Macska fegyelmezése – egy hatékony módszer

macska-fegyelmezése

A macska fegyelmezése eredményesebb lehet ennek a technikának a segítségével! 🙂
Macska fegyelmezése – sikertelenül

Ha ezt a cikket olvasod, akkor már valószínűleg ezerszer rászóltál a cicádra. Néztél rá csúnyán, kérlelted szépen és kevésbé szépen, kizavartad, netán rá is ordítottál egyet, de sajnos a módszereid valószínűleg nem voltak elég eredményesek… 🙁

A fenti technikák használata azért nem célravezető, mert így a cica csupán (esetleg) azt tanulja meg, hogy ne akkor csináljon helytelen dolgokat akkor, amikor Te éppen a közelében vagy. A távollétedben pedig szabadon garázdálkodik, hiszen nincsen, aki lássa…
Helyette más módszereket kell keresned a macska fegyelmezése érdekében. Én az alábbi technikát a Mieshelle Nagelschneider a Macskákkal suttogó című könyvében találtam.

A neve – “Megszakítás” a macska fegyelmezése érdekében

A lényege a következő: amikor a macska valami rosszat csinál, akkor hirtelen olyan kellemetlen ingert kell kiváltanod, ami a cicát a rosszalkodás azonnali megszüntetésére készteti. Minderre úgy kell sort kerítened, hogy a macska ne jöjjön rá arra, hogy Te voltál a kellemetlen inger kiváltója.

A macska fegyelmezése például az alábbiak szerint történhet. Tegyük fel, hogy a cica elkezdi a karmait élesíteni a bútorokon.

Ilyenkor nem szabad rászólnod, csak hirtelen (és észrevétlen módon!) be kell kapcsolnod hangosan a TV-t vagy a zenelejátszót a távirányító segítségével. (De azért ne süketüljön meg senki – ne felejtsd, hogy az állatok hallása sokkal jobb, mint az emberé!)

macska-fegyelmezése-

Ennek hatására a cica valószínűleg ledöbben majd, és hirtelen megszakítja a karomkoptatást. Ha ezután mégis újrakezdi, akkor megint meg kell szólaltatnod valamilyen más kellemetlen hangot.

A macska fegyelmezése így úgy fog végbemenni, hogy a cica (szerencsés esetben) 30-60 nap alatt megtanulja, hogy ha a kanapén élesíti a karmát, akkor rögtön valamilyen kellemetlen dolog történik vele – vagyis hall egy számára kellemetlen zajt.
És mivel nem a Te személyedhez fogja kötni a zavaró ingert (hiszen nem látja, hogy Te kapcsolod be a TV-t vagy a hifit), ezért a karmát egy idő után akkor sem az ágyon fogja koptatni, ha Te éppen nem vagy ott. Azt fogja hinni, hogy a zavaró hang „csak úgy a semmiből” egyszercsak megérkezik, ha kaparászni kezd. A kettőt előbb-utóbb összeköti egymással. (Vagyis kanapén való körömélesítés = kellemetlen hang.)

A macska fegyelmezése persze általában nem sikerül azonnal, hanem idő kell hozzá. A jövőben akárhányszor csak hallod a karomkoptatást, annyiszor kell hirtelen megszólaltatnod valamilyen nagyon kellemetlen hangot – úgy, hogy a cica ne vegye észre, hogy Te vagy a zavaró inger okozója. Időnként váltogathatod is a zenéket, hogy a kedvenced ne szokjon hozzá túlzottan egyetlen hanghatáshoz sem.
Macska fegyelmezése – Összefoglalás

Tisztában vagyok azzal, hogy nem egyszerű ennek a módszernek a kivitelezése, de szerintem nem is lehetetlen, ha odakészíted magad mellé a távirányítót. 🙂

A zavaró ingerek észrevétlen létrehozása mellett (a példánál maradva) arra is kell figyelned, hogy a cicának legyen egy olyan helye, ahol „legálisan” koptathatja a körmeit – mondjuk egy kaparófa tökéletes választás.

A macska fegyelmezése után pedig ne felejtsd el megdicsérni és megjutalmazni az állatodat, ha a megfelelő helyen élesítette a körmeit! 🙂

Sok sikert kívánok a macska fegyelmezéséhez..!

Macska fegyelmezése – Az anyamacska egész türelmes… egy darabig. (Forrás: youtube.com – meow meow)