Hány fokban fázik a macska?

hány-fokban-fázik-a-macska

Fontos tudnod, hogy hány fokban fázik a macska a téli időszakban. Olvass tovább!Sok mindentől függ, hogy egy macska mennyire fázik télen, de általános ökölszabályként azt mondhatjuk, hogy a körülbelül 7 Celsius fokos hőmérséklet már hidegnek számít egy cica számára. Ha tehát 7 fok, vagy ennél hidegebb van, akkor nem szabad egy macskát huzamosabb ideig kint tartanod, mert megfázhat, illetve egészségügyi problémái és fagyási sérülései lehetnek. (Vagy a legrosszabb esetben akár el is pusztulhat.)

Mitől függ, hogy hány fokban fázik a macska?

A hosszabb szőrű (pl. Maine Coon, norvég erdei, szibériai) és a dupla szőrréteggel rendelkező (pl. orosz kék, manx) macskák általában jobban bírják a hideget, mint az átlagos szőrrel vagy a szőrrel nem rendelkező (pl. szfinx), esetleg a megnyírt társaik. A nagytestű cicák ellenállóbbak lehetnek a hideggel szemben, illetve előnyt jelent az is, ha vastagabb zsírréteggel rendelkeznek.

Az öreg, a beteg, illetve a még nem felnőtt cicák szintén érzékenyebbek a hidegre. Kockázati tényezőt jelent az is, ha egy macska nincsen hozzászokva a hideghez, mivel (főként) benti cicaként éli az életét. Az sem mindegy, hogy az idő hidegebbnek vagy melegebbnek érződik-e a tényleges hőmérsékletnél – például attól függően, hogy éppen fúj-e a szél. Az eső, a köd vagy a hóesés további súlyosbító tényező lehet.
Hogyan védd a cicádat télen?

Egyrészt vagy ne engedd ki, vagy ha mégis kimegy az udvarra, akkor ne hagyd, hogy huzamosabb ideig kint legyen. Fél óránként nézd meg, hogy nem szeretne-e befáradni a házba (bár jó eséllyel előbb-utóbb önként be akar majd jönni).

Ne hagyd kint éjszakára a macskádat! Lehetőleg akkor se maradjon kint, ha mondjuk 8 órát töltesz a munkahelyeden. (Esetleg gondolkodj el egy macskaajtó felszerelésén, vagy hagyd nyitva a fészer, a melléképület vagy a garázs ajtaját résnyire azért, hogy a cica bemehessen.)

Ha a cicád télen is kint szokott lenni, akkor okvetlenül szerezz be neki egy fedett és meleg fekhelyet, amelyet rakj egy szélvédett helyre. Ma már léteznek különféle cicamelegítő párnák, termotasakok és esetleg forró vizes gumitömlők, amiket berakhatsz a házába. (Bár vigyázz, nehogy a vizes tömlő megfagyjon, miután kihűlt a víz… ez a megoldás inkább csak néhány órás időtávra jó.)

A fekhelyen kívül jó, ha kihelyezel a macskának néhány puha párnát is annak érdekében, hogy leülhessen valahová és ne a hideg földön kelljen üldögélnie vagy álldogálnia.
Hagyj kint a cicának extra mennyiségű eledelt. Gondoskodj a vitamin-utánpótlásáról, hiszen a hideg jobban lemeríti az immunrendszert. Mivel télen a levegő száraz, ezért a macskának nagy szüksége van az ivóvízre is – viszont a tálkájában lévő víz megfagyhat, úgyhogy ügyelj a rendszeres cseréjére.

Ha van otthon olyan házikosztod, aminek a fogyasztása a cica számára is biztonságos, akkor melegítsd fel az ételt és úgy kínáld fel a macskának.

A mozgás is segíthet abban, hogy a macska teste felmelegedjen, ezért játssz egy kicsit a kint lévő cicáddal!

