Húsvéti cica tippek – 7 tanács

húsvéti-cica

A húsvéti ünnepek alatt különösen figyelj oda, mert többféle veszély is leselkedik a cicákra! Sajnos a macskák nem feltétlenül élvezhetik az ünnepi szokásokat.Húsvéti cica tipp #1: Ne adj neki csokoládét!

A csokoládéfajták, illetve az egyéb édességek mérgezők a cicák számára. A mesterséges édesítőszerekkel (nyírfacukorral, sztíviával, eritrittel stb.) készült dolgok is ebbe a kategóriába tartoznak.

Egy-egy (nem csokis és nem édesítőszeres) süteményt vagy kalácsdarabot még talán elfogyaszthat a cica húsvétkor, de sajnos neki sem tesznek jót a cukros ételek. Figyelj arra, hogy ne legyen bennük mazsola, ugyanis ennek a megevése akár halálos kimenetelű vesekárosodást is okozhat!
Húsvéti cica tipp #2: Ne adj neki nyers tojást!

Állítólag a nyers tojás fogyasztásának köszönhetően szebbé válhat a cica szőre. Ráadásul a tojássárgája sok A-vitamint tartalmaz, ami különösen fontos a macskák számára.

Másrészt viszont a nyers tojás fogyasztása magában hordozza a szalmonellával vagy E.coli baktériummal való megfertőződés lehetőségét. Ezenkívül a nyers tojás gátolja a biotin nevű enzim felszívódását, ami bőr- vagy látásproblémákat okozhat.

A tapasztalataim szerint a cicák a főtt tojást nem nagyon eszik meg, viszont a rántottát adott esetben elfogyasztják. 🙂 (Főleg, ha bekeverted egy kis sonkával vagy kolbásszal…:P )

húsvéti-cica-

Húsvéti cica tipp #3: Vigyázz a sonkahálóval!

Nyugodtan adhatsz a macskádnak főtt sonkát, viszont vigyázz, nehogy elcsenje a sonkahálót! Mivel érezni fogja rajta a hús szagát, ezért egy óvatlan pillanatban akár meg is eheti… Ha pedig ez történik, akkor minél hamarabb hívd fel az állatorvosi ügyeletet!

Húsvéti cica tipp #4: Csak módjával adj neki kocsonyát!

A macskák alapjában véve ehetnek kocsonyát, viszont ha egy állat nincsen hozzászokva a zsíros, nehéz ételekhez és a házikoszthoz, akkor problémákat okozhat nála a hirtelen terhelés. Ha csak erősen fűszerezett kocsonya van otthon, akkor jobb, ha inkább nem adsz belőle a cicának.
Húsvéti cica tipp #5: Nézd meg, hogy mérgezők-e a növények!

Rengeteg olyan növény van (pl. aranyeső, jácint, mikulásvirág stb.) ami mérgező a cica számára. Mielőtt ültetsz valamit a kertbe, illetve mielőtt behozol egy csokrot a szobába, mindig nézz utána, hogy árthat-e a macskának az a bizonyos növény! Ezekről egyébként itt találsz egy listát. Lehetőleg a barkát se egye meg a cica.

Húsvéti cica tipp #6: A macskák és a nyulak nem mindig kompatibilisek.

Húsvétkor sokan vesznek otthonra élő nyuszit, viszont nem biztos, hogy ez jó ötlet, ha már cica is van otthon. Mi tartottunk már egyszerre nyulat és macskát, és igazság szerint nem voltak túl kompatibilisek. A nyuszi folyamatosan zaklatta a cicákat, akik emiatt úgy megkarmolták őt, hogy végül a fél szeme világa bánta. 🙁

Persze volt olyan ismerősöm is, aki probléma nélkül tartott együtt nyulat és macskát, de sajnos a dolog nem mindig olyan idilli, úgyhogy kérdéses az összeszoktatás sikeressége.

húsvéti-cicás-képek

Húsvéti cica tipp #7: Ne locsold meg a cicát!

A macskák utálják a kölni és a parfüm szagát, ezért még viccből se locsold meg őket. Sajnos nekik le is kell nyalogatniuk a szőrükről a rájuk öntött pacsulit, ami akár mérgezést is okozhat. A cicák sajnos azt sem szeretik, ha vízzel locsolják le őket – illetve meg is fázhatnak ennek hatására.

Összefoglalás

A húsvét sajnos nem igazán macskáknak való, de azért egy kis sonkát, kocsonyát vagy rántottát adhatsz nekik. Vigyázz, hogy a cicák ne kóstolják meg a sonkahálót, valamint a számukra mérgező virágokat. A locsolást, illetve a nyuszikkal való összebarátkozást se erőltesd, és akkor nekik is szép ünnepük lesz! 🙂

Húsvéti cica – Tojásvadászat (Forrás: youtube.com – Aaron Rift)