Lakásban tartott macska oltása – Milyen oltásokra van szükség?

lakásban-tartott-macska-oltása

Egy lakásban tartott macska oltása is fontos, ugyanis nem csupán a kijárós vagy kint élő cicáknak van szükségük védelemre. Tudd meg, hogy milyen oltások kellenek a benti kedvencednek!Lakásban tartott macska oltása

Az állatorvosom szerint a kizárólag bent tartott ÉS kinti állatokkal nem érintkező cicák esetében a legtöbbször elegendő csupán a kisebb spektrumú, kombinált oltás beadatása.

Ez egyébként (2020 közepén) kb. 5000 forintba kerül és a parvo-, a herpesz-, illetve a calicivírus ellen nyújt védelmet. A nagyobb spektrumú változata pedig – amely kb. 7500 fortinba kerül – védi a cicát a leukózis ellen is.

A lakásban tartott macska oltása két részletben történik. Az első injekciót kb. 3-4 héttel később kell megismételni, mert csak így lesz teljes a védelem. Az oltásokat a matricával és a dátummal együtt be kell jegyezni az oltási kiskönyvbe. Erre főleg akkor van szükség, ha a cica panzióba megy vagy ha külföldre utazik.
Előfordulhat, hogy a lakásban tartott macska oltása után levertség, fájdalom vagy bőrduzzanat jelentkezik, de ezek a tünetek általában 1-1,5 nap után elhalványodnak. Viszont komolyabb mellékhatások esetén haladéktalanul fel kell keresned a macskával az állatorvost!

Összefoglalás – Lakásban tartott macska oltása

Összefoglalásként tehát annyit mondhatunk, hogy a benti cicák esetében elég csupán a parvo-, herpesz- és calicivírus ellen védelmet nyújtó, kisebb spektrumú kombinált oltást beadatnod, aminek az ismétlésére évente kell sort kerítened.

Lakásban tartott macska oltása – Benti macska oltása. Az enyém a combjába kapta az oltást. (Forrás: youtube.com – ASPCApro)