Macska fenék tisztítása – Tippek és tanácsok

macska-fenék-tisztítása

A macska fenék tisztítása csak abban az esetben szükséges, ha az állat nem végzi el (elég alaposan) ezt a feladatot. Olvass tovább a tippekért!
Macska fenék tisztítása – Megelőzés

A baj megelőzése érdekében tanácsos a hosszabb szőrű cicák fenekénél lévő szőrt óvatosan(!) ollóval, gumikesztyűt viselve levágnod. Így kisebb az esélye annak, hogy „baleset” történik. (Vagy ha Te nem szeretnél ezzel foglalkozni, akkor vidd el a cicádat egy kutyakozmetikába, csak ügyelj arra, nehogy egy kutya elkapja a macskát. Inkább vidd zárt szállítókosárban.)

Másrészt tanácsos a cicádat úgy etetned, hogy elkerülhetővé váljon a hasmenés. Olvasd át azoknak az ételeknek a listáját, amiket nem szabad a macskádnak adnod. Persze normális, ha a cicusnak időnként megy a hasa, de ha rendszeressé válik a probléma, valamint ha az étrendi változások hatására sem következik be javulás és / vagy ha láthatóan beteg a cica, akkor vidd el az állatorvoshoz!
Macska fenék tisztítása – Nedves törlőkendő

Ha már megtörtént a baj, akkor talán az a legegyszerűbb, ha minél hamarabb (még a rászáradás előtt) a kezedbe veszel egy nedves törlőkendőt, és azzal tisztogatod meg a cicád hátsó felét. Lehetőleg illatmentes terméket használj ennek a műveletnek az elvégzésére.

Vagy ha nincsen otthon nedves törlőkendőt, akkor akár néhány adag konyhai papírtörlőt vagy papírzsebkendőt is bevizezhetsz. Ha van egy eldobható rongyod, akkor bevizezve azt is segítségül hívhatod a művelethez.

Arra azért készülj fel, hogy a macska nem lesz odáig attól, hogy tisztogatni próbálod a hátsó felét.
Macska fenék tisztítása – Lemosás által

Ha a nedves papírtörlős megoldás nem működik, vagy ha már nagyon nagy a baj, akkor sajnos a cicát minél hamarabb be kell tenned a kádba vagy a zuhanytálcába, és langyos vízzel kell lemosnod a fenekét. (Jó, ha ehhez a művelethez is felveszel egy gumikesztyűt.)

Mivel a macska nagy valószínűséggel nem fog örülni annak, hogy próbálod megtisztítani a hátsóját, ezért előnyös, ha ehhez a művelethez egy másik embert is segítségül hívsz annak érdekében, hogy nyugton tartsa a cicust a lemosás alatt.

Egyébként felesleges teljesen megfürdetned a macskát, elég, ha „csak” hátul mosod meg.

A pancsolás előtt készíts a közelbe egy olyan használaton kívüli törölközőt, amibe majd megtörölheted a cicust, mielőtt elrohan.
Összefoglalva…

Mivel a macska fenék tisztítása nem kellemes tevékenység sem a gazdinak, sem a cicának, ezért érdemes inkább elkerülni a bajt a hosszú szőr rövidebbre vágásával, illetve az étrend helyes megválasztásával és ezáltal a hasmenés elkerülésével. (Vagy a cica gyógyíttatásával, ha valamilyen betegség okozza a gondokat.)

Ha pedig már bekövetkezett a baleset, akkor a macska fenék tisztítása nedves törlőkendővel, vizes papírzsebkendővel vagy egy eldobandó nedves ronggyal történhet meg.

Amennyiben ez a megoldás nem elégséges, akkor érdemes a cicus hátsó fertályát langyos vízzel megmosni és egy használaton kívüli törölközővel szárazra törölni.

Ha már megvolt a baj, akkor érdemes minél előbb sort keríteni a macska „tisztába tételére”, különben a lakás bánhatja a dolgot. Ráadásul így a törölgetés, illetve a lemosás is egyszerűbb és gyorsabb.

 


Macska fenék tisztítása (ami illatos tusfürdő nélkül talán jobb lenne) és a cica fenék körüli szőrének óvatos levágása – Forrás: youtube.com – SheQuiet)