Keverék kiscica – 3+1 érv, hogy miért válassz ilyen macskát!

keverék kiscica

Valljuk be őszintén, hogy egy keverék kiscica általában nem annyira szép, mint a fajtiszta társai. Ennek következtében sokan inkább egy gondosan kitenyésztett, gyönyörű macskát szeretnének vásárolni egy keverék kiscica örökbefogadása helyett. Ebben a cikkben arról fogok írni, hogy miért érheti meg mégis inkább a nem fajtiszta macskák mellett döntened…1- Egy keverék kiscicát valószínűleg nem lopnak el.

Tele van az internet olyan felhívásokkal, amelyekben a gazdik amiatt kérnek segítséget, mert valaki ellopta a házuk udvaráról a gyönyörű, fajtiszta macskájukat (vagy kutyájukat).

Sajnos az esetek túlnyomó többségében sem a tettes, se az állat nem lesz meg. Jó esetben „csak” azért lopja el valaki a kedvencet, hogy otthon neki is legyen egy gyönyörű és értékes macskája.
De sajnos nem mindegyik kutya és macska ilyen „szerencsés”. Vannak, akiket jó pénzért továbbpasszolnak, mások pedig a szaporítók kezére kerülnek…

Úgyhogy ebből a szempontból lehet, hogy jobb, ha inkább egy keverék kiscica mellett döntesz. Őt valószínűleg nem fogják ellopni, hiszen a rossz szándékú emberek anyagi szempontból nem tudnak belőle hasznot húzni.

keverék kiscica

2 – Egy keverék kiscicát ingyen is megkaphatsz.

Miért kéne súlyos százezreket kiadnod egy fajtiszta macska megvásárlására, ha ingyen is szerezhetsz cicát?

A menhelyeken rengeteg keverék kiscica vár gazdára. Inkább segíts nekik, ha mindenképpen örökbe szeretnél fogadni egy állatot!

A fajtiszta cicák általában úgyis gyorsan elkelnek, tehát az esetükben nem kell attól tartanod, hogy nem lesz tető a fejük felett.3 – Egy keverék kiscicát úgy tartasz, ahogyan szeretnél. (Persze bizonyos határokon belül.)

A fajtiszta macskákat csak szerződéskötéssel adják örökbe a gazdáik.

Ez azt jelenti, hogy sok esetben kötelező ivartalaníttatnod a cicát, és csak bent a lakásban tarthatod, valamint nem engedheted ki a szabadba. (Többek között a tolvajok miatt.)
Egy fajtiszta macska általában a nagyon jó minőségű (és nagyon drága) tápokhoz és játékokhoz van hozzászokva. Sajnos így elképzelhető, hogy az olcsóbb dolgok már nem kellenek neki, és kénytelen leszel neki ugyanolyan méregdrága tápot és almot venni, mint amilyet a tenyésztőnél kapott.

Egy keverék kiscica esetében valószínűleg nem lesz ilyen problémád. Úgy tarthatod a macskát, ahogyan Te szeretnéd. Nem muszáj ivartalaníttatnod, kiengedheted a szabadba, illetve alacsonyabb árú macskatáppal is etetheted, ha ezt bírja el a pénztárcád.

keverék kiscica

4 – Egy keverék kiscicára nem jellemzőek a fajtabetegségek.

Sajnos szinte mindegyik tenyésztett macska hajlamos valamilyen fajtabetegségre, bár a jó tenyésztők igyekeznek mérsékelni ennek az előfordulási kockázatát. (Például a Maine Coon cicáknak nagyobb eséllyel lesznek multicisztás veseproblémáik.)

Egy keverék kiscica esetében jelentősen alacsonyabb a fajtabetegségek előfordulásának valószínűsége. Jó esetben nincs olyan dolog, amire az egyed különösen hajlamos lenne, hiszen az ősei nem kizárólag egy fajtából származnak. A keveredés pedig jelentősen mérsékelte a fajtabetegségek kialakulásának kockázatát a keverék macska esetében.Keverék kiscica vs. fajtiszta kiscica

Semmi bajom a tenyészetekből származó állatokkal, a cikkemmel nem őket akartam „lehúzni”. Csupán fel szerettem volna hívni a figyelmedet arra, hogy a közvélekedéssel ellentétben egy keverék kiscica nem feltétlenül jelent rosszabb választást, mint egy gyönyörű, fajtiszta macska…  🙂

 

Kívánom, hogy találd meg a leginkább Neked való cicát! Sok sikert hozzá!

 

keverék kiscica

 

A képek forrása a pixabay.com.

 


Keverék cica – Forrás: youtube.com (Farro Incarnate)