Két macska egy lakásban – vajon hogyan viselkednek?

két macska egy lakásban

Két macska egy lakásban – mint két dudás egy csárdában?! Vajon jó ötlet több cicát is tartanod benti körülmények között..?Két macska egy lakásban – az én tapasztalataim

Nekem két cicám van és egy társasházi lakásban lakok, és azt kell, hogy mondjam, hogy a két állat nagyon jól elvan együtt. 🙂 Nem bántam meg, hogy egy második cicát is örökbe fogadtam…

Két macska egy lakásban – hogyan érdemes csinálni?

Szerintem az a legjobb, ha már eleve két macskát fogadsz örökbe, lehetőleg egy alomból. Így a cicák már ismerni fogják egymást és nem lesz bajod az összeszoktatásukkal, illetve kevesebb problémával fog járni a több macska tartása.

Az örökbefogadás, illetve az anyától való elszakadás miatti stressz is mérséklődik akkor, ha a testvérek ott vannak egymásnak.

két macska egy lakásban

Két macska egy lakásban – ha nem tudsz testvéreket örökbe fogadni

Ha már van egy cicád, de szeretnél mellé még egyet, akkor azt ajánlom, hogy a választásnál legyél nagyon körültekintő!

Én úgy tapasztaltam, hogy a fiatalabb cicák még könnyebben elfogadnak egy új társat. Az öregebb macskák sokszor már nem igazán alakítanak ki túl mély kapcsolatot az újonnan érkezett cicussal. Inkább csak „elvannak” mellette, és ragaszkodnak az egyedülléthez. (Persze biztosan vannak kivételek is ez alól a szabály alól.) Több macska tartása ebben az esetben már egy kicsit körülményesebb lehet.Két macska egy lakásban – milyen neműek legyenek?

Ha jelenleg egy nőstény macskád van, akkor a tapasztalataim szerint érdemes inkább egy másik nőstényt befogadnod, mert vele valószínűleg meg fogja találni a közös hangot a mostani cicád. Ellenben az újonnan érkezett kandúrok sokszor „uralkodni” vágynak és a saját birtokukba akarják venni a teljes lakást, amit a rangidős nőstény általában nem néz túl jó szemmel. Mind a ketten önmagukat szeretnék főnöknek tekinteni, ami sokszor konfliktusokat okozhat…
Ha pedig jelenleg kandúr macskád van, szerintem akkor is jobban jársz egy nősténnyel. (Viszont ha nincsen ivartalanítva a fiú, akkor legyél nagyon elővigyázatos, nehogy zaklassa vagy teherbe ejtse a lányt!) Talán mondanom sem kell, hogy egyik vagy mindkét macskát biztosan ivartalaníttatnod kell, ha nem akarsz kiscicákat.

Ha pedig egy új kandúrt hozol a házhoz, akkor figyelj arra, nehogy a két fiú nagyon egymásnak feszüljön a területi viták miatt. Ha az új cica elfogadja, hogy az „öreg” kandúr a domináns, akkor elképzelhető, hogy a cicák jól meglesznek egymással. Az ivartalanítás itt is segíthet a gondokon több macska tartása esetén…

Összefoglalva tehát szerintem jobban jársz, ha új cicáként egy nőstényt választasz. Nekem egy kandúrom és egy kb. fél évvel fiatalabb nőstényem van, ők nagyon jól megvannak egymással.

két macska egy lakásban

Két macska egy lakásban – hogyan szoktasd őket össze?

Kezdetben csak óvatosan mutasd be egymásnak a két macskát. Legyél rá felkészülve, hogy valószínűleg kezdetben nem lesznek elájulva egymástól.

Fújni fognak a másikra, és lehet, hogy egy kis verekedés is lesz, de ez teljesen normális.
Kelleni fog néhány nap vagy hét, amíg hozzászoknak ahhoz, hogy egy másik cica is velük él.

A két macska egy lakásban hamarabb „egymásra talál”, ha nyitott személyiséggel rendelkeznek. Vannak olyan cicák, akik nagyon érdeklődőek és szívesen ismerkednek más állatokkal.
A cicák másik része viszont inkább félénkebb és visszahúzódóbb, több idő kell a megnyílásukhoz. Mind a kettő hozzáállás teljesen oké, úgyhogy ne erőltess semmit!

Legyél velük türelmes, akármennyire is nehéz az összeszoktatás. Kezdetben akár külön szobában is tarthatod őket, ha sok konfliktus van közöttük. Az etetést, illetve az almoztatást kezdetben még külön intézd!

két macska egy lakásban

Két macska egy lakásban – Összegzés

Nálam a két állat viszonylag hamar összeszokott, de ők még fiatalok voltak, amikor összekerültek. Szerintem mind a kettőjükre jó hatással volt a másik.

A kandúr, akivel korábban nagyon el volt szaladva a ló, visszafogta magát a kicsi érkezése után. Rájött, hogy nem csupán körülötte forog a világ. Többféle ételt volt hajlandó megenni, hiszen megtanulta, hogy valaki más feleszi helyette a kaját, ha nem siet… A kisebbik macska pedig egyre bátrabb és szociálisabb lett. Ma már nagyon szívesen játszik a kandúrral, és időnként mellé is telepszik az alvás előtt.

Úgyhogy én örülök, hogy az örökbefogadás mellett döntöttem, hiszen a két macska egy lakásban jól kijön egymássalNeked is hasonló sikereket kívánok a második cica örökbefogadásához! 🙂

 


Több macska tartása lakásban – és a szórakoztatásuk 🙂 (Forrás: youtube.com – PeaceLovePlants)