Fehér vagy világos fülei vannak a cicádnak? Akkor óvd az erős napsütéstől!

fehér-világos-fülű-cica

Mivel a fehér (vagy világos színű) füllel rendelkező cicák jobban ki vannak téve a napsugarak káros hatásának, ezért nyáron extra védelemre van szükségük. A cikkből megtudhatod, hogyan kell gondoskodnod a fehér fülű macskádról.Sajnos az idő múlásával a világosabb cicák fülén (illetve ritkábban orrán, ínyén és szemhéján) az erős napsugárzás hatására úgynevezett prekarcinózus elváltozások alakulhatnak ki, amelyekből később akár rosszindulatú daganat (laphámrák vagy bőrrák) is lehet. 🙁

A fehérfülű cicákra leginkább az SCC (squamous cell carcioma – white cat disease) nevű betegség a jellemző, aminek a tünetei a következők: vörösség, kérges területek a fülön, lassan növekvő sebek és / vagy fekélyek, fül formájának eltorzulása, fekete pörkök stb.) Ha bármelyik tünetet észleled a cicádon, akkor sürgősen vidd el az állatorvoshoz! Ha időben fény derül a bajra, akkor még van esély a gyógyulásra.

Most pedig nézzük, hogyan előzheted meg a probléma kialakulását…
Tartsd távol a cicát a tűző naptól

Mivel ez a betegség agresszív lefolyású és akár végzetes is lehet, ezért különösen fontos, hogy odafigyelj a cicádra! Egyrészt lehetőleg ne engedd ki a házból olyankor, amikor erős a napsugárzás – vagy legalább tartsd bent 9 és 18 óra között, hiszen ilyenkor nagyon erősen süt a nap. Ha pedig mégis kiengeded, akkor próbálj meg gondoskodni arról, hogy a macska az árnyékban legyen.

Használj speciális napvédő termékeket

Az állatorvosok azt szokták tanácsolni, hogy tegyél magas faktorszámú naptejet a cica fülére annak érdekében, hogy megóvd őt a leégéstől. Vigyázz, mert a parabén mérgező a macskák számára, úgyhogy kizárólag olyan készítményt vegyél, ami parabénmentes. A cicák érzékenyek lehetnek a különféle emberi kencékre, úgyhogy kizárólag kisbabáknak készült, mindenmentes, antiallergén, magas faktorszámú naptejet vegyél neki. (Az a legjobb, ha az állatorvosod tanácsát is kikéred ezzel kapcsolatban.)

Jelen pillanatban (2021 nyarán) még nem találtam a neten kifejezetten cicák számára készített naptejet. Viszont a külföldi oldalakon felfedeztem kutyáknak való napvédő permetet, testre „kenhető”, napvédő anyagot tartalmazó rudat (sticket), illetve kendőt. Bár ezek csak 15 faktorosak, de a semminél még mindig több védelmet nyújtanak.

Persze problémát jelenthet, ha a macska lenyalogathatja a fülére kent fényvédőt, úgyhogy van, aki gallért tesz a cicára addig, ameddig valamennyire fel nem szívódik a naptej.
Egyéb kreatív megoldások…

Olyanról is hallottam már, hogy volt, aki bepúderezte a cicája fülét, mivel a macsek nem viselte el a fényvédőt – viszont a púdert nem vette észre. Ez nyilván nem olyan jó megoldás, mint a naptej, de azért a semminél jobb – feltéve ha a cica nem nyalja vagy rázza le magáról.

Összefoglalva…

Talán úgy lehet a legjobban megóvni a fehér (és világos) fülű cicákat a bajtól, ha nem engeded ki őket olyankor, amikor erős a napsugárzás. (Illetve vigyázol arra, hogy a macska ne olyankor üljön az ablakban, amikor odatűz a nap.) Lehetőleg tarts árnyékban a kedvencedet.

Ha pedig valamilyen ok folytán mégis ki kell engeded a macskádat, akkor jó, ha kisbabáknak való, PARABÉNMENTES, magas faktorszámú naptejet teszel a fülére. Ha pedig a cica lenyalogatja a kencét, akkor jöhet a külföldről rendelhető napvédő permet, stick vagy kendő.

Vedd komolyan a dolgot, mert sajnos a fehér (vagy világos) fülű cicáknál gyakrabban alakul ki ez a probléma, illetve az éghajlatváltozás miatt az erős napsugárzás egyre komolyabb gondot okoz. A fehér szőrrel borított vagy szőrtelen testtájékok fokozott veszélynek vannak kitéve. Ha valamilyen gyanús tünetet észlelsz a cicádon, akkor azonnal vidd el az állatorvoshoz, mert a laphámrák (vagy bőrrák) végzetes kimenetelű lehet!