Macska csak száraztápot eszik – Ez gondot okozhat-e?

macska-csak-száraztápot-eszik

Ha a macska csak száraztápot eszik, az bizony hosszútávon veszélyes lehet. Olvasd el a cikket, hogy megtudd, hogy mi ennek az oka, illetve hogy hogyan oldhatod meg ezt a problémát!
Macska csak száraztápot eszik – Ez milyen gondot okozhat?

Ha a cicád kizárólag szárazeledelt eszik, akkor az étel alacsony nedvességtartalma miatt hosszabb távon vesebetegsége vagy húgyköve lehet, hiszen koncentráltabbá válhat a vizelete. A kevés folyadékbevitel miatt az állat kiszáradástól és székrekedéstől szenvedhet, ami pedig fájdalmas ürítést okozhat, illetve hozzájárulhat az almozási problémák kialakulásához.

Ráadásul egy adag száraztáp koncentráltan több energiát tartalmaz, mint egy ugyanakkora adag nedves eledel, ezért a cica könnyebben elhízhat tőle ugyanakkora ételmennyiség elfogyasztása mellett is.
Macska csak száraztápot eszik – Hogyan oldd meg ezt a problémát?

Először is próbálkozz meg többféle nedves eledel felszolgálásával is. Valószínűleg sok ételt kell majd kidobnod addig, amíg megtalálod az „igazit”, de hidd el, hogy anyagilag így még mindig jobban jársz, mint ha a macskádat húgykő vagy vesebetegség miatt kellene kezeltetned. Ma már rengetegféle nedves eledel van – létezik például olyan, amiben valódi csirkehúsdarabkák vannak, de akad a polcokon olyan is, ami szinte csak zseléből áll (úgynevezett macskaleves).

Aztán ott vannak még a konzerves, alutasakos és alutálcás termékek. Léteznek már pástétomok és májkrémszerű ételek is, úgyhogy bőven van választék. Érdemes megpróbálkoznod a külön válogatós cicák számára készített eledelekkel, ha a macska csak száraztápot eszik. Lehetőleg menj el egy nagyobb állatszaküzletbe, vagy nézz körül egy webáruházban, és ne csak a sarki boltban válogass, mert ott valószínűleg nem elég nagy a választék. 🙁
És ha a cica így sem eszi meg a nedves eledelt…

Ha nem sikerült megtalálni az „igazit” a nedves tápok terén, akkor meg lehet próbálkozni a kétféle eledel összemixelésével, bár nagy valószínűséggel a cica így sem fogja beadni a derekát. Vannak, akik egy ideig csak nedves eledelt adnak a cicájuknak, és semmi mást nem tesznek elé, mondván hogy a macska majd megeszi a nedveset, ha nagyon éhes lesz.

Sajnos ezzel pedig az a baj, hogy az aszpikos eledel nagyon hamar tönkremegy a kb. 60%-os nedvességtartalma miatt, úgyhogy az idő múlásával egyre jobban csökken annak a valószínűsége, hogy a macska megeszi. Ennek tükrében jobb inkább hanyagolni ezt a módszert.

Vannak, akik egy kicsit bevizezik a száraztápot, és úgy adják oda a cicának. Én ezt még nem próbáltam, de érdemes vele kísérletezni a cél elérése érdekében.
Macska csak száraztápot eszik – Helyettesítő módszerek

Ha a nedves eledel nem kell, akkor a száraz adása mellett meg lehet próbálkozni a különféle nedvesebb jutalomrudak, paszták és rágcsák felszolgálásával. Csak összehasonlításképpen: a száraztáp átlagos nedvességtartalma kb. 14%, míg például a rágórúdé kb. 28%, de léteznek ennél nagyobb nedvességtartalmú (max. 60%) kiegészítő eledelek is. Ez azért lényeges különbség.

Bár azt azért jó tudni, hogy a jutalomfalatkákkal és az egyéb hasonló eledelekkel csak naponta néhányszor szabad etetni a cicákat, mert nem a rendszeres fogyasztásra vannak tervezve. (Elméletileg a cicák étrendjének maximum 10%-át alkothatnák ezek a kiegészítő eledelek…)

Aztán alternatív lehetőségként ott van még a házikoszt, ha a cica szereti. Az ebéd után megmaradt ételek felszolgálásával meg lehet próbálkozni, amennyiben a menüben lévő összetevők nem veszélyeztetik a cica egészségét. A hideg ételek közül pedig a legtöbb macska megeszi például a jobb minőségű sonkákat vagy a krémsajtot.
Ha semmi sem segít, és a macska továbbra is csak száraztápot eszik

Ha a cicánál nem sikerül változást elérni, akkor legalább arra kell ügyelni, hogy a macska rendszeresen kapjon Urinary típusú tápot, illetve pasztát a húgykövesség kialakulásának megakadályozása érdekében. (Erről itt olvashatsz többet.)

Ezenkívül nagyon fontos a bőséges, rendszeres itatás is. A macska előtt mindig legyen friss víz – vagy ha a cica csak folyó vizet fogyaszt, akkor meg kell neki nyitni a csapot, illetve be kell neki szerezni egy itatókutat. Ha a cica így sem iszik elég vizet, akkor pedig érdemes egy kicsit beízesíteni az ivóvizét egy olyan eledel segítségével, amit szeret.

Összefoglalás

Ha a macska csak száraztápot eszik, az bizony hosszabb távon komoly egészségügyi problémákat okozhat. (Több ilyen cica is volt már az ismerősi körömben, úgyhogy egy valós veszélyről van szó.) Ennek tükrében érdemes minél hamarabb elkezdeni az állat étkezési szokásainak megváltoztatását!

 


Macska csak száraztápot eszik – Forrás: youtube.com (Nora Animalluvr)