Macska etetése házi koszttal – Vajon jó ötlet..?

macska-etetése-házi-koszttal-vagy-rendes-eledellel

A macska etetése házi koszttal előnyökkel és hátrányokkal is járhat. Érdemes tehát a cicádnak emberi eledelt adnod, vagy inkább macskatápot kell öntened a tányérjába..?
Macska etetése házi koszttal – Előnyök

Ha emberi ételt adsz a cicádnak, akkor elképzelhető, hogy olcsóbban megúszod a macska táplálását. (Így nem muszáj neki külön vásárolnod.) Nem kell kidobnod a maradékodat, illetve változatosabban etetheted a kedvencedet, mintha csak nedves- és szárazeledelt adnál neki.

Ha a macska etetése házi koszttal történik, akkor képes leszel jobban ellenőrizni, hogy mi kerül a cicád tányérjára. Ha a kedvenced szeret kunyerálni, akkor különösen örülni fog neki, hogy (szinte) ugyanazt eheti, mint amit Te.

macska-etetése-házi-koszt
Macska etetése házi koszttal

Macska etetése házi koszttal – Hátrányok

Elképzelhető, hogy az otthoni ételekkel való etetés miatt a cicád nem jut elegendő vitaminhoz, nyomelemhez és ásványi anyaghoz. (Főleg akkor, ha rossz minőségű eledelt adsz neki.) Egy cicának másféle táplálkozási szükségletei vannak, mint egy embernek. (Például egy macskának sokkal több húst kell fogyasztania.)

Ha ez az igény nem teljesül huzamosabb időn keresztül, akkor a kedvenced akár meg is betegedhet. A macska etetése házi koszttal szinte reménytelen lehet abban az esetben, ha a kedvenced amúgy is válogatós. Egyes ételek (pl. csontok, szálkák) akár veszélyesek is lehetnek a cicádra nézve. Sőt, vannak olyan eledelek is, amelyek mérgezők a macskák számára (pl. csoki).
Most akkor jó ötlet a házikoszton való tartás vagy nem..?

Az én véleményem szerint egészségügyi okok miatt nem jó a macskát folyamatosan kizárólag házikoszttal etetni. Alkalmanként nem árt, ha a cica kap egy kis (számára nem veszélyes) maradékot, de alapjában véve inkább a rendes, jó minőségű, neki való eledeleket kellene előnyben részesítened.

Ma már viszonylag elérhető áron is kaphatók ilyen ételek, ezért ha teheted, próbáld meg inkább ezeket beszerezni. A macska etetése házi koszttal hosszabb távon könnyen visszaüthet, ezért legyél körültekintő a kedvenced táplálása során!

házi-koszttal-etetés-macska

 


Macska etetése házi koszttal – (Forrás: youtube.com – DeadmeatDarkdaylight)