Karácsony macskával – avagy hogyan legyen boldog a karácsonyotok?

karácsony-macskával

Hogy zajlik a karácsony macskával..? Mire kell ügyelni, hogy ne történjen baleset..? Ezt már sok olyan cicás ismerősöm kérdezte tőlem, aki nem szeretett volna kellemetlen meglepetésekkel szembesülni az ünnepek alatt.
Milyen karácsonyfát vegyél? – Karácsony macskával

Szögezzük le már az elején, hogy a cicád sajnos a fenyő típusától függetlenül szinte biztosan piszkálni fogja a fát, tehát ezt a problémát szinte lehetetlen kivédeni. (Gondolj csak bele, hogy milyen izgalmas a macska számára egy új, csillogó-villogó, világító valami…)

Ha jót akarsz tenni magaddal és a cicáddal, akkor vegyél inkább műfenyőt, mert ennek alapból nincs olyan „csábító” illata, mint az igazi fenyőnek.

Vigyázz az igazi fenyővel

Ha viszont mégis úgy döntesz, hogy inkább valódi fenyőt választasz, akkor naponta többször is söpörd fel a lehullott tűleveleket, mert gondot okozhat, ha a cica esetleg kíváncsiságból lenyeli őket (főleg a kiscicák esetében legyél óvatos). A karácsony macskával azért is bonyolultabb, mert a tűlevelek emésztési problémákhoz és hányáshoz vezethetnek, vagy rosszabb esetben akár meg / át is szúrhatják a cica belső szerveit.

Előfordul az is, hogy a fenyőfát különféle kemikáliákkal vonják be annak érdekében, hogy tartósabb legyen. Sőt, egyesek illóolajat is tesznek az ágakra abból a célból, hogy a lakásban finom illat terjengjen. Sajnos talán mondanom sem kell, hogy a macskák szempontjából egyik sem túl előnyös, hiszen az állatok megrágcsálhatják és akár meg is kóstolgathatják a fenyőfát.

Szót kell még ejtenünk arról, hogy sokan a karácsonyfát vízbe állítják annak érdekében, hogy tartósabb legyen. Ha Te is így szoktad intézni a dolgot, akkor ügyelj arra, hogy a cica ne igyon bele ebbe a vízbe, mert mérgező! Ennek az az oka, hogy a fában lévő anyagok, illetve a ráfújt kemikáliák előbb-utóbb beleoldódnak a vízbe.
Mire ügyelj a díszekkel kapcsolatban? – Karácsony macskával

Lehetőleg olyan díszeket tegyél a fára, amik nem törékenyek, mert sajnos nagy az esélye annak, hogy a cica le fog lökni / le fog húzni néhány tárgyat a fáról. (És arra is számíts, hogy a leszedett díszeket a cica majd elkezdi fel-alá pofozgatni a lakásban. 😊 )

A tárgyakat lehetőleg madzag segítségével tedd fel a fára, és ne fémes vagy műanyag akasztóval! Erre azért van szükség, mert a cica akár le is nyelheti ezeket. Ügyelj arra, hogy a díszítés közben ne szóródjanak szét az akasztók, mert a macska előbb-utóbb úgyis megtalálja őket (vagy Te lépsz rájuk, és az nagyon fájdalmas lesz).

Mire vigyázz a világítással kapcsolatban?

Ha cicákat tartasz otthon, akkor lehetőleg ne használj elektromos égőket a karácsonyfa megvilágítására, mert ezek akár áramütést is okozhatnak, ha a cica a vezetékekkel babrál vagy ha felborítja a fenyőfát. Szintén érdemes inkább mellőznöd a földre tett mécseseket, mert a macskák nem félnek annyira a tűztől, mint amennyire ildomos lenne…
Az ajándéktasakok – Karácsony macskával

Csak akkor engedd a cicádnak, hogy az ajándékok rögzítésére használt madzagokkal és szalagokkal játsszon, ha éppen a közelben vagy! Ha nem vagy ott, akkor inkább ne hagyd elöl ezeket a tárgyakat, mert súlyos esetben akár fulladást is okozhatnak (vagy azért, mert a cica lenyeli őket, vagy azért, mert a macska nyaka köré tekerednek). Ugyanez a szabály érvényes a dekorálásra használt girlandokra.

Mivel a háziállatok imádnak bemászni az ajándékos tasakokba és dobozokba, ezért kétszer is nézd meg, hogy mi van bennük, mielőtt elmennek a vendégek. 🙂

Ja és persze ne feledkezz meg arról, hogy a cicának is jár valamilyen meglepetés karácsonykor! 😊 Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy mivel érdemes meglepned a kedvencedet.
És az ételek? – Karácsony macskával

Talán mondanom sem kell, hogy jól válogasd meg, hogy milyen ételeket adsz a kedvencednek, ha azt szeretnéd, hogy a karácsony macskával is biztonságos legyen. Ebben a cikkben tájékozódhatsz arról, hogy milyen dolgokat nem szabad adnod a cicádnak. Elöljáróban talán elég, ha csupán annyit mondok, hogy a cukros sütik a macskáknak sem tesznek jót (a xilit pedig egyenesen mérgező számukra).

Kérlek, arról se feledkezz meg, hogy sok növény mérgező a cicák szempontjából. Például az ünnepek táján népszerű mikulásvirág tiltott abban az esetben, ha van otthon macskád.

Milyen praktikák léteznek a karácsonyi problémák megelőzésére?

Egyesek azt tanácsolják, hogy kaparás elleni spray segítségével akadályozd meg, hogy a cicák a macskabiztos karácsonyfát piszkálják. Őszintén szólva nálunk ez a praktika nem igazán vált be (vagy legalábbis az olcsóbb kaparás elleni spray-vel nem működött a dolog).

Ha a karácsony macskával telik, akkor ott van még a narancsillat, ami jól illik a karácsonyhoz, és ráadásul a cicákat is taszítja! Ennek tükrében talán segíthet, ha megpucolsz egy narancsot, és a fa alá helyezed a héját. Remélhetőleg a cica inkább továbbáll, ha szembesül a gyümölcsből terjedő „bűzzel”. 😊
Olyan tippet is hallottam már, hogy le kell tenni valamilyen zörgős fóliát a fa alá, mert ettől a cicák megijednek, és nem szívesen lépnek rá. Szerintem ez a dolog nem túl életszerű, de végső esetben kipróbálhatod ezt is, ha már semmi sem segít a cica távoltartásában.

Vannak olyan emberek is, akik igyekeznek valamivel elkeríteni a fenyőfát, vagy akik nem engedik be abba a szobába a cicust, ahol a karácsonyi dekoráció található.

Összefoglalás – Karácsony macskával

A cikk végére pedig nem maradt hátra más, mint az, hogy a nehézségek ellenére nagyon boldog karácsonyt kívánjak Neked és a cicádnak! Hidd el, hogy a karácsony macskával is túlélhető, ha egy picit odafigyelsz arra, hogy a cica ne kerüljön veszélybe. 😉

 
 

Karácsony macskával – Forrás: youtube.com (Kimberly Mutterback)