Fogatlan macska táplálása

fogatlan-macska-táplálása

Egy fogatlan macska táplálása kihívás elé állítja a gazdit, de nem kell aggódnod, mert a cikkben több tippet is találsz a fogatlan macskák etetésével kapcsolatban. Olvass tovább!
A cicák esetében szerencsére nem jelent akkora problémát a fogak hiánya, mint az embereknél. A macskák ragadozó voltuk miatt inkább a táplálék megragadására és tépésére használják a fogukat, náluk a rágás nem tölt be olyan fontos szerepet. Ennek folytán a cicák amúgy is hajlamosak lehetnek úgy lenyelni a táplálékukat, hogy az nincs is teljesen megrágva.

Ugyanakkor azt sem titkolhatjuk el, hogy bizony a macskáknak sem tesz jót, ha részben vagy egészben (maradandóan) kihullik a foguk. Sajnos ez nyelési vagy emésztési problémákat okozhat náluk, illetve nehezebbé válhat számukra az étel szájukba vétele. A lenti tippek segítségével egyszerűbbé tudod tenni a cicusod életet.

Fogatlan macska táplálása #1 – Puha táplálékok választása

Ha a macskádnak már kevés foga van, akkor próbáld meg elsősorban kisebbre vágott aszpikos eledellel, apró husidarabokkal, felvágottakkal, macskáknak való „levessel”, májkrémmel vagy pástétommal etetni. Jó választást jelenthetnek még a kölyköknek vagy a korosabb állatoknak készült alutasakosok, alkalmanként a tubusból kinyomható paszták, illetve a különféle folyékony jutalomfalatkák.

Ma már igazából hatalmas a választék, bár elsősorban egy kisállatokra szakosodott üzletben vagy az interneten érdemes körülnézned, mert a sima élelmiszerüzletekben valószínűleg nehezen találsz ilyesmit. Ha van a főzés után egy kis kimaradt leves, szaft vagy püré, akkor akár azzal is megkínálhatod a cicát.
Fogatlan macska táplálása #2 – Vizezés, főzés, turmixolás…

Ha a cicus mégis inkább száraz (vagy szilárdabb) eledelt szeretne enni, akkor pedig érdemes itt is inkább előnyben részesítened a kisebb szemű, kölyköknek készült verziót, vagy a puhább szenior változatot. Még jobb, ha megpróbálod bevizezni a szárazeledelt, mert az ettől puhábbá válik. Az egyéb keményebb ételek esetében pedig jó ötlet lehet az összevagdosás, felszeletelés a főzés, a párolás, a pürésítés, vagy esetleg a turmixolás.

Fogatlan macska táplálása #3 – Kerüld a veszélyes ételeket.

Ne adj a macskádnak csontot vagy szálkát! Húzd ki az étrendjéből a nehezen szétszedhető eledeleket, illetve a túl kemény vagy túl nagy falatot jelentő dolgokat.
Összefoglalva…

Egy fogatlan macska táplálása egy kis odafigyelést kíván, hiszen az elégtelen rágás következtében a cicádnak nyelési és / vagy emésztési nehézségei lehetnek.

Legyél nagyon körültekintő, hiszen a túl nagy falatok akár fulladást is okozhatnak. Ha fogatlan a cicád, akkor pedig rendszeresen vidd el az állatorvoshoz ellenőrzésre is!

 


Fogatlan macska táplálása. Sajnos ez a kóbor, szívességből megetetett cica már nehezen tudja a szájába venni a falatokat, plusz a lábán is van egy tályog(?). 🙁 (Forrás: youtube.com – Nicken0o0)