Macska húgykő – Így gyógyult meg a cicám

macska húgykő

Sajnos a macska húgykő a fiatalabb példányokat sem kíméli. Nekem egy 2,5 éves, lakásban tartott, ivartalanított kandúrom van. Szeretném leírni, hogyan sikerült rendbehozni a cicámat, hátha ez másoknak is segítséget jelent macska húgykő esetében.

Macska húgykő – hogyan kezdődött?

Egy ideje már kezdett nekem feltűnni, hogy a cicám az átlagosnál többet jár pisilni. Egyre többféle helyen végezte el a dolgát, pedig korábban ez nem volt rá jellemző. Volt, amikor teljesen normálisan pisilt, máskor pedig erőlködnie kellett egy kicsit. Az is szembetűnő volt, hogy szokatlanul sok vizet ivott.Ekkor már felmerült bennem annak a gyanúja, hogy talán a macska húgykő okozza a panaszokat. Utánanéztem ennek a betegségnek. Kiderült, hogy elsősorban a lakásban tartott, keveset mozgó, ivartalanított kandúrokat érinti ez a kór.

Sajnos az én cicám inkább csak a száraz eledelt szereti, úgyhogy az ő esetében talán ez is hozzájárult a tünetek kialakulásához. Túlsúlyosnak nem mondanám, de azért nem is olyan kicsi. 🙂 Látszik rajta, hogy nem szívesen él lakásban, mert itt nem tud eleget mozogni. Ezek a dolgok mind hozzájárulhattak a macska húgykő kialakulásához.

macska húgykő

Macska húgykő – Royal Canin Urinary

Miután elkezdtem gyanítani, hogy mi a baj, vettem a macskának olyan, kereskedelmi forgalomban kapható tápot (Royal Canin Urinary-t), ami segít feloldani a húgycsőben keletkezett lerakódásokat.

Mint utóbb kiderült, ennek a tápnak legalább 3-féle változata van a márkán belül. Létezik egy kereskedelmi forgalomban kapható formája, illetve kettő állatpatikában kapható változata. Ezek közül az egyik a macska húgykő gyógyítására való, a másik pedig a probléma megelőzésére, illetve a már gyógyult állapot fenntartására.

Sajnos nálunk a szimpla, kereskedelmi forgalomban kapható eledel már nem oldotta meg a problémát. Egyik nap azt vettem észre, hogy véreset pisil a macska. Ekkora megfogtam, és elvittem az állatorvoshoz…Macska húgykő – Mit mondott az állatorvos?

Először is leborotválta a cica hasáról egy kis darabon a szőrt és megultrahangozta a hólyagját. Sajnos nem volt benne vizelet, ezért nem tudott mintát venni, pedig ez fontos lett volna annak a kiderítésére, hogy milyen típusú macska húgykő okozza a problémát. Megkérdeztem a dokit, hogy mennyire súlyos a helyzet, de azt mondta, hogy ezt az ultrahang alapján nem tudja pontosan megállapítani. Mindenesetre az legalább pozitív jel volt, hogy a kandúr hólyagja nem volt eldugulva.

Az orvos azt mondta, hogy vegyek a cicának ÁLLATORVOSI Urinary tápot. Ezt elsősorban az állatpatikákban lehet kapni, a sima boltokban nem. A Royal Canin és a Hill’s márka a jó szerinte, bár ezek nyilván nem olcsóak. Szóba került még az Uri-Pet nevű paszta, amely szintén az állatpatikából szerezhető be.Az állatorvos azt kérte, hogy egyszerre csak egy tápot teszteljek, mert így fogjuk megtudni, hogy melyik készítmény képes megszüntetni a macska húgykő tüneteit. Ha egyszerre többféle készítményt használnánk, akkor nem lenne világos, hogy melyiktől jött rendbe a cica és nem tudnánk a jövőben sem mihez nyúlni, ha újra ilyen baja lenne.

Az orvos azt tanácsolta, hogy egy hétig csak állatorvosi Urinary táppal etessem a macskát, mást lehetőleg ne kapjon. Azt mondta, hogy ha a cica nem eszi meg a kaját, akkor az Urinary-t (20-30%) össze kell keverni más tápokkal (70-80%).

A kandúrom kapott még egy fájdalomcsillapítót. Az orvos azt kérte, hogy hozzam vissza, ha az állapota nem rendeződik egy hét alatt.

macska húgykő

Macska húgykő – mire kell még vigyázni?

