A kölyök macskák tartása felelősséggel jár

kölyök-macskák-1

Te is úgy gondolod, hogy nincs is cukibb egy kiscicánál és lehetőleg szeretnél majd befogadni egyet? 🙂 Ez jó ötlet lehet, de kérlek, vedd figyelembe azt is, hogy a kölyök macskák tartása bizony nehézségekkel (is) jár.

Félre ne érts, én nem feltétlenül szeretnélek lebeszélni róla! Inkább azt akarom elérni, hogy ne csupán az aranyos képek alapján dönts, hanem legyél tisztában azzal is, hogy mekkora felelősséggel jár a kölyök macskák tartása.
1.A kölyök macskák beszoktatása

Lehet, hogy az állatkák kezdetben nagyon ijedtek, zavartak vagy barátságtalanok lesznek. Idő kell majd, amíg normálisan enni és almozni kezdjenek. Ezért az első időkben extra energiát kell majd szánnod a cicák beszoktatására. Ideális esetben néhány nap alatt megtanulják majd a legfontosabb tudnivalókat.

kölyök-macskák-2

2. A kölyök macskák és az időbeosztásod

Sokan azért nem akarnak cicákat örökbefogadni, mert azt mondják, hogy napi 8-9 órás munkájuk mellett túl sokat lennének egyedül az állatok. Szerintem a kölyök macskák kibírnak ennyit egyedül, de hosszabb időre tényleg nem tanácsos őket magukra hagyni.

Éppen ezért lehet, hogy munka után nem nagyon tudsz majd beülni a barátnőiddel egy kávéra, hiszen otthon várnak a cicák. A nagybevásárlást viszonylag hamar le kell rendezned, különben a macskák unalmukban szétszedik a lakást. Kétszer is meg kell gondolnod, hogy igent mondj-e egy ottalvós bulira, hiszen a távollétedben ki eteti meg a cicákat?

kölyök-macskák-3

3. A kölyök macskák és az utazás

És ha már ennél a témánál tartunk: a többnapos vakáció megszervezése sem lesz annyira könnyű, ha a cicák elhelyezéséről is gondoskodnod kell. Magyarországon még gyerekcipőben (sem) jár a macskapanzióztatás, ezért jó eséllyel meg kell kérned az egyik ismerősödet, hogy vállalja magára a kölyök macskák gondozását. Csakhogy az állatok szállítása sem lesz annyira egyszerű, ha nincsen saját autód.
4. A kölyök macskák szétszedhetik a lakást

Nagyon változó, hogy a pici cicák mennyire elevenek. Vannak, amelyikek egészen „jól” viselkednek, míg mások igencsak aktívak. Ezt nem lehet előre kiszámítani… Éppen ezért készülj fel arra, hogy a fotel oldala előbb-utóbb meg lesz kapargatva a lakásban, az asztalon lévő váza össze fog törni, a vezetékeket pedig játéknak használják majd a cicák. Nagyobb korukban persze már sokkal visszafogottabbak lesznek, de az első 6 hónap általában nem egy fáklyásmenet. 🙂

kölyök-macskák-4

5. A kölyök macskák és az anyagiak

Fel kell készülnöd arra is, hogy a cicák tartása nem feltétlenül olcsó. Költened kell az eledelükre, az almukra, a játékaikra, a kaparófájukra, a pokrócaikra és a fekhelyeikre is. És akkor még nem ejtettünk szólt az ivartalanításuk, a gyógyszereik és az orvosi kezelésük költségeiről…

kölyök-macskák-5

Persze a boltokból már szinte bármilyen árkategóriában beszerezhetőek a fentebb említett termékek. Azonban vannak olyan dolgok, amiknek az esetében nem érdemes a rosszabb minőséget választanod. Például ne vegyél nekik silány eledelt, mert a kölyök macskák ettől hosszabb távon megbetegedhetnek.
6. A kölyök macskák és a nehézségek

Ha a kiscicák szeretetre vágynak, akkor időt kell szakítanod rájuk akkor is, ha éppen nem érnél rá erre. (Hidd el, hogy addig fognak próbálkozni, amíg meg nem kapják, amit akarnak.) Az almot ki kell cserélned akkor is, ha alig van rá energiád. (Különben a kölyök macskák máshová helyezik el a „szeretetcsomagjaikat”.) Ha betegek, akkor is el kell vinned őket az orvoshoz, ha már csak kevés pénzed van a hónap végén.

A kölyök macskák nem játékszerek

A fentiek tudatában gondold át kérlek, hogy a nehézségek ellenére is szeretnél-e cicákat! Ha pedig a válaszod IGEN, akkor fogadj örökbe egyet (vagy többet) minél hamarabb! Hiszen a macskatartás a nehézségek mellett rengeteg örömöt is hoz majd az életedbe.

 


Kölyökmacskák játszanak 🙂 (Forrás: youtube.com – meow meow)