A macska ivartalanítás után mikor mehet ki?

macska-ivartalanítás-után-mikor-mehet-ki

Fontos tudni, hogy a macska ivartalanítás után mikor mehet ki, hiszen első a biztonság. Olvasd el a cikket, hogy választ kaphass a kérdésedre!A macska ivartalanítás után mikor mehet ki?

A műtét után a cicádnak időre lesz szüksége ahhoz, hogy teljesen magához térjen. Mivel a frissen ivartalanított macskák kábák, dezorientáltak és gyengék szoktak lenni, ezért a műtét napján, illetve az azt követő éjszakán még lehetőleg ne engedd ki a cicádat! Másnap már felügyelettel kimehet a cica, de ügyelj arra, hogy ne tűnjön el, mert ilyenkor még nem tökéletes az állapota.

Az operáció után szédülés, hányás, nyáladzás, gyengeség és étvágytalanság jelentkezhet. A macska sebe szétnyílhat vagy elfertőződhet, ezért jobb, ha egy darabig inkább bent marad a lakásban a cicus. Így jobban rajta tudod tartani a szemedet, és vissza tudod vinni az állatorvoshoz, ha esetleg valamilyen komplikáció merülne fel.

Azért is jobb, ha egy vagy két napig bent marad a cica a lakásban, mert nem lenne praktikus, ha úgy tűnne el, hogy egy jó ideje már nem evett és ivott normálisan a műtét miatt. Egy gyengélkedő macskát sajnos könnyebben baleset érhet, illetve a ragadozók és az emberek is egyszerűbben elkaphatják.
A bennmaradás azért is praktikusabb, mert vannak olyan állatorvosok, akik azt kérik, hogy a gazdi néhány nappal a műtétet követően vigye vissza az állatot – ami ugye sokkal nehezebb akkor, ha a macska pont a kontroll előtt tűnik el otthonról…

Sajnos a cicák érthető módon nem örülnek annak, ha a gazdájuk az akaratuk ellenére megműtteti meg őket. Ennek az lehet a következménye, hogy a macskák félelmükben, fájdalmukban és sértettségükben inkább eltűnnek otthonról, ha túl hamar engedik ki őket. Érdemes inkább várni addig, amíg a macskák testileg és lelkileg is regenerálódnak egy kicsit.

A nőstény cicákat általában jobban megviseli az ivartalanítás, hiszen az esetükben egy hasi műtétről van szó. A lánycicák esetében a varratokra is vigyázni kell. Ez azt jelenti, hogy érdemes lehet valamivel többet várni a kiengedéssel, mint a kandúrok esetében.

Az állatorvosok szerint akár 10-14 napig is bent kell tartani a nőstényeket az ivartalanítás után, de megmondom őszintén, hogy mi mindig kiengedtük őket 1-2 nap után és eddig nem lett tőle komolyabb bajuk. (Csak egyszer történt olyan, hogy az egyik cicánk addig piszkálgatta a sebét, amíg az elfertőzödött, de szerencsére az állatorvos meg tudta gyógyítani a macskát.)
Összefoglalva – A macska ivartalanítás után mikor mehet ki?

A cicákat 24-48 órával az ivartalanítást követően lehet újra kiengedni – bár a nőstények esetén érdemes lehet ennél többet is várni. A macskák a műtét napján, illetve az azutáni éjszakán még maradjanak bent.

Ha másnapra már javult az állapotuk, akkor felügyelettel kimehetnek egy kis időre a szabadba. A későbbiekben pedig egyre több időt tölthetnek az udvaron.