Tabletta beadása macskának

tabletta beadása macskának 1

A tabletta beadása macskának sokszor igazi művészet… Ebben a cikkben néhány tippet olvashatsz arra vonatkozóan, hogy hogyan érdemes beadnod a gyógyszert a kedvencednek.Tabletta beadása macskának – A hagyományos módszer

Törd kisebb részekre a pirulát, ha ez lehetséges. A készítmény beadásához lehetőleg egy olyan időpontot a válassz, amikor a cica nyugalmi állapotban van. Csukd be a szoba összes ajtatját és ablakát, hogy az állat ne tudjon elszökni.

A tabletta beadása macskának akkor lesz a legeredményesebb, ha a cicát lerakod a földre. Fogj meg egy törölközőt vagy egy plédet, és csavard a macska köré. (Vagy viselj hosszabb ruházatot a karmolások elkerülése érdekében.)
Térdelj le a földre, majd ülj rá a lábszáraidra. Az állatot rakd magad elé, és támaszd meg a lábaiddal, de azért ne nehezedj rá túlzottan. (A lényeg az, hogy a cica ne tudjon hátrafelé kibújni a szorításodból.)

Ezt követően feszítsd szét a száját! Ezt elölről és oldalról is megteheted. Előnyös, ha a tabletta beadása macskának gumikesztyűvel történik, mert az állat valószínűleg tiltakozni fog a művelet ellen. (Arról nem is beszélve, hogy biztosan nyálas lesz a kezed.)

tabletta beadása macskának 1

A gyógyszert ejtsd bele minél mélyebben a cica szájába, hogy végül kénytelen legyen lenyelni! Ha a pirula a megfelelő helyre esett, akkor hagyd, hogy a macska becsukja a száját, majd egy ideig tartsd zárva a pofiját. Ne engedd el addig, ameddig nem láttad, hogy lenyelte a pirulát.

Elképzelhető, hogy a tabletta beadása macskának körülményes művelet lesz. Megeshet, hogy a cica kiköpi vagy felöklendezi a gyógyszert. Ilyenkor sem szabad feladnod, hanem még egyszer próbát kell tenned a dologgal.
Jó, ha a szükségesnél több gyógyszert veszel a boltban, mert néhány tabletta teljesen elázhat és szétmorzsolódhat a próbálkozás közben.

Nekem az a tapasztalatom, hogy a macskák egy idő után feladják az ellenállást, ha azt látják, hogy úgysem hagyod őket békén a tablettával. Érdemes tehát alaposan kifárasztanod őket.  😊 A művelethez segítségül hívhatsz egy speciális csipeszt is.

Itt jegyezném meg azt is, hogy persze nem mindegyik cica esetében ilyen körülményes a tabletta beadása.Tabletta beadása macskának – Az ételbe rejtés módszere

Talán Neked is eszedbe jutott már, hogy az orvosságot elrejted egy karikányi virslibe, egy darab Mackó sajtba, egy kevéske májkrémbe vagy valami más finomságba és így adod oda a kedvencednek.

Sajnos a tabletta beadása macskának gyakran így sem egyszerű. A cicák nem buták, ráadásul a szaglásuk is igen jó, tehát hamar rájönnek arra, hogy turpisság van a dologban. Az is gyakori, hogy kiköpik a gyógyszeres részét az ételnek, a többit pedig elfogyasztják.
Ha mégis az ételbe rejtős módszerhez akarsz folyamodni, akkor a tablettát lehetőleg oszd minél kisebb részekre, és csak nagyon apró részecskéit rakd bele a falatkákba. Olyan ételt válassz, amit a cica nagyon-nagyon szeret. Moss alaposan kezet, mielőtt a tablettát az ételbe nyomkodod, különben a macska azonnal megérzi majd a gyógyszer szagát. Esetleg egy fogpiszkálót is használhatsz a művelet elvégzéséhez.

Lehetőleg először csak egy falatkát tesztelj, hogy láthasd a cica reakcióját. Ne járj úgy, hogy felvagdosod a tablettát, belerakod a részecskéit a sajtba, majd rájössz, hogy a macskának esze ágában sincs megenni az ételt. Így még a drágán megvásárolt gyógyszert is elpazarolhatod – pláne, hogy a sajtból nem lesz egyszerű kiszedni az addigra már szétmorzsolódott és szétázott gyógyszert.

tabletta beadása macskának 3

Tabletta beadása macskának – Az ételbe keverés módszere

Sokan szétmorzsolják a tablettát nagyon apró darabokra, majd a port az aszpikos eledelbe keverik.

Sajnos a gyógyszer beadása macskának sokszor így sem zökkenőmentes. Mint már említettem, a cica általában elég hamar rájön, hogy valami nem stimmel és sokszor inkább otthagyja az ételt.
Olyan is előfordult már nálunk, hogy a macska „körülette” az ételnek azt a részét, amiben gyógyszer szagát érezte. Nagyon kreatívak az állatok, az biztos! 🙂

A tabletta beadása macskának azért is problémás ebben az esetben, mert ilyenkor már nem tudod „visszanyerni” az ételbe kevert tablettát és így nem tudsz később próbálkozni.Bajt jelent az is, ha a cica csak az eledel egy részét hajlandó megenni. Így sosem tudhatod pontosan, hogy az állat vajon a gyógyszernek hány százalékát fogyasztotta el.

A tabletták külső részét egyébként sokszor olyan „burkolat” fedi, ami szabályozza a felszívódás gyorsaságát. Ha ezt teljesen eltünteted a gyógyszer összezúzásával, akkor a készítmény hatása intenzívebb lehet és ez problémákat okozhat.

Az is megeshet, hogy az eledelt végül egy másik cica fogyasztja el, ami nem túl kecsegtető abban az esetben, ha neki nem lett volna szüksége a tabletta segítségére.

tabletta beadása macskának 4

Tabletta beadása macskának – Összefoglalás

Én alapvetően az első módszer pártján állok, ha a cél a tabletta beadása macskának. Így sokkal jobban tudod ellenőrizni, hogy a kedvenced végül mekkora adagot nyelt le a készítményből. Bár általában sokat kell szenvedni az állatokkal a tabletta elfogyasztásáig, de az egészséggel nem lehet viccelni, tehát add be a szükséges gyógyszereket az állatodnak! 


Gyógyszer beadása macskának – (Forrás: youtube.com – VetVid)