Kiscica alomra szoktatása – 3+1 tipp a gazdiknak

kiscica alomra szoktatása

Egy kiscica alomra szoktatása általában nem nehéz feladat. Fogadd meg ezt a 3 tanácsot, és a macskád hamarosan szobatiszta lesz!Kiscica alomra szoktatása – 1. tipp: Tedd bele a cicát a tiszta alomba és mozgasd az egyik mellső lábát!

Mutasd meg a kismacskának, hogy milyen érzés az alomban ásni! A mellső lábát ÓVATOSAN megfogva csináltasd meg vele azokat a kaparó mozdulatokat, amikkel a cicák el szokták ásni a vizeletüket vagy az ürüléküket.

Így a macska alomra szoktatása során az állat egy idő után tudni fogja, hogy hová menjen, ha éppen kis- vagy nagydolga akadt…

(Megjegyzés: ha az állat esetleg korábban másféle típusú alomba vagy földbe ásta el a vizeletét és az ürülékét, akkor az alomba rakhatsz egy kicsit ebből az anyagból! Például keverj a használni kívánt, új alomba egy kis virágföldet, majd fokozatosan csökkentsd ennek a mennyiségét.)

kiscica alomra szoktatása

Kiscica alomra szoktatása – 2. tipp: Jutalmazd meg a macskát, ha megfelelő helyre végezte el a dolgát.

Akár már a kaparó mozdulatok közös megcsinálása után is megjutalmazhatod a macskát. Rögtön a WC-zés után simogasd meg, adj neki ételt, játssz vele vagy dicsérd meg, hogy érezze, hogy valamit nagyon jól csinált… 🙂

A macska alomra szoktatása idején az a leghatékonyabb, ha valami rendkívüli dologgal jutalmazod meg az állatot. Például adhatsz neki néhány szemet abból a finomságból, amit direkt a kiscica alomra szoktatása érdekében vásároltál.

Máskor ne adj neki ebből a különösen finom ételből, inkább tartogasd csak azokra az alkalmakra, amikor valami újat akarsz Neki megtanítani.Kiscica alomra szoktatása – 3. tipp: Egy „példa” segítségével mutasd meg a macskának, hogy hová kell végeznie a dolgát.

Ha a kiscica esetleg olyan helyre kakilt, ahová nem szabadott volna neki, akkor az ürülékét rakd bele az alomba és mutasd meg neki, majd ásd el. (Ebben akár az ő is segíthet egy kicsit a mellső mancsa általad történő irányításával.)
Így később a szagoknak „köszönhetően” tudni fogja, hogy hol kell WC-znie. Így könnyebb lesz a macska alomra szoktatása.

Mivel a cicák hajlamosak ott elvégezni a dolgukat, ahol már eleve érzik a vizelet- vagy az ürülékszagot, ezért a példa segítségével megtanulhatja az állat, hogy mi a helyes viselkedés.

kiscica alomra szoktatása

Kiscica alomra szoktatása – 4. tipp: Rendszeresen takarítsd ki az almot!

Mivel a kölyökmacskáknak nagyon gyors az emésztésük, ezért sokkal gyakrabban járnak WC-re, mint a felnőtt társaik.

Ez azt jelenti, hogy a kiscica alomra szoktatása után nagyon hamar tele lehet az almos doboz.
Ha már nem elég tiszta az alom, akkor a macska jó eséllyel nem fog belemenni, hanem a tálca mellett végzi majd el a dolgát.

Így hát rendszeresen cseréld az almot, ha azt szeretnéd, hogy a kismacska szobatiszta legyen! Kezdetben akár naponta kétszer is szükség lehet az új alomra, mert a kicsik ilyenkor még rengeteget esznek és isznak…

De ne aggódj, ez az időszak nem tart majd örökké. 🙂Kiscica alomra szoktatása – Összefoglalás

Én úgy tapasztaltam, hogy a kismacskák túlnyomó többsége gyorsan tanul, tehát néhány napon belül el lehet velük sajátíttatni a tudnivalókat.

Persze már egy pici cica is egy nagymacska öntudatával rendelkezik, úgyhogy akkor se lepődj meg, ha a kedvencedet eleinte nehezen tudod rávenni arra, hogy ne csupán a saját feje után menjen… 🙂

 

Sok sikert kívánok Neked a kiscica alomra szoktatásához!

 

kiscica alomra szoktatása

 


Kiscica alomra szoktatás – A kaparó mozdulatok megmutatása az alomban
Forrás: youtube.com (Jennifer Morales – Feline Films)