Kiszáradt macska tappancs – Mit kell tenned..?

kiszáradt-macska-tappancs

A kiszáradt macska tappancs gondoskodást igényelhet a gazdik részéről. Tudd meg a cikkből, hogy mit kell tenned, ha kiszáradt a cicád tappancsa!Ha csak egy kicsit van kiszáradva a macska tappancsa

Kezdjük annak a kiemelésével, hogy normális, ha a macskád tappancsa kissé kemény és / vagy száraz, hiszen az állat az ébren töltött ideje alatt szinte folyamatosan használja a lábait – sokszor olyan felületeken is, amelyek érdesek, kemények, csúszósak, szúrósak vagy nedvesek.

Nem csoda, hogy a sok megpróbáltatás hatására a macskatappancs egy kissé kiszárad és megkeményedik. Ez egyébként azért előnyös, mert valamilyen szinten megóvja a cicát a kényelmetlen felületek okozta fájdalomtól.

A macska tappancsa kiszáradhat akkor is, ha nagyon száraz a levegő, illetve ha extrém időjárási körülményekkel kell megbirkóznia a cicának. Ezenkívül a kissé túlzásba vitt nyalogatás és mosakodás is azt eredményezheti, hogy kiszárad a macska tappancsa.

Összességében véve tehát valószínűleg nem kell aggódnod abban az esetben, ha csak egy kissé száradnak ki a macska tappancsai. Időnként nézz rájuk, de ha látszólag minden rendben van velük, akkor valószínűleg nem kell aggódnod enyhe szárazság esetén. De persze ha szeretnéd, akkor így is tehetsz valamit a tappancs-szárazság ellen – erre vonatkozóan a következő bekezdésben találhatsz tippeket.
Ha túlzottan ki van száradva a macska tappancsa

Másrészről ha azt tapasztalod, hogy már túl szárazak a cicád tappancsai, akkor megpróbálhatsz javítani a macskád állapotán. Ilyenkor oda kell figyelned, mert akár betegségek jele is lehet az, hogy kiszárad a macskád tappancsa. Ráadásul a cicának is fájdalmat okozhat, ha túlzottan ki vannak száradva és repedezve a mancsai.

1 – Ivási és evési szokások megváltoztatása

Először is próbálj meg gondoskodni arról, hogy a macskád eleget igyon – például rendszeresen tegyél elé friss vizet, próbálj meg beszerezni egy cicaszökőkutat, vagy nézd meg, hogy a macskád nem iszik-e szívesebben a csapból folyó vízből.

Érdemesebb előnyben részesítened a nedvesebb macskaeledeleket. Emellett kipróbálhatod azokat a termékeket, amelyek a szőr, illetve a bőr szépségéért felelnek. Mivel a száraz tappancsok akár azt is jelezhetik, hogy a macska nem jut elegendő fehérjéhez, zsírsavhoz és / vagy cinkhez, ezért etesd a cicádat jó minőségű eledellel.
2 – Tartási szokások megváltoztatása

Ha lehet, akkor inkább tartsd bent a cicádat a lakásban, mert itt kevésbé van kitéve azoknak a környezeti tényezőknek, amelyek miatt száraz lehet a tappancsa. Így nem kell tartanod a rossz időjárástól, az érdes felületektől, a sózott utaktól, a latyaktól és még ki tudja, hogy mitől…

3 – Tappancsvédő krém alkalmazása

Manapság lehet kapni tappancsvédő krémet az állatszaküzletekben és az interneten, tehát érdemes ezt kipróbálnod. Én az előbb rákerestem, és 50, illetve 100 milliliteres kiszerelésben találtam ilyen terméket – egyelőre 1000 forint alatti áron (még 2022 januárjában), tehát nem is kell érte sokat fizetni (de azért vigyázz, hogy a cica ne kenjen vele össze mindent). Viszont ha valamiért nem szimpatikus számodra ez a megoldás, akkor vannak más lehetőségek is.

4 – Ehető (!) olajok alkalmazása

Ha gondolod, akkor kend be egy kis olívaolajjal, halolajjal vagy kókuszolajjal a cicád tappancsát – bár készülj fel arra, hogy ő kezdetben valószínűleg nem fogja érteni, hogy mit akarsz tőle.

Először egy nedves ronggyal tisztítsd meg a cicus mancsát, majd töröld szárazra és kend rá az olajat – ha a macska engedi, akkor egy kicsit bele is masszírozhatod a mancsába az olajat. (Ha a cica nem akar Veled együttműködni, akkor próbálj meg rá hatást gyakorolni egy kis jutalomfalatkával.)

Annak is nagy a valószínűsége, hogy a cicus le fogja nyalogatni a rákent olajat, illetve hogy össze fogja vele kenni a környezetét – úgyhogy lehetőleg akkor használd ezt a megoldást, amikor a cicád kint tartózkodik az udvaron.

NE tegyél a macskád tappancsára olyasmit, ami mérgező lehet a cicus számára – például ilyen a teafaolaj. Ne kenj a cica tappancsára olyan olajat, amit például egy ember sem fogyaszthatna el.
5 – Zoknik és cipők kipróbálása

Ha már semmi sem segít, akkor esetleg elgondolkodhatsz azon is, hogy apró, cicáknak készített zoknit (cipőcskét) húzol a macskád lábára. De én ezt nem ajánlanám, hiszen a cicádnak akár az életébe is kerülhet, hogyha nem tudja használni a karmait – hiszen így például nem tud elmenekülni az ellenségei elől.

De akár egyéb baleseteket is okozhat, ha a macskád a zokni vagy a cipőcske miatt nem tudja használni a karmait. Plusz szerencsétlen állat számára nagyon zavaró lehet, hogy olyasmi van a lábán, ami csak idegesíti… Úgyhogy én ezért a zokni vagy cipőcske alkalmazását csak akkor tartom elfogadhatónak, ha a macska tappancsa tényleg súlyosan ki van száradva, és semmilyen más módszer nem segít a helyrehozatalában.

6 – Egészségügyi problémák kivizsgáltatása

A súlyosan repedezett (és talán vérző) tappancsok arra is utalhatnak, hogy a cicának alacsony a fehérje- vagy a zsírsavszintje (na és persze hogy nincs elég nedvesség a szervezetében). Ezenkívül szóba jöhet még valamilyen máj- vagy veseprobléma is, úgyhogy mindenképpen javasolt az állatorvosi kivizsgálás, ha súlyos a helyzet!
Összefoglalva… – Kiszáradt macska tappancs

Ha csak egy kicsit vannak kiszáradva a cicád tappancsai, akkor az valószínűleg nem jelent gondot. Bizonyos szintig természetes, hogy egy macskának szárazak a tappancsai – bár természetesen ebben az esetben is gondoskodhatsz az ápolásukról.

Viszont ha súlyos a helyzet, akkor érdemes közbeavatkoznod a fentebb említett módszerek segítségével. Nem árt elvinned a cicát egy állatorvosi kivizsgálásra sem, hogy ki lehessen zárni a betegségek jelenlétét.