Macska fogváltás tünetei – Így viselkedhet a cicád

macska-fogváltás-tünetei

A macska fogváltás tünetei hasonlóak az emberéhez. A cikkben arról olvashatsz, hogy mire számíthatsz, ha a cicád éppen fogzik.
A macskák tejfogai már 3 hetes korukban előbújnak, a maradandó fogaik pedig 3-4 hónapos korukban jönnek ki. Ha ezt követően kiesik egy macska foga, az már sajnos egy trauma vagy egy fogbetegség következménye. Az életkor előrehaladtával a cicák fogainak egészsége romlik.

Most pedig nézzük meg, hogy milyen jelei lehetnek annak, hogy a cicád éppen fogzik…

Macska fogváltás tünetei – Rosszabb étvágy

Sajnos a fogfájás miatt előfordulhat, hogy a cicád a szokásosnál kevesebbet eszik. Lehet, hogy a keményebb tápokat (pl. a szárazeledeleket) egy ideig nem szívesen fogja megenni, vagy esetleg teljesen le is mond róluk egy időre. Tehát érdemes inkább nedves, puhább eledeleket adnod a kedvencednek 3-4 hónapos kora körül.
Macska fogváltás tünetei – Rosszabb közérzet

A kellemetlenségek hatására a cicád a szokásosnál visszahúzódóbb, élénkebb vagy nyűgösebb lehet. Előfordulhat, hogy a pihenési vagy az alvási időszakát is megzavarja a fogzás fájdalma.

Macska fogváltás tünetei – Nyáladzás

Ha a kedvenced váltja a fogait, akkor megeshet, hogy időnként nyáladzani kezd. Ha viszont ez a tünet erősebben jelentkezik, akkor az más problémát is jelezhet, úgyhogy figyelj oda a macskára!

Macska fogváltás tünetei – Rágcsálás

Előfordulhat, hogy a 3-4 hónapos kiscicád a szokásosnál többet rágcsál a fogváltás kellemetlenségeinek csillapítása érdekében. (Vigyázz, nehogy valami olyasmit rágjon meg, ami veszélyes lehet számára!)
Macska fogváltás tünetei – Az íny piszkálása

Nem lehet kizárni, hogy a cicád az első mancsával az ínyéhez fog nyúlkálni – vagy hogy egy kiálló dologhoz dörzsölgeti majd az ínyét.

Macska fogváltás tünetei – Elhullajtott fogak

Készülj fel rá, hogy lehet, hogy a lakásban itt-ott meg fogod találni a cica apró, kihullott fogait. (Ha gondolod, akkor akár el is teheted őket emlékbe.) 😊

Összefoglalva…

A kiscica első fogai három hetes kora körül bújnak ki, de lehet, hogy ezt Te még nem fogod észrevenni, hiszen a kicsi 10-12 hetes koráig szopik. A maradandó fogak megjelenésére 3-4 hónapos korában kell számítanod, ami a fentebb említett kellemetlen tünetekkel járhat. Ha pedig ezt követően esik ki a cicád foga, az már sajnos valamilyen problémának a következménye lesz, és nem nő majd ki új fog a helyén.

 


Macska fogváltás tünetei Zarif esetében, akinek mozog az egyik tejfoga (Forrás: youtube.com – ZarifTheCat)