Macska ivartalanítás után bepisil

macska-ivartalanítás-után-bepisil

Vajon normális, ha a macska ivartalanítás után bepisil? Ennek jártunk utána a legújabb cikkünkben.Macska az ivartalanítás után bepisil – Nem sokkal a műtét után

Mivel a cicákat altatva műtik, ezért normális, hogy bepisilnek, mialatt nincsenek a tudatuknál. Tehát ne lepődj meg, ha az operáció után hazahozott macskád alatt nedves lesz a hordozóba rakott pléd, illetve ha a cicád szőre is nedvessé és büdössé válik a vizelet miatt.

A műtét napján, az altatás után a macskád vélhetően zavart, gyenge és nyugtalan lesz. Valószínűleg szédelegve, dülöngélve és nyávogva fog fel-alá járkálni, vagy pedig egy félreeső helyre húzódva üldögél majd, miközben láthatóan fájdalmai lesznek. Nem meglepő, ha a cica esetleg ilyen állapotban maga alá pisil (vagy rossz helyre végzi el a dolgát), úgyhogy legyél erre is felkészülve.

A műtét utáni napokban a macska kezd majd egyre jobban lenni. (Ha nem ez a helyzet, akkor pedig sürgősen vidd el az állatorvoshoz!) A kezdeti időszakban még előfordulhat néhány bepisilés a fizikai gyengeség és a fájdalmak miatt, de az a normális, ha ezeknek a száma folyamatosan csökken.
Macska az ivartalanítás után bepisil – Jóval a műtét után is

Ha néhány napon belül sem múlnak el a bepisiléses panaszok, akkor először vidd el a cicádat az állatorvoshoz, hogy kiderítse, hogy nem-e a műtét egyik szövődményéről van szó. Azt is érdemes megnézetned, hogy a macskádnak nincs-e valamilyen egyéb betegsége (pl. húgykövesség).

Ha nincsen fizikai oka a bepisilésnek, akkor valószínűleg a stressz és a „bosszú” az oka annak, hogy a cicád elkezdett olyan helyekre pisilni, ahová nem lenne szabad. A jó hír az, hogy a macskák általában előbb-utóbb regenerálódnak az ivartalanítás sokkhatás után, ha kedves, nyugodt és türelmes vagy velük. (Persze tudom, hogy ez nem könnyű, ha a macska már sokadjára pisil be…).

Ha a cicád vélhetően a sokkhatás miatt kezdett el tiltott helyekre pisilni, akkor ideiglenesen helyezz ki neki több alomtálcát és nagyon dicsérd meg, ha jó helyre végezte el a dolgát. Kényeztesd sokat a macskát és adj neki finom falatokat. Óvatosan játssz vele, nehogy a sebe felszakadjon. A fokozott szeretgetésnek köszönhetően a cica remélhetőleg hamarosan regenerálódni fog.
Összefoglalva…

Normális dolognak tekinthető, ha a macska ivartalanítás után bepisil. Az operációt követő napokban is előfordulhat egy-egy bepisilés a cica fájdalma és nehezített mozgása miatt.

Ha néhány napot követően nem szűnik meg a bepisilés, akkor minél hamarabb vidd el állatorvosi kontrollra a macskádat, hogy ki lehessen zárni az egészségügyi okokat. Ha nincsen semmilyen testi baja a cicádnak, akkor pedig vélhetően több szeretgetésre (és alomtálcára) van szüksége az őt ért sokkhatás miatt.