Macska ivartalanítás után meddig kell a gallér..?

macska-ivartalanítás-után-meddig-kell-gallér

Segítünk kideríteni, hogy a macska ivartalanítás után meddig kell a gallér. Olvasd el a cikket!
Macska ivartalanítás után meddig kell a gallér?

A cica ivartalanítása után 10-14 napig kell fennmaradnia a gallérnak – de ez attól is függ, hogy a cica sebe milyen intenzitással gyógyul, illetve hogy a macska piszkálja-e a varratait.

Általában inkább a nőstények kapnak gallért az ivartalanítás után, hiszen náluk ez egy nagyhasi műtétet jelent. (A kandúroknál nincs szükség varratokra és a seb is sokkal kisebb.) A lánymacskák esetében mindenképpen sort kell keríteni egy állatorvosi ellenőrzésre az operációt követően – a kontrollig tehát lehetőleg maradjon fent a gallér. Utána pedig az állatorvos fogja megmondani, hogy szükség van-e még rá.

A tapasztalataim szerint nem mindegyik állatorvosi rendelőben adnak gallért a cicákra. Van, ahol egy kis testhezálló ruhácskát kapnak a frissen ivartalanított állatok. Sőt, külföldön már láttam olyan kerek, belül lyukas párnákat is, amelyek körülölelik a macskák nyakát. És az is előfordul, hogy a macskáknak nem adnak semmilyen védőfelszerelést.
Őszintén szólva mi eddig talán egyszer próbáltuk ki a galléros megoldást, de a cica annyira rosszul viselte, hogy inkább levettük róla néhány óra elteltével a „lámpabúrát”. (Bár elméletileg csak néhány napra lett volna szükség ahhoz, hogy megszokja a gallért.)

Nekünk az volt a tapasztalatunk, hogy a macskák így persze nyalogatták a sebüket és piszkálták a varrataikat, de egyetlen kivétellel soha nem fertőződött el a sebük. (A pórul járt cicát pedig gyorsan visszavittük az állatorvoshoz és sikeresen felgyógyult.)

Ugyanakkor sajnos vannak olyan állatok, akik tényleg túlzottan piszkálják a varrataikat, aminek akár tragédia is lehet a vége. Ha tehát a macska nagyon sokszor vagy túl intenzíven feszegeti a sebét, akkor elkerülhetetlenné válik a gallér viselése.

Ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy a cica képes legyen enni és inni a gallér ellenére is. A macskának időre lesz szüksége annak érdekében, hogy hozzászokjon a gallérjához.

Kezdetben valószínűleg megpróbál majd kibújni belőle, neki fog menni a berendezési tárgyaknak és problémát jelent majd neki a tájékozódás (hiszen nem lát majd oldalra). Emiatt az első néhány napban intenzív felügyeletet igényelnek a galléros cicák!
Fontos, hogy a gallér és a macska nyaka közé a tulajdonos be tudja csúsztatni két ujját, különben túl szűknek számít a „szerkezet”.

Ha a macska esetleg kimegy a szabadba, akkor érdemes szemmel tartani, mivel a gallér miatt jóval nehezebben tud majd orientálódni, illetve beleakadhat valamibe és nagyobb eséllyel eshet az ellenségei áldozatául. Pont ezért nem is biztos, hogy tanácsos kiengedni egy galléros macskát…

Arra is ügyelni kell, hogy a műtött macskával együtt lakó másik állat ne nyalogassa vagy feszegesse az ivartalanított cica sebét, mert akkor hiábavaló a gallér segítsége.

Vannak olyan állatok is, akik megpróbálnak kibújni a gallérjukból. Ez azért probléma, mert egy rosszul sikerült kísérlet esetén a macskák akár meg is fulladhatnak, úgyhogy mindenképpen szükség van a felügyeletre!
Összefoglalva… – A macska ivartalanítás után meddig kell a gallér?

A nőstény cicának alapjában véve 10-14 napig kell viselnie a gallért az ivartalanítás után, de ezt felülírhatják az állatorvos rendelkezései. (A kandúrok általában nem kapnak gallért.)

Egyébként nem mindegyik állatorvosi rendelőben adnak gallért az ivartalanított cicákra  –  van, ahol egy kis ruhácskát vagy egy nyakukat körülölelő párnát kapnak helyette.

De sok olyan állatorvos van, aki egyiket sem adja rá a műtött állatokra. A gallér amúgy nem kötelező, de ha cica nagyon piszkálja a sebét, akkor érdemes megfontolni a viselését, mert a hiányában a macska súlyosan megsebesítheti magát!