Hova fial a macska?

hova-fial-a-macska

Fontos rájönni arra, hogy hova fial a macska, hiszen az újszülött kiscicákat (és az anyukát) lehetőleg biztonságos helyre kell hozni, illetve az ellátásukról is gondoskodni kell.Hova fial a macska..?

Nos, az anyacica nagyon sok esetben bizony nem oda fial, mint ahová mi azt elképzeltük… Ez igaz arra az esetre is, amikor valaki külön szülődobozt készít az anyukának. Sajnos egyáltalán nem biztos, hogy a macska élni fog ezzel a lehetőséggel.

A szülés előtt már észrevehető a cicán, hogy szülőhelyet keres magának. A macskák általában a félreeső, rejtett, puha és csendes helyeket részesítik előnyben a fialáshoz. Az sem kizárt, hogy az anyuka elmegy otthonról és valamelyik szomszédnál, vagy éppen a természetben hozza világra a kicsinyeit.

Például volt olyan ismerősöm, akinek a cicája a ruhásszekrény hátsó részébe fialt be. Másnál a fészer egyik félreeső sarkában ellett meg a macska. A cica akár kinézhetett magának egy olyan elhagyatott házat is, ahol van padlás vagy pince. A fialás szempontjából nagy népszerűségnek örvend még a kertben vagy a telken hagyott lomok környéke is. Érdemes benézni a garázsba és a melléképületbe is.
Ha a cica nem otthon fialt meg, akkor elképzelhető, hogy valamelyik szomszéd területén hozta világra a kiscicáit. Ilyenkor lehet, hogy a macska 1-1,5 napig nem is jön elő. Viszont érdemes minél hamarabb a keresésére indulni, mert előfordulhat, hogy olyan helyen ellett le, ahol veszélyben van ő is és a kölykei is.

Aggodalomra adhat okot, ha a macska például egy olyan helyiségben hagyta a kicsinyeit, amelyet a ház lakója be szokott zárni. Az sem jó, ha a cica veszélyes helyre ellett, hiszen például egy építési területen baleset történhet az állatokkal.

Pont ezért érdemes a környéken körülnézni, ha a macska nem otthon fialt le. A szomszédokat is meg kell kérdezni, hogy nem látták-e a cicát. (Erre ők valószínűleg azt fogják felelni, hogy náluk biztos nincs a macska. De ezt nem szabad annyiban hagyni, hanem meg kell kérni őket arra, hogy hadd nézhesd meg velük együtt a fészerüket, garázsukat vagy melléképületüket.
A szomszédokat meg kell próbálni rávenni arra, hogy hagyják nyitva ezeket a helyiségeket, hátha esetleg a macska ott bújt el. Plusz meg kell adni az elérhetőségeket arra az esetre, ha a szomszédok mégis látnának valamit.)

Ha az anyamacska egy idő után hazajön enni és inni, akkor pedig követni és figyelni kell, hogy vajon hová megy. Lehetséges, hogy néhány nap után elő fogja hozni a kölykeit. Ha pedig nem, akkor érdemes fülelni, hogy a közelből nem hallatszik-e valahonnan kiscica-nyávogás.

Ha nem sikerül előkeríteni a kölyköket, akkor sem kell annyira kétségbe esni, mert a kicsik néhány héten belül már megerősödnek annyira, hogy járni kezdjenek. Ekkor pedig valószínűleg követni fogják az anyjukat, és idővel hazajönnek vele együtt.
Hova fial a macska – Összefoglalva…

A cicák a félreeső, csendes, rejtett zugokat kedvelik, ha a fialásról van szó. Plusz előnyt jelent számukra, ha a helyszínen találnak valami puhát. Úgyhogy elsősorban az ilyen helyeken érdemes keresni a kiscicákat, ha az anyamacska nem otthon hozta világra a kicsinyeit.