

Cica tartása lakásban az ivarérettség elérésekor

Se a kandúrok, se a nőstények tulajdonosai nincsenek könnyű helyzetben abban az időszakban, amikor a macska ivaréretté válik.

cica-tartása-lakásban-13

A kandúrok vizelete ilyenkor büdös lesz. A macskák rosszabb esetben pedig elkezdhetik vele jelölgetni még a bútorokat is. Sokkal aktívabbak és elevenebbek lesznek, ami megterhelő lehet a gazdiknak.

A nőstények a tüzelés megkezdésekor nagyon apró vércseppeket hagynak maguk után. Általában sokkal bújósabbá és nyávogósabbá válnak. Ez az időszak általában 4-6 napig tart, majd a macska újra „normális” lesz. (Fontos megjegyzés: a nőstényekkel nem szabad azonnal az orvoshoz rohanni, amint elkezdődött a tüzelés! Akkor érdemes ivartalaníttatni őket, amikor már vége van ennek a néhány napos időszaknak!)
Ha valaki valamilyen ok folytán még nem szeretné elvinni a cicáját a műtétre, akkor lehet vásárolni olyan „bugyit” ami az állat hátsójára helyezhető. Egyelőre én csak kutyáknak való változatban láttam ezt a terméket az interneten, de szerintem a legkisebb típus a macskákra is jó lehet. Így nem kell félni a vizelettel való jelölgetéstől és a vércseppektől sem.

Cica tartása lakásban: megéri vagy sem?

Ezzel a cikkel senkit sem szerettem volna elriasztani a lakásban való macskatartástól. Bár a gazdiknak sok esetben valóban nehezebb dolguk van, mint a kijárós cicák tulajdonosainak, de szerintem egy kis igyekezettel megoldhatóak a problémák… fentebb nem véletlenül említettem olyan sokféle megoldási javaslatot.

Aki igazán szeretne macskát tartani, az szerintem vágjon bele akkor is, ha éppen lakásban él! Itt is boldog lehet egy cica, ha a gazdái nagyon szeretik…

Úgyhogy nem is maradt más hátra, mint hogy nagyon sok sikert kívánjak azoknak, akik macskát szeretnének örökbefogadni!

 

 

“Cica tartása lakásban” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Üdv.
  Maximálisan eggyetértek az elöttem szólóval.2 cicám van lakásban, és minden rendben velük.

 2. Üdvözlöm!
  Az én cicám 10 év körüli ivartalanított nőstény cica. 10 éven átt egy tanyán élt vidéken 2 komondor kutyussal. Immáron 7 hónapja fogadtam örökbe mert a tanyát ahol eddig élt eladták. A gazdálya elhunyt. Most egy újépítésü lakásban él velem és a párommal. Sokszor van egyedül. Mit tehetek a Ciliért, hogy jobban teljenek az órák míg nem vagyunk itthon. Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel; B. Szilvia. és Cilike

  1. Kedves Szilvia!

   Köszönöm szépen a kérdését! 🙂 Örülök, hogy a cica jó helyre került!

   Mivel már idősebb a macska, ezért másik állatot nem fogadnék mellé örökbe. Ilyenkor már nehezen szokják meg a cicák az új játszópajtásokat.

   Én olyan játékokat vennék a cicának, amikkel magától is tud játszani, ha akar. Nekem az a tapasztalatom, hogy a macskák elsősorban az egyszerűbb, nem túlbonyolított játékokat kedvelik. (Pl. kislabda, színes tollseprű-játék)

   Előnyös lehet az is, ha kap egy saját fekhelyet a macska, ha még nincsen neki. Ilyen korban már sokat alszanak a cicák, úgyhogy első a kényelem. 🙂

   Mivel a cica korábban tanyán élt, ezért lehet, hogy hiányzik neki a kinti világ. Nem tudom, hogy van-e esetleg erkély a lakásban, de macskaháló / szúnyogháló mellett ki lehetne engedni. A pórázon való sétálásra nem könnyű rászoktatni az állatot, de nem is lehetetlen…

   Én sokszor veszek az állataimnak cserepes füvet, úgy láttam, hogy azt szeretik rágcsálni. Azon is gondolkodtam már, hogy egy nagyobb, földre rakható cserépbe ültetek nekik egy kis füvet, hogy legyen hová leheverniük.

   Az is sokat tud segíteni az ingerszegénység elviselésében, ha a cica változatosan kap enni.

   Amikor otthon van Ön vagy a párja, akkor pedig érdemes sokat foglalkozni a cicával, mert a tapasztalataim szerint sokat javít az állat hangulatán és közérzetén, ha érzi, hogy szeretik. 🙂

 3. Üdvözlöm!
  Kèrdéssel fordulnèk Önhöz! A napokban szeretnèm kifesteni a lakást..és a cicámat fèltem igazàból hogy ezek a szagok bántani fogjàk és baja lesz! Szeretném megkérdezni hogy milyen javaslata lenne erre a pár napra..sajnos máshoz nem tudom vinni .és azt sem szeretném hogy baja legyen..Achilleus másfél éves fiú cica..előre is köszönöm a válaszát! Maradok tisztelettel: Judit

  1. Kedves Judit!

   Én igazából a folyamatos (vagy legalábbis gyakori) szellőztetést javaslom, úgyis szép idő lesz a napokban. 🙂 (Persze ilyenkor is vigyázni kell a macska biztonságára, ha emeletes házról van szó.)

   Az éppen festés alatt álló szobából tanácsos kivinni a cicát, illetve arra kell még vigyázni, nehogy esetleg belekóstoljon a festékbe.

   A festéstől alapesetben nem kellene, hogy baja legyen a macskának folyamatos szellőztetés mellett. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük