Kóbor cica befogadása otthonra

kóbor cica befogadásaHa éppen egy kóbor cica befogadása foglalkoztat, akkor mindenképpen olvasd el ezt a cikket! Megtudhatod belőle, hogy miben különböznek ezek a macskák azoktól a társaiktól, akik nem az utcáról érkeznek.Kóbor cica befogadása esetén így táplálkozik a macska

Sajnos a kedvenced jó eséllyel sosem fogja elfelejteni azokat az időket, amikor még alig volt mit ennie. Ennek következtében elképzelhető, hogy egy kóbor cica befogadása után azzal szembesülsz majd, hogy az állat szinte folyamatosan enni szeretne.

Az sem ritka, hogy akkor is ételért könyörög, amikor már egészen biztosan nem éhes. Pedig ez sajnos nem meglepő annak a tekintetében, hogy korábban azt tanulta meg, hogy annyit kell ennie, amennyit csak tud, ha éppen kaja közelébe kerül…

kóbor-cica-befogadása-2-a

Előfordulhat, hogy a kóbor cica befogadása után arra leszel figyelmes, hogy az új kedvenced versenyezni kezd a már meglévő cicáidal. Simán elzavarja őket az eleségüktől és megeszi az ő adagjukat is.

Ez elég nagy bunkóságnak tűnik, de ha belegondolsz, akkor sajnos neki régebben ez a statégia jelentette a túlélést… ugyanis amelyik utcai macska képes volt elvenni az ételt a többiektől, az tudott nagyobb eséllyel életben maradni.
Persze azt is tudom, hogy a fentebbi információk elolvasása biztosan nem villanyozott fel Téged, hiszen ezek nem túl jó hírek.

Szerencsére azért nem kell túlságosan aggódnod, hiszen a kóbor cica befogadása után idővel változni fognak a dolgok. (!)

kóbor-cica-befogadása-3-b

Sok macska képes részben vagy egészben levetkőzni ezeket a rossz szokásokat, csak legyél velük türelmes! A feltétel nélküli szeretet, a gondoskodás és a bizalom szinte csodát tesz velük.

Egy kóbor cica befogadása és a kötődésNem titok, hogy rengeteg utcáról befogadott állatnak vannak kötődési problémái. 🙁

Például sok cicus az átlagosnál jobban ragaszkodik az újdonsült gazdájához és kisebb-nagyobb mértékben azonnal szeparációs szorongása lesz, amint egyedül hagyják. Látszik, hogy nyugtalanná válik és hogy szeretne minél hamarabb újra közel kerülni a befogadójához. Rengeteget bújik, dorombol és kedveskedik… mintha ezzel is igyekezne meghódítani a gazdija szívét, nehogy újra az utcán találja magát.

kóbor-cica-befogadása-4-b

Az is megeshet a kóbor cica befogadása után, hogy az állat nem akar túlzottan közel kerülni a befogadójához. Inkább csak elvan magában és ritkán keresi az emberekkel a kapcsolatot. Ha a gazda foglalkozni szeretne vele, akkor a cica eleinte nem is érti, hogy mit akar tőle – talán meg is ijed és elmenekül. Ha a befogadó játékot ad neki, akkor kezdetben fogalma sincs, hogy mire kellene használnia a kis mütyürt. Idővel persze ez az állapot is oldódik, hiszen a kóbor macska a befogadása után előbb-utóbb (sokkal) szociálisabbá válik.
Vannak olyan állatok is, amelyek ambivalensen viselkednek… mintha egyfajta „szeretlek és gyűlöllek” hozzáállással viszonyulnának a gazdájukhoz. Az is megeshet, hogy alaposan próbára teszik a tulajdonos türelmét (és feléjük való elkötelezettségét) azzal, hogy állandóan rendetlenkednek.

A kóbor cica befogadása és a szobatisztaság

kóbor-cica-befogadása-5-a

Amennyiben rögtön az utcáról viszel haza egy macskát, akkor adj neki időt arra, hogy szobatisztává váljon!

A kóbor macska befogadása után talán azzal jársz a legjobban, ha egy lapos, nagyobb lavórba vagy tálcába földet teszel neki, hiszen valószínűleg ahhoz van hozzászokva, hogy ide végezze el a dolgát.

Tedd rá a cicát (ha engedi) a virágföldre, fogd meg az egyik mellső mancsát, és kezdj el vele kaparós mozdulatokat csinálni a földben!
Így valószínűleg körvonalazódni fog Neki, hogy oda kell pisilnie és kakilnia.

Persze elképzelhető, hogy kezdetben furcsa lesz neki, hogy nem végezheti el bárhová a dolgát, hanem hogy lesz erre egy előre meghatározott helye.

A kóbor cica befogadása – örökké ilyen nehéz lesz vele?!

NEM, SZERENCSÉRE EGY IDŐ UTÁN MINDEN KÖNNYEBBÉ VÁLIK! A macskák nagyon tanulékonyak (főleg kiskorukban) ezért az esetükben nem nehéz jó szokásokat kialakítani.Viszont azt tanácsolom, hogy legyél türelmes, ha egy kóbor cica befogadása mellett döntesz! A közvetlenül az utcáról elhozott egyedek valószínűleg több tanítást igényelnek, hiszen lehet, hogy még sosem éltek emberekkel.

Ha viszont Te inkább olyan kidobott állatot szeretnél örökbefogadni, amelyik már többé-kevésbé szocializálva van, akkor azt tanácsolom, hogy keress fel egy kóbor macskák mentésével foglalkozó alapítványt! Az itt dolgozók biztosan képesek lesznek Neked segíteni a lehető legmegfelelőbb állat megtalálásában.

Sok szerencsét kívánok, ha egy kóbor cica befogadása a célod!

 

kóbor cica befogadása


Kóbor cica befogadása otthonra… Hazavitték ezt a vörös szépséget 🙂 – (Forrás: youtube.com – KeithWithoutACrew)