Macska csomó a bőr alatt – Így gyógyult meg a cicám

macska csomó a bőr alatt

Minden gazdi megijed, ha a kedvence testén talál egy daganatot. A macska csomó a bőr alatt állatorvosi ellátást igényel, hiszen a gond akár komoly is lehet. Éppen ezért én is elvittem a 6 éves, ivartalanított cicámat a rendelőbe, amikor egy daganatot fedeztünk fel a bőre alatt.Macska csomó a bőr alatt – a tünetek

Az én macskámnak az oldalán volt egy körülbelül mogyorónyi nagyságú daganat. A tapintása nem fájt neki, bár néhány héttel korábban a cica még sírt, ha felemeltük. (De akkor még nem tudtuk, hogy mi baja lehet.)

A macska csomó a bőr alatt nem nőtt a hetek során, de kisebb sem lett, úgyhogy végül elvittem a cicát az állatorvosomhoz.

macska csomó a bőr alatt

Az első látogatás a dokinál

Az orvos megtapogatta a daganatot, de azt mondta, hogy ránézésre és tapintásra nem tudja megmondani, hogy mi baja van a cicának. Szerinte sok esetben csak egy-egy gyulladt gócról van szó, de természetesen ciszta vagy rák is lehet a dologban.

Azt mondta, hogy most 3 lehetőség közül választhatok.

1 – Békén hagyjuk a daganatot és folyamatosan figyeljük, hogy növekszik-e vagy terjed-e. Ha igen, akkor pedig közbeavatkozunk.

2 – Az orvos mintát vesz a daganatból és megvárjuk a citológia eredményét.  (Ez általában néhány nap.) De mivel a mogyoró nagyságú daganat kicsi, ezért nem biztos, hogy pontosan meg tudják szúrni. Ha csak egy kicsivel is mellészúrnak, és nem jó helyről veszik a mintát, akkor nyilván nem lesz hiteles az eredmény. Plusz a szúrás akár árthat is a szőr alatti csomónak.

3 – Műtéttel eltávolítják a daganatot és elküldik szövettanra. Ennek 2-3 hét alatt jön meg az eredménye. Ha ne adj’ Isten rákos a cica, akkor pedig el lehet kezdeni a kezelését.

Én a harmadik lehetőség mellett tettem le a voksomat, mert számomra az első kettő opció túl kockázatosnak tűnt.Macska csomó a bőr alatt – a műtét

Másnap megműtötték a macskámat. Néhány óra elteltével már mehettem is érte. Szerencsére rendben felébredt az altatás után. Kapott egy kis ruhát is, hogy ne piszkálja a sebét. Szegény elég kába volt, úgyhogy a műtét után jórészt aludt. Néhány órával később már ehetett és ihatott egy kicsit.

A macska csomó a bőr alatt megoperálása összesen 30 ezer forintba került a gyógyszerekkel és a védőruhával együtt. (De ebben nincs benne az előbb és az utóbb említett vizsgálatok ára.)

A cicát néhány nappal később vissza kellett vinni egy antibiotikumos injekcióra. (Ezt az orvos kérte az operáció után.) Kiderült, hogy a macska sebe szépen gyógyul. Sajnos a szövettan eredménye ekkorra még nem érkezett meg.

macska csomó a bőr alatt

Macska csomó a bőr alatt – A varratszedés

10-12 nappal a műtét után a cicát varratszedésre kellett vinni. Szerencsére most is minden rendben volt a sebével. A műtét nem bizonyult túl invazívnak, hiszen a csomó „csupán” a bőr alatt helyezkedett el.

És ami a legjobb: végre megjött a szövettan eredménye! Kiderült, hogy szerencsére csak egy gyulladt góc okozta a problémát, tehát a cica további kezelést nem igényelt.Macska csomó a bőr alatt – Összefoglalás

Ez az eset jól bizonyítja, hogy szerencsére nem mindig van komoly baj akkor, ha valaki csomót talál a cicája bőre alatt. Az állatorvos szerint a problémát sok esetben „csak” egy gyulladt góc okozza, ami akár egy harapás, egy szúrás vagy egy korábban beadott injekció eredménye is lehet.

Persze ez nem zárja ki a komolyabb problémák lehetőségét, tehát mindenképpen el kell látogatni az állatorvoshoz! (És fokozottan oda kell figyelni abban az esetben, ha a macska csomó nem a bőr alatt, hanem például az emlőben helyezkedik el!)

Mindezzel együtt gyógyulást kívánok az összes olyan cicának, akinek valamilyen daganatot találtak a testében. Remélem, hogy az én macskámhoz hasonlóan ők is hamar fel fognak épülni! 🙂

 

macska csomó a bőr alatt
Macska nyakán dudor – Macska hasán dudor – Macska álla alatt duzzanat