Hogyan nyugtatható meg egy félős cica?

félős-cica-1

Nemrégiben egy félős cica gazdája lettél? Semmi gond! A macska nagy valószínűséggel nem fog örökké így viselkedni, ha megfogadod az alábbi tanácsokat.

Hagyd, hogy a félős cica elbújjon.A macska először jó eséllyel el fog rejtőzni a lakásodban. Ilyenkor hagyd, hogy bemenjen az ágy alá, a fotel mögé vagy ahová csak szeretne. Sőt, még egy kis kuckót is készíthetsz vagy vásárolhatsz, hogy a félős cica könnyen el tudjon bújni. Vigyázz, nehogy kiszaladjon az udvarra és ijedtségében világgá menjen!

Lehet, hogy bele fog telni néhány napba, amíg előbújik a rejtekhelyéről. Ez teljesen normális, úgyhogy semmiképpen se erőltesd, hogy előjöjjön! Az utcáról mentett, emberhez (még) nem szokott cicusok különösen félénknek bizonyulhatnak.

félős-cica-2

Biztosítsd a félős cica fizikai szükségleteit.

Bár nagy annak a valószínűsége, hogy az ijedt macska kezdetben nem fog enni, ennek ellenére tegyél a közelébe valamilyen finomságot! Ezzel biztosan jó pontot szerzel nála még akkor is, ha először bele sem kóstol az ételbe.

Ne feledkezz meg a folyadékról sem, mert előbb-utóbb garantáltan szomjas lesz a félős cica.

félős-cica-3

Az alomról is gondoskodnod kell, ha a félős macska elrejtőzött! Kérdezd meg az előző gazdit, hogy eddig mibe végezte el a dolgát az állat és lehetőleg ugyanolyan almot helyezz el egy tálcában a búvóhelye közelében. Ha a félős cica kóbor volt vagy eddig kint végezte a dolgát, akkor kezdetben egy kis virágfölddel próbálkozz.

(Később pedig keverj bele a földbe lassacskán egyre nagyobb arányban olyan almot, amilyet a későbbiekben használni szeretnél, különben a félős macska a növények cserepeibe fog járni. Kijárós állat esetében pedig a kiszoktatás lesz a megoldás.)

félős-cica-5

Mozogj óvatosan és beszélj halkan!

Lehetőleg teremts minél nyugodtabb környezetet a félős cicának. Ne tegyél hirtelen mozdulatokat a macska közelében és beszélj halkan. Teljesen normálisnak számít, ha az első időkben még akkor is megrémül a macska, ha csak óvatosan meg szeretnéd simogatni.

Használj feromonos párologtatót!

Manapság az interneten és az állatszaküzletekben már lehet kapni olyan, konnektorba csatlakoztatható, folyadékot párologtató üvegcséket, amelyek a cicákat megnyugtató feromonokat bocsátanak ki (pl. a Feliway nevű márkának vannak ilyen termékei). Bár a tapasztalataim szerint csodát azért nem lehet várni tőlük, de abban tudnak segíteni, hogy az állat egy valamivel kevésbé legyen félős.

Ami a félős cica esetében a legfontosabb: a türelem rózsát terem!Egy idő után már Te is frusztrálttá válhatsz a macska viselkedése miatt, ami természetesen érthető a saját szempontodból. Hiszen Te csak foglalkozni szeretnél vele, ő mégis folyamatosan csak elmenekül..!

Viszont kérlek nézd meg a félős macska nézőpontját is. Lehet, hogy most szakadt el véglegesen az anyjától és a testvéreitől, ráadásul egy ismeretlen emberrel van egy teljesen idegen helyen… érthető, hogy most nagyon zavarodott!
Sőt, az is lehet, hogy már számtalan traumatizáló élményen van túl, ezért a múltbeli tapasztalatai miatt nagyon kétségbeesett.

Ráadásul ösztönösen tudja, hogy a félelemérzete nélkül könnyen veszélybe kerülhet, ezért csak nagyon nehezen engedi le a pajzsát.

félős cica

Amit a félős cica a legjobban igényel: SZERETET

Próbálj meg kezdetben teljes mértékben a macska szükségleteihez alkalmazkodni! Adj neki szeretetet akkor is, ha ő inkább elhúzódik. Legyél felé nyitott és kedves abban az esetben is, ha a félős macska zárkózott és bizalmatlan. Ne adj neki okot arra, hogy csalódjon benned és semmiképpen se bántsd! Hagyd, hogy olyan legyen, amilyen lenni szeretne, és így előbb-utóbb ő is meg fog nyílni Neked!

Persze jól tudom, hogy egy félős cica nevelése nem egyszerű, de sokszor idővel ezekből a macskákból lesznek a leginkább ragaszkodó állatok!Sok sikert kívánok Neked is a megszelídítésükben!

 


Félős cica megnyugtatása – (Forrás: youtube.com – The Cats Empire)