Macska ivartalanítás után nem eszik – Ez normális..?

macska-ivartalanítás-után-nem-eszik

Ha a macska ivartalanítás után nem eszik, az egyes esetekben normális, máskor viszont problémát jelezhet. Olvasd el a cikket, hogy megtudd, hogy mire kell odafigyelned!Macska ivartalanítás után nem eszik – A műtét napján

Normálisnak tekinthető, hogy a műtét napján a macska nem eszik az ivartalanítás után. Ilyenkor még a hányás is gyakori, tehát nem csoda, ha a cicádnak nincsen étvágya. Azért a kedvenced újbóli magához térése után készíts oda neki kis mennyiségű, könnyen emészthető eledelt, illetve elegendő innivalót. (Viszont ne hagyd, hogy a macskád esetleg akkor egyen vagy igyon, amikor még nem vált teljesen „józanná”.)

Ne feledd az almot is a közelébe helyezni, bár számíts arra, hogy ilyenkor még nehezen tud majd mozogni a fájdalom miatt, és lehet, hogy végül maga alá fogja elvégezni a dolgát.

Macska ivartalanítás után nem eszik – A műtét utáni napon

A cicádnak legkésőbb a műtét után 24 órával újra el kell kezdenie enni. Ha ez nem következik be, akkor még aznap vidd vissza a macskádat az állatorvoshoz, mert a hosszan tartó éhezés akár maradandó szervi károsodást és halált is okozhat nála! Ne feledd, hogy a cicád már a műtét előtti napon is koplalt, ezért nem szabad már sokáig éheznie!
Ne lepődj meg, ha a cicád kezdetben csak kis mennyiséget eszik, mert ez normális a műtéttel járó megpróbáltatások után. Az operációt követő első néhány napban lehetőleg kímélő étrenden tartsd a cicádat. Ha nem olyan szívesen eszik, akkor kenhetsz egy kis nedves eledelt az ujjadra és kipróbálhatod, hogy lenyalogatja-e róla az ételt. Vagy esetleg a cica mancsára is rakhatsz belőle egy kicsit, hátha a macska letisztogatja magáról. Talán szóba jöhet még az óvatos, fecskendős etetés is.

Ha a cicádra gallért raktak az ivartalanítás után, akkor azt is ellenőrizd, hogy a macskád egyáltalán eléri-e az eledelét, ha rajta van a „lámpabúra”. Ha nem, akkor kérlek vedd le róla az etetés idejére, vagy vegyél egy kisebb modellt.

A macskádnak néhány napon belül vissza kell térnie a megszokott kerékvágásba az étkezés terén. Figyelj oda arra, hogy mit eszik a cicád, mert a hosszan tartó alacsony étvágy valamilyen operáció utáni komplikációra utalhat.
Összefoglalva…

Ha a macska az ivartalanítás után nem eszik, az a műtét napján még normálisnak tekinthető. Viszont ha a cicád másnap nem kezd el újra enni (legalább egy kis mennyiséget), akkor még aznap vidd el az állatorvoshoz!

Ideális esetben a műtét utáni napokban a macskád a szokásosnál kevesebbet fog enni, de aztán fokozatosan visszatér majd az étvágya.