Macska húzza a fenekét – Mi ennek az oka?

macska-húzza-a-fenekét

Ha a macska húzza a fenekét a földön, annak több oka is lehet. Tudd meg, hogy mi a 4 legfontosabb oka annak, ha a macska húzza a fenekét!Macska húzza a fenekét #1 – Széklet odatapadása

Ha a cicád „szánkózik” a földön, akkor lehet, hogy ennek az az oka, hogy a dolga elvégzése után székletdarabkák maradtak a fenekén, és ezeket szeretné magáról leszedni a furcsa mozgás segítségével. Ilyenkor egy vizes papírtörlővel távolítsd el róla a maradványokat.

Emellett még az is előfordulhat, hogy esetleg a cicád hátsója érzékennyé vált a hasmenés vagy a szorulás miatti nehéz székletürítés eredményeként, és az emiatti viszketést igyekszik a „szánkózással” csillapítani. Ha nem múlik el a probléma egy-két napon belül, akkor vidd el a macskádat az állatorvoshoz!

Macska húzza a fenekét #2 – Férgesség

Mivel a cicád emésztőrendszerében megtelepedhetnek a bélférgek, ezért néhány havonta szükség van a féregtelenítésre. Az állatszaküzletekben, az interneten, illetve az állatorvosoknál vehetsz olyan tablettát, amely képes elpusztítani a bélférgeket. A kezelést körülbelül 2 hét elteltével egyszer meg kell ismételned. A macskád súlyától függ, hogy fél vagy egész tablettát kell beadnod neki.
Mivel a férgesség jobban veszélyezteti a kijárós cicákat, ezért az esetükben mindenképpen keríts sort a féregtelenítésre. A macskák egyébként a leggyakrabban úgy lesznek férgesek, hogy elfogyasztanak olyan zsákmányállatokat is, amelyekben bélférgek élnek. Másrészt viszont az állatok esetében a bolhák segítségével is terjedhetnek a bélférgek petéi, ezért a féregtelenítés mellett keríts sort a bolhátlanításra is.

A férgesség jele lehet az, ha rizsszem formájú alakzatokat látsz a cicád fenekén. Előfordulhat, hogy a székletében fehér, zsinórszerű férgeket fedezel fel. A túlzott étvágy is férgességre utalhat. A bolhásságról pedig az árulkodik, ha kis fekete „porszemek” vannak a cicád szőrében, illetve ha a macskád sokat vakarózik. Sok esetben szabad szemmel is láthatók lesznek a bolhák a szőrzet átvizsgálása közben.

Macska húzza a fenekét #3 – Bűzmirigy

Nem csupán a kutyáknak van bűzmirigyük, hanem a cicáknak is. Ha tehát a macska húzza a fenekét a földön, akkor megeshet, hogy viszket a feneke mellett lévő bűzmirigye a benne lévő váladék elégtelen kiürülése miatt – ami akár gyulladáshoz is vezethet. A váladék kinyomásához egy állatorvos segítségére van szükséged, tehát ha vélhetően ez a gond, akkor vidd el a cicádat a dokihoz!

A bűzmirigy gyulladásának a jele lehet az is, ha kellemetlen a macskád számára az ülés, illetve ha folyamatosan piszkálgatja a fenekét, ami feltűnően kellemetlen szagot áraszt. Mivel a bűzmirigyből jövő váladék teszi könnyebbé a székletürítést, ezért elképzelhető, hogy a macskádnak fájdalmat okoz a nagyvécézés. A szőrhullás, valamint a bőrgyulladás is bűzmirigy-problémákra utalhat.
Macska húzza a fenekét #4 – Allergia

Bizonyos esetekben akár valamilyen allergia is állhat amögött, ha a macska húzza a fenekét a földön. A cicák – az emberekhez hasonlóan – szinte bármire allergiásak lehetnek, bár a fenék viszketése mögött érdemes valamilyen táplálékkal kapcsolatos allergiát sejtened.

Ha felmerül az allergia gyanúja, akkor próbálj meg bizonyos eledeleket és összetevőket egy időre kivonni a macskád étrendjéből. Talán ezzel fény derül arra, hogy mi okozza nála a panaszokat.

Mindenképpen vidd el a cicádat egy állatorvosi kivizsgálásra is, hogy a doki szükség esetén írhasson fel neki gyógyszert.

Allergiára utaló jel lehet még az, ha a cicád más helyeken is vakarózik, illetve ha emiatt heges lesz a bőre. A túlzott mosakodás is gyanúra adhat okot.
Összefoglalva…

Ha a macska húzza a fenekét a földön, az nem jó jel, hiszen vélhetően valamilyen egészségügyi problémától szenved. Szerencsés esetben „csak” az odatapadt székletdarabok okozzák a gondot. Viszont ha nem ez a probléma, akkor férgességre, bűzmirigy-gyulladásra vagy allergiára kell gyanakodnod.