Fiatal macska vemhes – Gond, hogy ilyen korán lesznek kölykei..?

fiatal-macska-vemhes

Ha egy fiatal macska vemhes lesz, az növeli a komplikációk valószínűségét, de szerencsés esetben minden rendben lehet. Olvasd el a cikket, ha tudni szeretnéd, hogy mire számíthatsz, ha egy fiatal macska vemhes lesz.Mivel a nőstény cicák akár már 4 hónapos korukban ivaréretté válhatnak, ezért valóban megeshet, hogy igen fiatalon adnak életet a kölykeiknek. Egy átlagos vemhesség körülbelül 65 napig tart, tehát előfordulhat, hogy a nőstény cicák akár már 6 hónapos korukban világra hozzák életük első almát.

Ideális esetben nem lesz semmi baja se az anyacicának, se a kicsiknek. Szerencsére vannak olyan esetek, amikor probléma nélkül zajlik a vemhesség, a szülés és a kölyöknevelés. 🙂

Másrészt viszont nem szabad elhallgatni az sem, hogy sajnos sem testi, sem lelki szempontból nem ideális, ha egy túl fiatal macska vemhes lesz. A korai terhességek esetén ugyanis nagyobb a kockázata az alábbi komplikációknak és problémáknak.
Fiatal macska vemhes – Testi komplikációk

Mivel a cicák teste általában egy-másfél éves korukig nő, ezért egy ennél fiatalabb nőstény macska még nincsen teljesen kifejlődve. A szervezetének ilyenkor még elsősorban arra kellene koncentrálnia, hogy a cica egyáltalán felnőjön.

Nem igazán ideális, ha a testnek ilyenkor még egy vemhességet is ki kell hordania. A csontozat még nincsen teljesen kifejlődve, ami szintén problémát okozhat.

A korai vemhességek esetében általában kevesebb kismacska születésével kell számolni. Gyakoribbak a komplikációk és a sürgősségi császármetszések. Az anyamacskát jobban megviselheti a szülés.

Nagyobb lehet az esélye annak, hogy a kiscicák túl hamar és / vagy túl gyengén jönnek a világra, ami növeli a halvaszületés és a kölykök elpusztulásának kockázatát.
Fiatal macska vemhes – Lelki problémák

A korai vemhességek és ellések esetén nagyobb eséllyel fordulhat elő, hogy az anyamacska nem (vagy nem eléggé) gondozza a kölykeit, hiszen félig gyerekként még nem fejlődött ki nála teljesen az anyai ösztön. Az is megeshet, hogy a nőstény csak később, bizonyos idő elteltével jön rá arra, hogy mit kell tennie a kölykökkel.

Egy játékos, világot felfedezni kívánó serdülő cicát lehet, hogy nem tesz túl boldoggá az, ha hirtelen több kismacskáról kell gondoskodnia. Az elválasztás csak 12 hét elteltével lehetséges, és ez a három hónap hosszú lehet egy még csak félig felnőtt macska számára.

Fontos az ivartalanítás

Mivel a nőstény macskák évente akár háromszor(!) is vemhesek lehetnek, ezért fontos őket még időben ivartalaníttatni. Ha a fiatal macska vemhes lett, akkor a kölykök 12 hetes elválasztása után, de még a tüzelés újraindulása előtt érdemes sort keríteni az ivartalaníttatásra. (De ha a tüzelés már elkezdődött, akkor meg kell várni, hogy elmúljon, mert ilyenkor nem ideális sort keríteni az operációra.)
Amennyiben már megtörtént a baj, és a fiatal macska vemhes lett, akkor fokozottan oda kell rá figyelni a várandóssága alatt. Bármilyen probléma esetén minél hamarabb fel kell keresni az állatorvost. A szülés alatti komplikációk miatt akár sürgősségi ellátásra is szükség lehet, ezért érdemes előre utánanézni a lehetőségeknek.

A kiscicák világrajövetele után pedig biztosítani kell, hogy a nőstény rendben ellássa a kölykeit. Ellenkező esetben pedig gondoskodni kell a kismacskák ellátásáról cumis etetéssel, melegítéssel, vécéztetéssel vagy dajkamacska keresésével.

Összefoglalva…

Mivel sajnos nem ideális, ha egy fiatal macska vemhes lesz, ezért lehetőleg el kell kerülni, hogy egy még nem felnőtt cica teherbe essen. Egy nőstény macska akár már 4 hónapos korában is terhes lehet, ami azt jelenti, hogy 6 hónapos kora körül fialhat először.

Szerencsére van arra esély, hogy egy ilyen fiatal cica gond nélkül világra hozza az egészséges kicsinyeit, de mivel a korai vemhességek esetén nagyobb a valószínűsége a komplikációknak, ezért inkább nem szabad hagyni, hogy a cica vemhes legyen, és még időben gondoskodni kell az ivartalanításáról.

 


Fiatal macska vemhes (vagy legalábbis gyanús, hogy az…) – (Forrás: youtube.com – Boss Kuching)