Macska fül zseb – Miért van ott az a pici „zseb” a cica fülén?

macska-fül-zseb

A macska fül zseb – vagyis a „Henry-zseb” létezésének oka már régóta foglalkoztatja a tudósokat. Vajon miért van ott a cica fülének szélén ez a kis bőrtasak?A macska fül zseb ottlétének látszólag nincsen semmilyen funkcionális oka. A kutatások szerint viszont nem véletlen, hogy a cicák fülének alsó oldali részén ott van az az apró bőrtasak, hiszen ez segít a magasabb hangok észlelésében, illetve belső fül felé továbbításukban. Különösen igaz ez arra az esetre, amikor a macska ferdén tartja a fülét.

Az is elképzelhető, hogy a macska fül zseb abban segíti az állatot, hogy könnyebben le tudja lapítani és „össze tudja csukni” a füleit.

Fül zsebe egyébként többféle ragadozónak (sőt a denevéreknek, a menyéteknek és bizonyos kutyafajtáknak) is van. Úgyhogy szerintem biztos létezik valamilyen funkciója ennek a testrésznek, ha már ennyi állaton lehet felfedezni. 🙂
A macska fül zseb állapotát egyébként érdemes nyomon követned, mivel könnyen megbújhat benne a kosz. A kórokozók pedig gyulladást okozhatnak, ezért néha tisztítsd ki a Henry-zsebet, ha nem kielégítő az állapota. Gyulladás esetén pedig irány az állatorvos!

Összefoglalva – Tudnivalók a macska fül zsebről

A macska fül zseb tulajdonképpen a macskafül külső szélének alján lévő apró bőrtasak, amelyet más néven Henry-zsebnek is neveznek. Valószínűleg arra szolgál, hogy továbbítsa a magas frekvenciájú hangokat a cica belső füle felé, vagy arra, hogy megkönnyítse fül lelapítását és „összehajtását”.

Ugyanakkor érdemes elővigyázatosnak lenned a Henry-zsebbel, mert megülhet benne a kosz, illetve kedvezőtlen esetben az itteni kórokozók gyulladást okozhatnak.