Házimacska ideális súlya – Mennyit nyomjon a cica?

házimacska-ideális-súlya

Egy házimacska ideális súlya több dologtól is függ. A cikkben annak járhatsz utána, hogy mennyi a házimacska ideális súlya. Olvass tovább!
Egy házimacska ideális súlya függ a korától, a nemétől, a fajtájától, az egészségügyi állapotától, az évszaktól és még sok mindentől, de azért megpróbálok „általános” választ adni erre a kérdésre.

Egy felnőtt, kifejlett, „átlagos” házimacska ideális súlya 4-5 kilogramm között mozog. A nőstények alapból kevesebbet nyomnak, mint a kandúrok. (Kivéve a vemhesség ideje alatt.)

Természetesen a cica fajtájától is függ, hogy mekkorának kellene lennie az állatnak. Egy keleti cica (pl. egy sziámi) alapból is vékonyabb alkatú, mint a házimacskák, tehát normális, ha egy állat kevesebbet nyom, mint 4-5 kilogramm. Ezzel szemben a nagyobb testű, hosszabb szőrű cicák (pl. a Maine Coon és a szibériai macska) akár 10 kilogrammnál is nehezebbek lehetnek.
Házimacska ideális súlya – További tudnivalók

Egy átlagos házimacska ideális súlya a születésnél kb. 80-120 gramm körül mozog, de ez természetesen a nagyobb cicák esetében nem ritka az ennél nagyobb tömeg, a kisebb testűek körében pedig az ennél alacsonyabb tömeg.

Egy átlagos házimacska súlya a születés után folyamatosan változik. A kiscicáknak legalább 7 grammot kell hízniuk naponta, de az ideális az lenne, ha hetente körülbelül 100 grammal gyarapodnának életük első hat hónapjában.
Egy cicát alapjában véve 1,5 éves kora körül tekinthetünk testileg kifejlettnek (kivéve a nagyobb testű fajták esetén), tehát körülbelül 18 hónapos korban kell elérnie egy átlagos házimacskának a 4-5 kilogramm körüli tömeget.

Ha felnőttként a testsúly ennél magasabb vagy alacsonyabb, akkor érdemes változtatni a cica életmódján a linken található módszerek segítségével.

 


Házimacska ideális súlya – Így mérd meg a cica tömegét 🙂 (Forrás: youtube.com – Felecia Iola)