Macska ivartalanítás után agresszív – Ez normális?

macska-ivartalanítás-után-agresszív

Ha a macska ivartalanítás után agresszív, akkor oda kell rá figyelned! A cikkből kiderül, hogy milyen okai lehetnek annak, ha a macska ivartalanítás után agresszív.Ha a macska ivartalanítás után agresszív – nem sokkal a műtét után

Normális lehet, ha a cicád a szokásosnál agresszívebben viselkedik közvetlenül az ivartalanítás után. A macskád Beléd vetett bizalma sajnos sérülhetett annak a hatására, hogy (akartalanul is) fájdalmat okoztál neki (még akkor is, ha nyilván nem azért ivartalaníttattad, mert bántani akartad).

Az elszenvedett lelki és testi fájdalmak miatt a macskád egy időre agresszívvé válhat és félhet tőled. Bár ez az időszak nem könnyű a gazdik számára, de próbálj meg minél nyugodtabb és kedvesebb lenni a macskáddal – még akkor is, ha ő nagyon feszült.

Közvetlenül az operáció után a cicák nem szokták magukat túl fényesen érezni, ami normálisnak tekinthető. Viszont fontos tudnod, hogy a cicád agressziója akár annak a jele is lehet, hogy valamilyen komplikáció lépett fel nála a műtét után. Nézd meg, hogy esetleg nincsen-e szétnyílva a macskád sebe? A varratok (nőstény macska esetén) épek? A kötések a helyükön vannak? Látsz valahol vérzést vagy duzzanatot? A cica rendben elkezdett járkálni, kisebb adagokat enni és inni a műtétet követő napon? Esetleg nem lázas? Ha valami szerinted nincsen rendben, akkor sürgősen hívd fel az állatorvosodat!
Ha a macska ivartalanítás után agresszív – már nem közvetlenül a műtét után

A cica agressziójának normál esetben csillapodnia kellene a közvetlenül műtét utáni időszakot követően. Persze az még felkavarhatja a macskádat, ha vissza kell vinned ellenőrzésre, ha kötéscserére kerül sor vagy ha a műtét utáni gallér / ruhácska idegesíti a mindennapjai során. Amíg le nem zárult az ivartalanítással járó kálvária, addig szintén előfordulhat, hogy a macskád a szokásosnál agresszívebb lesz.

Ezen ismét úgy próbálhatsz meg segíteni, hogy mindig kedves, készséges és nyugodt leszel hozzá. Készülj fel arra, hogy a macskád tesztek elé állíthat, és olyan dolgokat tehet, amik Neked vélhetően nem fognak tetszeni (pl. bepisilés). Ha ilyenek történnek, akkor is maradj higgadt, mert most arra van szükség, hogy újjáépítsd a macskád és közötted lévő bizalmat.
Viszont mi van akkor, ha már régen lezárult az ivartalanításos procedúra, de a macska még mindig agresszív..? Ilyenkor érdemes beiktatnod még egy állatorvosi látogatást, hogy ki lehessen zárni az egészségügyi gondokat. Ha vélhetően nincs testi oka annak, hogy a macska agresszív maradt, akkor érdemes lehet nyugtató hatású Feliway párologtatókat használni néhány hétig vagy hónapig.

Esetleg egy ideig szóba jöhet még az állatpatikákban kapható, természetes anyagokból készült nyugtató tabletták használata, bár ezekkel nyilván nem szabad túlzásba esni (plusz a macska rossz esetben akár még agresszívebbé válhat attól, ha valamilyen készítményt akarsz a szájába rakni az akarata ellenére).

Közhely, de ha a macska ivartalanítás után agresszív, akkor a sok-sok kedves törődés, a testi-lelki kényeztetés, az óvatos(!) játék és a nyugodtság segíthet neki abban, hogy idővel túllépjen a műtét okozta sokkon. Nem szabad ebben türelmetlennek lenned, bár nyilván nem könnyű átvészelni azt az időszakot, amíg a macska a szokásosnál agresszívebb.
Összefoglalva – Ha a macska ivartalanítás után agresszív…

Normális lehet, ha a cicád a műtétje után az átlagosnál agresszívebb. Először is ellenőrizd, hogy nem lépett-e fel nála valamilyen komplikáció, hiszen akár ez is lehet az oka annak, hogy a macska ivartalanítás után agresszív. Ha a cica gyógyulása testileg rendben halad, akkor pedig idővel a sok-sok szeretgetés, kedvesség és türelem segíthet.

A problémásabb esetekben érdemes lehet néhány hét erejéig a nyugtató hatású Feliway párologtató segítségét igénybe venned. Ezenkívül az állatpatikákban kapható nyugtatókat lehet még ideiglenes jelleggel(!) kipróbálni.