Az állatorvos figyelmeztetett arra is, hogy a kövek miatt akár el is záródhat a húgycső, úgyhogy figyeljek oda. Ha nem tud pisilni a macska, vagy ha rosszul van és hány, akkor azonnali segítségre van szüksége, különben elpusztulhat.

Szerencsére az én cicámnál nem volt ennyire súlyos a helyzet, ő végig jól evett és az aktivitásával sem volt probléma.Macska húgykő – mit volt hajlandó megenni a cica?

Miután napvilágra került a betegség ténye, jól bevásároltunk a cicának.

A sima, kereskedelmi forgalomban kapható Royal Canin Urinary száraztápot viszonylag szerette, de ez sajnos nem bizonyult elegendőnek a problémája megoldásához, mint ahogyan már korábban is említettem.
A kereskedelmi forgalomban kapható Royal Canin Urinary nedves tápot sajnos nem ette meg.

Az állatorvosi, gyógyhatású Royal Canin Urinary keksz szerencsére ízlett neki, úgyhogy nem kellett mással bekevernem. (Mint már korábban említettem, létezik egy olyan típusú Royal Canin Urinary is, ami szintén állatorvosi jelöléssel lett kiadva, de ez elsősorban nem a gyógyításra való, hanem az állapot fenntartására.)

macska húgykő
Royal Canin Urinary S/O  macskatáp- Az állatorvosi eledelek két típusa. Az egyiken a „High Dilution” kifejezés látható, ami azt jelenti, hogy képes nagy mértékben hígítani a cica vizeletét macska húgykő esetén. A másik, jelölés nélküli táp inkább a megelőzésre, illetve a gyógyult az állapot fenntartására való.

Macska húgykő – mik a tapasztalataim?

A cica állapota néhány napig sajnos nem igazán javult. Néha úgy tűnt, hogy jobban van, de aztán megint visszaesett és véreset pisilt.

Bevallom, hogy én az állatorvosi Royal Canin Urinary mellett az állatorvos kérése ellenére már adtam neki Uri-Pet pasztát is a hatás fokozása érdekében, mert 2 nap után már nagyon aggódtam a cica miatt. (Persze a paszta nem ízlett neki, úgyhogy kényszerrel kellett a szájába nyomni. 🙁 )
Aztán a helyzet szépen lassan elkezdett javulni. Eleinte az tűnt fel, hogy kevesebbet jár pisilni, a végén pedig már a pisije sem volt véres. Továbbá kevésbé szenvedett a vizelés közben.

Ma van egy hete, hogy az állatorvosnál voltunk, és úgy tűnik, hogy a cica állapota normalizálódott. 🙂

macska húgykő

Macska húgykő – mire kell ezentúl figyelni?

A jövőben időnként állatorvosi gyógyító és/vagy fenntartó Urinary tápot is adni fogok a kandúromnak, hogy ne fordulhasson elő többször ilyen probléma.

Próbálok majd neki többször is nedves tápot adni, hogy ne csupán szárazat egyen, bár elég válogatós.
Naponta kétszer cserélem a vizet a tálkájában, mert a teljesen friss vizet sokkal szívesebben elfogyasztja. Inkább csapvizet adok neki az ásványvíz helyett, mert az utóbbiban lévő ásványi anyagok könnyen köveket képeznek a szervezetében. (Lehet, hogy vennem kéne neki egy macskáknak való itatókutat is, mert a folyó vizet sokkal szívesebben issza meg.)

Kevesebb húst adok neki, hogy a fehérje ne terhelje meg a veséjét és a hólyagját.

Figyelek arra, hogy többet mozogjon, és ne hízzon el, bár az állatorvos szerint ez csak bizonyos gyulladások esetén tud segítséget nyújtani a macska húgykő esetén.Macska húgykő – Legyél elővigyázatos!

Köszönöm szépen, hogy elolvastad a cikket! Vigyázz Te is a cicádra, mert a macska húgykő nagyon gyakori betegség (főleg kandúrok esetében). Legyél elővigyázatos és vidd el az orvoshoz a kedvencedet, ha valamilyen macska vizelési problémát veszel észre rajta, hiszen a macska húgykő akár halált is okozhat a húgycső elzáródása esetén!

Ha a macska nem tud vizelni, vagy ha véreset pisil a macska, akkor azonnali állatorvosi segítségre van szüksége!

macska húgykő

 


Macska húgykő – egy műtött cica (Forrás: youtube.com – chewface)