Honnan tudom mennyi idős a talált cica?

honnan-tudom-mennyi-idős-a-talált-cica

Nem minden esetben könnyű megállapítani, hogy mennyi idős a talált cica. A cikkből megtudhatod, hogy mi alapján érdemes tájékozódnod. Olvass tovább!
Honnan tudom, mennyi idős a talált cica?

Ha a macska kölyök, serdülő vagy idős, azt viszonylag könnyen észre fogod venni. Nézzük meg egyesével, hogy milyen jelek utalhatnak bizonyos életkorokra…

Honnan ismered fel, hogy a cica még kölyök?

Ha egy kismacskának még nincsen kinyílva a szeme, illetve még a tejfogai sem bújtak elő, akkor csak nemrégiben született. A kicsik először kúszni-mászni tanulnak meg, majd néhány hetes korukban járni kezdenek. A kölykök játékosak, vakmerők és folyamatosan keresik valakinek a társaságát. Nagyon sokat szopiznak, esznek, illetve isznak. Ennek következtében gyakran járnak a toalettre. Vékony, könyörgő hangjuk van.

Kezdetben nagyon gyámoltalanok, de folyamatosan nő bennük a környezet felfedezésének vágya. A testméretük sokkal kisebb, mint egy felnőtt macskáé, viszont igen gyorsan nőnek. A fejlődésük során egy fogváltáson is keresztülmennek. A szőrzetük puha és selymes. A kölykök szeme az első néhány hétben kék, és csak azt követően éri el a végleges színét. A kismacskák szeme kissé zavaros a kinyílást követően, de ezt követően folyamatosan tisztul a tekintetük.
Honnan ismered fel, hogy a cica serdülő?

Ha a macska testmérete valamivel kisebb az átlagosnál, illetve ha a fogai egészen jó állapotban vannak, az azt jelezheti, hogy a cicus még fiatal. Erre utalhat még a játékosság, a felfedezési vágy, az aktivitás és a szellemi frissesség. Elképzelhető az is, hogy egy fiatal cica még gyámoltalanabb és kevésbé magabiztosan mozog a világban.

Ha a macska egészséges, akkor a szőre puhább lehet. A tekintete tiszta és érdeklődő, a nyávogása pedig „kiscicásabb” a vékonyabb hangja miatt. A fiatalabb macskák általában nyitottabbak a fajtársaik irányába. Hamarosan ivaréretté válhatnak. (Vagy már esetleg azok is.)

Honnan ismered fel, hogy a cica idős?

A korosabb cicák már nem olyan szívesen mozognak. Vannak, amelyek elhíznak, míg mások pont, hogy nagyon lesoványodnak idős korukra és jobban kilátszódnak a csontjaik. Az izomzatuk már nem olyan kidolgozott. A szemük kissé zavarosan csilloghat és fáradtnak tűnhet a tekintetük.

Lehet, hogy az öreg cicák szeme csipásabb. Elképzelhető, hogy a szőrük itt-ott megfakul, megritkul vagy ki is hullik. A bundában egy-egy ősz szőrszál is feltűnhet. A füleken apró cakkok árulkodhatnak a korábbi harcokról.

A kor megállapításánál a legfontosabb árulkodó jel viszont a fogak állapota lehet. Az idős macskáknak gyakrabban hiányoznak a fogai. Sőt, az is megeshet, hogy egyik-másik szemfoguk már letört. A fogak igencsak sárgák lehetnek, az íny pedig pigmentáltnak tűnhet és elvékonyodhat a hiányzó fogaknál. A korosabb cicák igen sokat alszanak. Vannak közöttük nyugodtabb és nyűgösebb típusok is. A többségük nem annyira társasági lény.
Mi van akkor, ha a cica felnőtt, de se nem fiatal, se nem idős..?

Ilyen esetekben az állatorvos tudja megmondani, hogy körülbelül mennyi idős lehet a macska. Ehhez általában a fogazata állapotát veszi alapul. Ökölszabályként elmondható, hogy minél egészségesebb egy cica fogazata, valószínűleg annál fiatalabb.

De ez persze becsapós is lehet, hiszen egy 2 éves, de már régóta az utcán lévő macskának valószínűleg rosszabbak a fogai, mint egy 2 éves, de lakásban élő fajtársának. Ugyanez igaz az egészségügyi állapotra is, hiszen az otthontalan cicusok nagyon viharvertnek tűnhetnek még akkor is, ha egyébként nem idősek. Így a kor megállapítására akkor érdemes sort keríteni, amikor a cica már „formába került” a megtalálása után.
Honnan tudom, mennyi idős a talált cica?

Összefoglalva tehát annyit tudok mondani, hogy a testméret, illetve a fogak állapota árulkodhat a legjobban arról, hogy mennyi idős egy macska. Az a legjobb, ha az állatorvos mondja meg, hogy körülbelül milyen korú a talált cica.

De egy viszont biztos: a cicáknak minden életkorban szükségük van a szeretetre és a gondoskodásra, úgyhogy viseld gondját annak a macskának, akit az utadba vetett az élet! 🙂

 


Honnan tudom mennyi idős a talált cica? Angol nyelvű videó. A felvételen szereplő macska 15 hetes. 🙂 (Forrás: youtube.com – PetFoodDirect)