Macska etetése naponta hányszor történjen?

macska-etetése-naponta-hányszor

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a macska etetése naponta hányszor történjen. A cikkből kiderül, hogy milyen rendszerek alapján táplálhatod a cicádat…
Míg a kismacskákat lehetőleg igény szerint, naponta többször, kis mennyiséget adva kell etetned, addig a felnőtt cicák esetében már érdemes kialakítanod egyfajta rutint.

Persze sok tényezőn (pl. életkoron, időjáráson stb.) múlik, hogy mennyit eszik a macska, de most megpróbálok általánosítani.  Vegyünk alapul egy felnőtt, egészséges, átlagos testalkatú cicát.
Macska etetése naponta hányszor? – Két alkalommal + nasi

A munkába járók a hétköznapokon általában a reggeli elindulás előtt, illetve az esti hazaérés után etetik meg a kedvencüket. Sokan otthagynak az állatnak egy kis nassolnivalót is, hogy a 8-10 órás távollététet könnyebben átvészelje. (Illetve éjszakára is kint lehet hagyni egy kis adag ételt, hogy a cica ne ébressze fel a másnap dolgozni menő gazdáját.)

macska-etetése-naponta-hányszor-

Persze ne legyenek illúzióid: sajnos a macska sokszor már közvetlenül a reggeli után elfogyasztja az előtte hagyott ételt. Ennek ellenére érdemes inkább kevésbé romlékony kaját (pl. szárazeledelt, jutalomfalatot) szórnod neki, hátha egyszer mégiscsak későbbre halasztja az evést… Ha gondolod, vásárolhatsz önetetőt is, de ennek az lesz a következménye, hogy a macskád szinte biztosan hízni fog egy keveset.

Macska etetése naponta hányszor? – Három alkalommal

Az otthon töltött hétvégéken nyugodtan megetetheted a cicát három alkalommal is. Ha azt szeretnéd, hogy lehetőleg békén hagyjon evés közben, akkor abban az időben adj neki, amikor Te is eszel. Így tehát neki is a normál adag reggeli, ebéd, illetve vacsora modell alapján fog történni a táplálása.
Macska etetése naponta hányszor? – Négyszer-ötször

Ha otthon töltöd az idődet, akkor akár naponta négyszer-ötször is adhatsz egy-egy kisebb mennyiséget a cicádnak. Sokak szerint ez a táplálkozási modell azért jó, mert egészségesebb egyszerre csupán kevés eledelt enni.

Talán azért is előnyös ez a rendszer, mert a cicák amúgy is kunyerálósak, a közbeiktatott nassolások segítségével pedig kényeztetheted őket egy kicsit. (Persze azért szabj határokat az állatnak! Ne etesd korlátlanul, megszámlálhatatlan alkalommal a macskádat – még akkor sem, ha látszólag mindig éhes!)

Összefoglalás

Ha az a kérdés, hogy a macska etetése naponta hányszor történjen, akkor szerencsére nem kell sokat törnöd a fejedet a válaszon. Az a lényeg, hogy a cicád normál súlyú, egészséges és kiegyensúlyozott legyen, illetve hogy a Te napirendedbe is könnyen beilleszthető legyen az etetés.
Ez egyaránt elérhető napi kettő-három nagyobb, vagy napi négy-öt kisebb mennyiségben történő evés útján is. Ha tehát az a kérdés, hogy a macska etetése naponta hányszor történjen, akkor szerencsére rugalmas lehetsz. Mindazonáltal igyekezz általánosságban véve szokásokat kialakítani, hogy a kedvenced sejtse, hogy körülbelül mikor fog legközelebb táplálékhoz jutni.

 


Macska etetése naponta hányszor történjen? – Alakíts ki egy napirendet / tervet ezzel kapcsolatosan! – (Forrás: youtube.com – The Cat Whisperer)