Amennyiben esik az eső vagy a hó, akkor gondoskodj a kedvenced nedves szőrének megtörölgetéséről!

Ha a kedvenced már jól átfázott, akkor akár egy meleg törölközőt vagy plédet is teríthetsz rá, sőt, akár óvatosan bele is csavarhatod a cicát, ha hagyja.

Vannak, akik ruhát adnak a macskájukra, de én ezt csak a szőrtelen (vagy a nagyon megnyírt) állatok esetében ajánlom, mert szerintem a legtöbb macska nem élvezi, ha rajta van egy kabátka. (Plusz ha a ruhadarab beleakad valamibe, akkor a cica komoly bajba kerülhet. Rosszabb esetben még akár a pulóver rabságába is eshet és megfojthatja vele magát.)
Mik a jelei annak, hogy fázik a cicád?

Ha a macskád láthatóan remeg, akkor az annak a jele lehet, hogy fázik. Gyanús az is, ha összegömbölyödve, a lábait maga alá húzva ül vagy fekszik, illetve ha hidegek a fülei, a mancsai és az egyéb végtagjai. Az éppen fázó cicának lassabb a szívverése és alacsonyabb a vérnyomása, valamint inaktívabb lehet a szokásosnál.

A fázós cica megpróbál majd Hozzád (vagy egy másik állathoz) bújni a melegedés érdekében és kerüli azokat a felületeket, amelyeket hidegnek érez. Ha a macska be akar menni a lakásba, vagy ha feltűnően keresi a melegebb helyeket, az is azt jelezheti, hogy éppen fázik.

Extrém fázásra utalhat még a (fixen) kitágult pupilla, a kábaság, a zavartság, a nehéz, lassú légzés és az izommerevség. Legrosszabb esetben pedig akár kómába is eshet a cica a hideg miatt, fagyási sérülései lehetnek, illetve akár el is pusztulhat. 🙁

Ha látod a macskádon, hogy fázik, akkor engedd be a lakásba vagy tegyél ki neki egy meleg kuckót, és ne várd meg, amíg esetleg nagyobb baj lesz! Ha pedig már látod, hogy égető a gond, akkor csavard a cicádat egy meleg törölközőbe és sürgősen vidd el az állatorvoshoz!
Képes egy cica megfázni..?

A macskák eredetileg meleg éghajlatról származnak, azonban jól alkalmazkodtak a hideg klímához, de ennek ellenére előfordulhat olyan, hogy egy idő után megfáznak, ha túl hosszú ideig maradnak kint. Sőt, olyan is megeshet, hogy a beltéri cicák is megbetegednek, bár ez nem túl gyakori jelenség.

A megfázásnak nagyjából ugyanolyan tünetei vannak, mint az ember esetében: köhögés, bedugult orr, váladékozó szemek, torokfájás, bágyadtság és csökkent aktivitás. Súlyosabb esetekben akár láz és tüdőgyulladás is jelentkezhet – ilyenkor már mindenképpen el kell vinni a cicát állatorvoshoz!

Összefoglalva… Hány fokban fázik a macska?

Általánosságban véve azt mondhatjuk, hogy a 7 fok alatti hőmérséklet már alacsony egy macska számára, ezért ha ennél hidegebb az idő, akkor (is) gondoskodnod kell arról, hogy a kedvencedet ne érje baj.

Egy macska átlagos testhőmérséklete 37,8 és 38,9 fok között van, és nem szabad hagynod, hogy ez az érték 37,2 fok alá csökkenjen! Vedd komolyan a cicád hideg elleni védelmét, mert enélkül a kedvenced megfázhat, fagyási sérüléseket szerezhet a fülén, a lábujján és a farkán, illetve rossz esetben akár el is pusztulhat.

 


Hány fokban fázik a macska..? Ez a cica -30 fokban kéredzkedett ki, de aztán gyorsan vissza is fordult. 🙂 (Forrás: youtube.com – Gregory Argals)