Macska alagút vélemény – Milyet vegyél?

macska-alagút-vélemény

A macska alagút vélemény alapján kiderül, hogy érdemes-e megvásárolnod ezt a játékszert. További részletek a cikkben.Én nemrég vettem egy 22 centiméteres átmérőjű, 60 centiméter hosszúságú Trixie macska alagutat. (Fent látható a fotón.) Ebből kiindulva fogom leírni, hogy szerintem milyen terméket tanácsos vásárolnod. 🙂

1. tanács: Nézd meg alaposan a méretet!

Az a tapasztalatom, hogy sok fotó szebbnek és nagyobbnak mutatja a macska alagutakat annál, mint amilyenek valójában. Például a Trixie macska alagút esetében is úgy volt ábrázolva a termék, mintha egy felnőtt macska akár kétszer is beleférne – aztán meg kiderült, hogy a testesebb kandúrunk éppen csak belefér az alagútba. (Érdemes tehát 22 centisnél nagyobb átmérőjű terméket venned.)

A hossznak is utána kell nézned, mert vannak a piacon nagyon rövid macska alagutak is. Az enyém 60 centis, ami végülis arra jó, hogy egy cica megpihenjen és játsszon benne, de persze a termék lehetne ennél hosszabb is. (Mert így például nem nagyon lehet behajlítani…)
2. tanács: Nézd meg alaposan az anyagot!

Az általam vásárolt Trixie macska alagút poliészterből készült, ami azért jó, mert egy puha, simogatnivaló anyagról van szó. Viszont azt nem vettem észre – mivel összenyomva és összehajtva árulták a terméket – hogy a poliészter alatt egy zörgős-csörgős fóliaanyag van, ami az egyik cicámnak tetszik, a másik pedig fél tőle. (Jegyezd meg, hogy a rustling (EN) és a knistert (DE) kifejezések ezt a zörgős anyagot jelölik. És ha lehet, nézd meg szétszedve is a terméket, mielőtt megveszed.)

Ennek tükrében lehet, hogy érdemes inkább sima poliészterből készült macska alagutat venned. A kínálatban vannak még sátorszerű anyagból készült termékek is, de figyelj oda a választásnál, mert ezek között is vannak zörgős fajták. Lehet, hogy ezek eggyel jobbak, mint a poliészterből készültek, viszont azt gyanítom, hogy nagyon meglátszanak rajtuk a karomnyomok.
3. tanács: Nézd meg, hogy mennyire lehet játszani a termékkel!

Ha a cicusod szeret játszani, akkor lehet, hogy jobban jársz egy olyan termékkel, aminek az oldalán egy lyuk is van. Így egyszerűbben bele tudod tenni a tollsöprűs pálcát vagy bármi mást, amit otthon találsz. Ráadásul Te is jobban jársz, ha a macska alagút oldalán van egy lyuk, mert így talán nem kell annyit hajolgatnod a cicával való játék közben.

Vannak olyan termékek is, amiknek a végére már előre odaszereltek egy lógós játékot. Ez nagyon aranyos, de kérlek azt is vedd figyelembe, hogy ezek a játékok egy idő után leszakadhatnak vagy teljesen széteshetnek az intenzív használat hatására.

Az sem mindegy, hogy a macska alagútban lévő merevítők mennyire erősek, mert ha nem elég masszívak, akkor a termék össze fog csuklani. Ebből a szempontból én elégedett vagyok azzal, amit választottam.
4. tanács: Nézd meg, hogy mekkora a macska alagút ára!

Én a 22 x 60 centiméteres Trixie macska alagutat 6000 forintért vettem 2021 októberében. De úgy látom, hogy ennél lényegesen olcsóbban (gyakorlatilag néhány ezer forintért) is lehet ilyen terméket venni. Viszont a minőséget nem szabad elfelejtened a vásárláskor, mert ha nagyon olcsón rendelsz, akit előfordulhat, hogy végül nem azt kapod, mint amit szeretettél volna…

Összefoglalva…

Ha a macskád szeret játszani, akkor szerintem érdemes megfontolnod egy macska alagút megvásárlását. Elsőre szerintem nem érdemes neki túl nagyot venned – hiszen lehet, hogy nem is fogja szeretni – de azért ne ess bele abba a hibába sem, hogy túl kicsi átmérőjű vagy túl rövid terméket veszel.

Mindig szedd szét a macska alagutat, mielőtt megveszed, és csak akkor vásárolj zörgős terméket, ha a cicád vélhetően szereti ezt. Ha teheted, akkor inkább olyan terméket vegyél, aminek az oldalán is van egy lyuk, mert ez megkönnyítheti a közös játékot. Ezen felül pedig a vásárlás előtt nézd meg azt is, hogy elég erősek-e a macska alagút merevítői, különben a játék össze fog csuklani használat közben.